ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλήγμα στις ελληνορωσικές σχέσεις μετά τον «αποκεφαλισμό» υπουργών;

Σοβαρό πλήγμα για άλλη μια φορά φαίνεται να δέχονται οι ελληνορωσικές σχέσεις μετά τον "αποκεφαλισμό" υπουργών οι οποίοι προωθούσαν την ελληνορωσική συνεργασία όπως ο πρώην υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π.Λαφαζάνης, ο πρώην ΑΝΥΕΘΑ Κ.Ήσυχος,η πρώην Αναπληρώτρια Υπουργός Ν.Βαλαβάνη κ.λ.π., αλλά και την ανταλλαγή "έμμεσων πυρών" μεταξύ του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα και του προέδρου της Ρωσίας Β.Πούτιν.

 

 

 
Ο τελευταίος "έριξε το γάντι" στον Α.Τσίπρα, όταν ο τελευταίος συμφώνησε το τρίτο επαχθές Μνημόνιο, ότι ουδέποτε ζήτησε βοήθεια από την Ρωσία και ο Ελληνας πρωθυπουργός του απάντησε μέσω συνέντευξης στην ΕΡΤ ότι "Ουδέποτε προσέφερε βοήθεια"!
 
Αποτέλεσμα του τρίτου Μνηομονίου είναι ότι φαίνεται να εγκαταλείπονται σχέδια που στα οποία μπορούσε να στηριχθεί εν μέρει η οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας όπως η συμμετοχή στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΒRICS, o Greek Stream και ορισμένα άλλα λιγότερο γνωστά αλλά εξίσου σημαντικά φαίνεται ότι μπήκαν και πάλι στο "ράφι".
 
Kατ'αρχήν η συμμετοχή στην Αναττυξιακή Τράπεζα των BRICS καθίσταται άνευ ουσίας, αφού το τρίτο Μνημόνιο σφραγίζει την ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ δανεισμού της χώρας από τρίτο μέρος χωρίς την άδεια των δανειστών. Μια απαγόρευση που προϋπήρχε, είχε πάψει να υφίσταται με την λήξη του προγράμματος του δεύτερου Μνημονίου και τώρα επανήλθε.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Σύνοδο των BRICS, στην ρωσική πόλη Ούφα την Παρασκευή 17 Ιουλίου, όπου η Ελλάδα είχε προσκληθεί επίσημα για να αποτελέσει το πρώτο μέλος -εκτός της ιδρυτικής ομάδας των πέντε χωρών (Ρωσία,Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική) – της Αναπτυξιακής Τράπεζας (έχοντας ορίσει μάλιστα εκπρόσωπο τον Π.Ρουμελιώτη) δεν υπήρξε έστω για το τυπικό ένας Έλληνας παρών!
 
Ολα αυτά ενώ σε δύο εβδομάδες ενεργοποιείται το αποθεματικό ύψους 100 δισ. δολ. το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα για όλες τις ανάγκες της σε μια νέα ανεξάρτητη πορεία εκτός της ζώνης του ευρώ (αγορά χρυσού, εκτύπωση νομίσματος κλπ). Οχι φυσικά για να πληρωθούν τα χρέη στους δανειστέ;ς, τα οποία θα "πάγωναν"
 
Ο ίδιος ο Π.Λαφαζάνης, μιλώντας σήμερα στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου στον αντικαταστάση του Π.Σκουρλέτη, αποκάλυψε τις τεράστιες πιέσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, για να μην υλοποιηθεί ο αγωγός Greek Stream και να μην  εισπραχθούν τα 2 δισ. ευρώ του έργου, αλλά ούτε και η προκαταβολή των 5 δισ. δολ.
 
Στην ομάδα των "φιλορώσων" υπουργών που απομακρύνθηκαν περιλαμβάνοναι και η Ν.Βαλαβάνη και ο Δ.Στρατούλης.
 
Πάντως αξίζει να σημειωθεί και ένα ρωσικό "παράδοξο": Στις τελευταίες κρίσιμες φάσεις της εβδομάδας πριν την διαπραγμάτευση και ενώ το ρωσικό "κεντρο" τόσο ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Σ.Λαβρόφ είχαν αποδυθεί σε μία προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας με τον Ρώσο πρόεδρο να παίρνει ο ίδιος (!) τηλέφωνο τους ηγέτες των μεγαλύτερων κρατών της ζώνης του ευρώ για να τους πείσει να πάνε σε συμφωνία με την Ελλάδα, στην Αθήνα δεν υπήρξε ανάλογη δραστηριοποίηση από την ρωσική πρεσβεία.
 
Ενώ ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ν.Πιρς, προέβαινε σε καθημερινές κινήσεις και δηλώσεις στήριξης, σε απόλυτη συνεργασία με το εθνικό του κέντρο (Μ.Ομπάμα και Τ.Λιου),ο Ρώσος πρεσβευτής Αντρέι Μασλόφ κατά έναν περίεργο τρόπο είχε εξαφανιστεί από το προσκήνιο, την ώρα που η πλέον φιλική προς την Ρωσία ελληνική κυβέρνηση, έδινε τον "υπέρ πάντων" αγώνα και η ίδια η Μόσχα στήριζε "με νύχια και με δόντια".
 
Η μοναδική περίπτωση που εμφανίστηκε – και σε αυτή χωρίς να κάνει την παραμικρή δήλωση – ήταν στην τελετή "απονομής ευγνωμοσύνης" της Ελλάδας προς την Ρωσία, στην Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, για τα γερμανικά αρχεία του Β'ΠΠ που δόθηκαν από την Ρωσία στην Αθήνα για  να τεκμηριώσει η Ελλάδα το αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
 
Την τελετή την οργάνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Κ.Ησυχος, ο οποίος επίσης αποχώρησε … ησύχως από το ΥΠΕΘΑ.
 
Μόνο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένος έχει απομείνει από την προηγούμενη κυβερνητική ομάδα που προωθούσε την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ρωσία. Το ένα ερώτημα είναι η αποτελεσματικότητα που θα έχει με έναν "κουρεμένο" προϋπολογισμό, αλλά και το πόσο θα μείνει ο ίδιος σε αυτή την θέση…
 
Πηγή: defencenet.gr

Διαβάστε επίσης: