Λαβωμένη από 39 «μαχαιριές» η κυβερνητική πλειοψηφία μαζεύει τα κομμάτια της και αναδομείται προκειμένου να προχωρήσει το έργο της…
Μετά από μια δραματική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας, έθεσε προ των ευθυνών τους, τους βουλευτές του κόμματός του, ξεκαθαρίζοντας πόσο δύσκολο θα είναι για τον ίδιο να συνεχίσει ως πρωθυπουργός, χωρίς την στήριξή τους, αλλά ταυτόχρονα χωρίς να τους θέτει εκβιαστικά διλήμματα περί διαγραφών ή παραιτήσεων, στην ψηφοφορία που ακολούθησε 39 βουλευτές δήλωσαν ξεκάθαρα τη διαφωνά τους στις κυβερνητικές επιλογές για την κύρωση της συμφωνίας.
32 βουλευτές του κόμματος ψήφισαν «όχι» στη συμφωνία που απέσπασε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, έξι δήλωσαν «παρών», ενώ υπήρξε και μία απούσα.
Μεταξύ αυτών που καταψήφισαν συγκαταλέγονται δύο κορυφαία στελέχη, που δεν εντάσσονται σε κάποια συνιστώσα. Πρόκειται για την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Η πλειοψηφία των βουλευτών που ψήφισαν «όχι», πάντως, εντάσσεται στην Αριστερή Πλατφόρμα της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Σε αυτούς ξεχωρίζουν και ονόματα υπουργών. Αναλυτικά τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας που καταψήφισαν τη συμφωνία είναι:
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Δημήτρης Στρατούλης
Κώστας Ησυχος
Αγλαΐα Κυρίτση
Κώστας Λαπαβίτσας
Μιχαήλ Κριτσωτάκης
Δέσποινα Χαραλαμπίδου
Ευαγγελία Αμμανατίδου
Ευγενία Ουζουνίδου
Θανάσης Πετράκος
Στάθης Λεουτσάκος
Ζήσης Ζάννας
Σημειώνεται ότι τη συμφωνία καταψήφισε και η παραιτηθείσα από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η οποία πλέον έχει διακόψει δεσμούς με την Αριστερή Πλατφόρμα στην οποία ανήκε στο παρελθόν.
Επίσης, «όχι» ψήφισαν και οι βουλευτές που προέρχονται από τη συνιστώσα ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος), αλλά τώρα πια εντάσσονται στην Αριστερή Πλατφόρμα. Πρόκειται για τους:
Δημήτρη Κοδέλα
Ελένη Σωτηρίου
Βασίλειο Χατζηλάμπρου
Βασίλειο Κυριακάκη
Το ίδιο ισχύει και τις βουλευτές που προέρχονταν από τη συνιστώσα ΔΕΑ και τώρα εντάσσονται στην Αριστερή Πλατφόρμα, τις
Ιωάννα Γαϊτάνη και
Ελένη Ψαρρέα
«Όχι» ψήφισαν και οι δύο βουλευτές Βοιωτίας που είναι κοντά στον κ. Μανώλη Γλέζο και στους Ενεργούς Πολίτες, οι:
Ιωάννης Σταθάς και
Θανάσης Σκούμας
Αποστάσεις όμως πήραν και βουλευτές που ανήκουν στην προεδρική κίνηση των 53 και προκάλεσαν έκπληξη με τη στάση τους, καθώς δεν λογαριάζονταν επ' ουδενί στους αντιρρησίες. Αυτοί είναι οι:
Κώστας Ζαχαριάς
Βασιλική Κατριβάνου
Ηρώ Διώτη
Χρήστος Καραγιαννίδης.
Αποστάσεις, όμως, με «όχι» ή «παρών» πήραν και μία σειρά βουλευτές που δεν ανήκουν σε κάποια τάση και μέχρι τώρα ακολουθούσαν τις επιλογές του κ. Τσίπρα. Πρόκειται για τους
Ηλία Ιωαννίδη
Βαγγέλη Διαμαντόπουλο
Στέφανο Σαμοΐλη
Ιωάννη Ζερδελή
Κωνσταντίνο Δερμιτζάκη
Θωμά Κώτσια
Κωνσταντίνο Δελημήτρο
Νικόλα Μιχαλάκη
Δημήτριο Μπαξεβανάκη
Βασιλική Λέβα
Αλεξάνδρα Τσανάκα (η οποία απουσίαζε)
Η κυρία Ραχήλ Μακρή αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση και έχει καλή σχέση με την πρόεδρο της Βουλή
Το άμεσο βήμα του πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, καθώς πρέπει να αναδομηθεί το κυβερνητικό σχήμα και να προετοιμαστεί για την επόμενη ψηφοφορία την προσεχή Τετάρτη