Επιστροφή και πάλι στα ελληνικά προβλήματα, στα υπουργεία ετοιμάζονται να κάνουν οι τεχνοκράτες των δανειστών.
Παλαιοί γνώριμοι οι περισσότεροι, αλλά και με πολλά νέα πρόσωπα, επιστρέφουν στην Ελλάδα για να ολοκληρώσουν το έργο που άφησαν ημιτελές πίσω τους, όταν διακόπηκαν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις στην Αθήνα και υποκαταστάθηκαν από το Brussels Group.
Ποια είναι τα νέα πρόσωπα
Εκτός από τον Ινδό, Ρίσι Γκογιάλ και τον Ιρλανδό, Ντέκλαν Κοστέλο, (που διαδέχτηκαν τον Πόουλ Τόμσεν και τον Ματίας Μορς αντίστοιχα) το νέο πρόσωπο που θα πατήσει πόδι στην Αθήνα θα είναι ο Γερμανός, Ράσμους Ρέφερ και ως επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ.
Το «ζόμπι» ή «νεκροθάφτης»
Ο Ράσμους Ρέφερ ανέλαβε καθήκοντα από τον Μάρτιο, αλλά ήδη κουβαλάει ήδη μία φήμη του «σκληρού» από την τριετή θητεία του στο σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας. Σε αντίθεση με τον ήπιο και προσηνή Κλάους Μαζούχ, στην Πορτογαλία ο Ρέφερ απέκτησε το διόλου κολακευτικό προσωνύμιο «το ζόμπι» (έγινε και «μπλουζάκι» που πωλείτο στο διαδίκτυο) επειδή ο μισθός του ως επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικής Νομισματικής Πολιτικής της ΕΚΤ άγγιζε τα 20.000 ευρώ.
Ο «σκληρός»
Παλιός γνώριμος είναι ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ρίσι Γκογιάλ που έχει παίξει μάλλον σκοτεινό ρόλο στην ελληνική διαπραγμάτευση, βάζοντας διαρκώς εμπόδια στην προηγούμενη κυβέρνηση για να κλείσει το Μνημόνιο ΙΙ που πήρε προαγωγή, ως επικεφαλής του ευρωπαϊκού σκέλους του Ταμείου. Ο Γκογιάλ μπήκε «στο παιχνίδι» των διαπραγματεύσεων τον Σεπτέμβριο πέρυσι, στη συνάντηση των Παρισίων.
Δεξί του χέρι στην αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα θεωρείται η Καναδή, Στέφανι Έμπλ, γνωστή πλέον και ως «φονέας των χαμηλοσυνταξιούχων» επειδή στο Παρίσι ζητούσε επίμονα τη μείωση της κατώτατης σύνταξης στη χώρα μας, προκαλώντας έκρηξη οργής του συμβούλου του πρώην Αντώνη Σαμαρά, κυρίου Σταύρου Παπασταύρου.Ενώ το ρόλο ισορροπιστή αναμένεται να διαδραματίσει, όπως και στο παρελθόν, ο επικεφαλής της μόνιμης δύναμης του ΔΝΤ στην Αθήνα, Γουές Μακ Γκρου.
Όσοι τον γνωρίζουν πάντως, χαρακτηρίζουν τον Γκογιάλ σαν φιλόδοξο και μεθοδικό άτομο, που χειρίζεται επιδέξια τη γραφειοκρατία και τις πολιτικές ισορροπίες εντός του Ταμείου, έχοντας προαχθεί γρήγορα σε division chief. Ανήκει στην «ομάδα των Ινδών» οικονομολόγων του ΔΝΤ, που τα πηγαίνουν πολύ καλά εντός του Ταμείου, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον. Χαρακτηρίζεται σαν «σκληρός» διαπραγματευτής, κάποιες φορές υπερβάλλει για να ξεχωρίσει, αλλά του καταλογίζουν πως δεν έχει την πολιτική αντίληψη που είχε ο Τόμσεν στις διαπραγματεύσεις.
Ο «μορφονιός»
O Ιρλανδός, Ντέκλαν Κοστέλο, είναι ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Μοσκοβισί που αντικατέστησε πέρυσι τον Μάιο τον Ματίας Μορς, ο οποίος αναβαθμίστηκε και αυτός στην Κομισιόν. Έχει και το προσωνύμιο «ομορφονιός» -κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τον «blue eyes» Πόουλ Τόμσεν.
Από τις συναντήσεις στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο πέρυσι και μετά, αναδείχθηκε σε ανέδειξε σε συντονιστή της ελληνικής Τρόικα, καθώς ήταν ο πρώτος και μόνος τροϊκανός που έκανε «on camera» επίσημες δηλώσεις για τις συζητήσεις με την κυβέρνηση, μετά τον Φεβρουάριο του 2011 οπότε «απαγορεύτηκε» στην Τρόικα να σχολιάζει την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Ο Κοστέλο έχει γνώση των ελληνικών πραγμάτων, καθώς συμμετείχε στην πρώτη αποστολή της ΕΕ που τον Απρίλιο του 2010 με επικεφαλής τον Σερβάς Ντερούζ που είχε έλθει στην Ελλάδα για να συντάξει το πρώτο Μνημόνιο.
Καλύτερη γνώση όσων συμβαίνουν όμως στην Ελλάδα έχει ο «τοποτηρητής» του Κοστέλο και Νο 2 της αποστολής της Κομισιόν, ιταλικής καταγωγής, Γκαμπριέλε Τζουντίτσε.
πηγή : sofokleousin.gr