ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κόλαση! Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Λακωνία – Εκκενώθηκαν ολόκληρα χωριά (ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟ)

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα στο Φαρακλό Λακωνίας κι έχει φτάσει ως τη Νεάπολη. Η πυρκαγιά καίει αναξέλεγκτα, με το έργο της πυροσβεστικής να είναι ιδιαίτερα δύσκολο λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

 

Η πυρκαγιά εξέσπασε στις 3.50 π.μ.τα ξημερώματα, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ως αιτία τη βλάβη σε καλώδιο της ΔΕΗ.

Με απόφαση του δημάρχου Μονεμβασιάς Ηρακλή Τριχείλη είχαν από νωρίς εκκενωθεί τα χωριά Λάχι και Φαρακλό, καθώς και μια παιδική κατασκήνωση στο Λάχι, με τα παιδιά να μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο.

Αφού πέρασε από τα χωριά Λάχι και Φαρακλό, η αλλαγή κατεύθυνσης του ανέμου οδήγησε τις φλόγες προς τη Νεάπολη. Το πέρασμα της πυρκαγιάς έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, χωρίς να μπορεί να γίνει ακόμη αποτίμηση του καταστροφικού έργου των φλογών.

Σοβαρή είναι η κατάσταση και στο χωριό Άγιος Νικόλαος, με τους κατοίκους να έχουν εκκενώσει το χωρίο και έχουν αποκλειστεί σε ενα λιμανάκι χωρίς να έχουν διέξοδο διαφυγής. Το λιμενικό βρίσκεται σε επιφυλακή ώστε να απομακρύνει τους κάτοικους σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

«Δρόμοι έχουν κλείσει, χωριά έχουν εκκενωθεί. Η κατάσταση είναι δύσκολη». Με αυτά τα λόγια ο εκπρόσωπος Τυπου της Πυροσβεστικής  Νίκος Τσόγκας , περιγράφει  την κατάσταση που επικρατεί στη Λακωνία.

«Εχουμε μπλέξει», είπε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, μιλώντας στο MEGA για την φωτιά που καίει στη Λακωνία, η οποία, όπως είπε «παραμένει ανεξέλεγκτη». «Αυτή την ώρα αντιμετωπίζουμε δύο προβλήματα. Τα καναντέρ δεν μπορούν να πετάξουν πάνω από την περιοχή, λόγω των δυνατών ανέμων που φτάνουν τα 8 μποφόρ, ενώ για τον ίδιο λόγο, αναγκάζονται να ανεφοδιάζονται από την πλευρά της Καλαμάτας…», εξήγησε.

«Ο Νέρωνας θα κανε πάρτυ», ανέφερε χαρακτηριστικά για να περιγράψει την κατάσταση ο δήμαρχος Μονεμβασιάς.

Στο σημείο έχουν σπεύσει 35 οχήματα και ογδόντα περίπου πυροσβέστες, ενώ από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη.