ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα στη Βουλή το δεύτερο πακέτο μέτρων με τα προαπαιτούμενα-Η κυβέρνηση αναμετράται με τον εαυτό της- Η στάση των διαφωνούντων

Στις 9 το πρωί αρχίζει η κοινή συνεδρίαση των αρμοδίων Διαρκών επιτροπών της Βουλής (Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Δημόσιας Διοίκησης), όπου αρχικά θα εγκρίνει τον κατεπείγον χαρακτήρα του νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει το δεύτερο πακέτο μέτρων με τα  τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους.

Το πολυνομοσχέδιο πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μεσάνυχτα της 22ης Ιουλίου.

Η κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών, με βάση τον Κανονισμό, μπορεί να συνεδριάσει κατά ανώτατο όριο έως 10 ώρες. Στις Επιτροπές το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί επί της αρχής.

Στη συνέχεια οι πρόεδροι των Επιτροπών και συντάξουν το πόρισμα της συνεδρίασης και θα το παραδώσουν στην πρόεδρο της Βουλής.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα πρέπει στη συνέχεια να συγκαλέσει την Διάσκεψη των προέδρων, όπου θα οριστικοποιήσει την ακριβή ώρα που θα ξεκινήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας και θα εκδώσει την ειδική ημερήσια διάταξη.

Στη συνέχεια το ν/σ θα εισαχθεί στην ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση στο σύνολο του, λαμβάνοντας την έγκριση του Σώματος με ονομαστική ψηφοφορία.

Ωστόσο η κ. Κωνσταντοπούλου ενδέχεται να δείξει τη διαφωνία της με τις υπερεπείγουσες διαδικασίες που ψηφίζεται το παρών σχέδιο νόμου και να αντιδράσει θεσμικά, θέτοντας διαδικαστικά ζητήματα και κωλυσιεργώντας την σύγκλιση της ολομέλειας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει καταστεί απολύτως σαφές πως ο πήχυς των 120 βουλευτών καθορίζει τις εξελίξεις και πως αν η κυβερνητική πλειοψηφία πέσει κάτω από αυτό το όριο, ανοίγει ο δρόμος για τις εθνικές κάλπες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται πάντως η αισιοδοξία ότι οι διαρροές στην αποψινή ψηφοφορία δεν θα πολλαπλασιαστούν σε σχέση με την αντίστοιχη διαδικασία προ εβδομάδας, που είχαν αγγίξει τις 39, ενώ δεν αποκλείουν και τον περιορισμό τους.

Στην πραγματικότητα, στοχεύουν στην μεταβολή άποψης ορισμένων εκ των επτά βουλευτών που επέλεξαν το ‘παρών’ στην ψηφοφορία της προηγούμενης εβδομάδας ή απουσίαζαν από αυτή, προκειμένου να ψηφίσουν αυτή τη φορά ‘ναι’. Και αυτό διότι οι διαφωνούντες, οι 32 που επέλεξαν το ‘όχι’ δηλαδή, θεωρούνται αμετακίνητοι.

«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «IOU» αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό. Και να μην κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, βάζοντας ευθέως πλέον στο στόχαστρό του τον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες, για να λάβει την ‘απάντηση’ από την Αριστερή Πλατφόρμα μέσα από ένα κείμενο υπό τον τίτλο «Ένα ‘εναλλακτικό σχέδιο’ για το οποίο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήξερε και δεν άκουσε τίποτα» που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα ISKRA.

Σε αυτό το κείμενο χαρακτηρίζεται ως ‘άηθες ψέμα’ το ότι δεν υπάρχει άλλο σχέδιο, παραπέμποντας μάλιστα σε μελέτες, βιβλία, αρθρογραφία κ.ο.κ, που συντείνουν στην αναγνώριση των «θετικών, ευεργετικών συνεπειών» μιας αποχώρησης από την ευρωζώνη.

«Είναι άλλο πράγμα ο κ. Τσίπρας να διαφωνεί με αυτό το σχέδιο και να προτιμά την παιδική χαρά της "εντός ευρώ διαπραγμάτευσης" στην οποία νομίζει ότι επιδόθηκε επί 5 μήνες, και άλλο πράγμα να εμφανίζει ως ανύπαρκτες εδώ και χρόνια κατατεθειμένες προτάσεις για την έξοδο από την Ευρωζώνη και την παύση πληρωμών του δημόσιου χρέους ως δύο αναπόσπαστα και επειγόντως αναγκαία μέτρα για την έξοδο από την κρίση», σημειώνεται, ενώ ο συντάκτης του άρθρου θέτει θέμα πολιτικής βούλησης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε την υποταγή όχι γιατί δεν είχε σχέδιο ρήξης, αλλά γιατί δεν ήθελε, δεν θέλει και δεν πρόκειται να θελήσει τη ρήξη. Γιατί πολιτικά δεν αμφισβητεί το άκαμπτο διεθνές πλαίσιο της χώρας, την πρόσδεση της Ελλάδας στην ΕΕ και στην ΟΝΕ. Αυτό το πλαίσιο επιβάλει τον πιο σκληρό νεοφιλελευθερισμό και δεν επιτρέπει τα παραμικρά περιθώρια άσκησης κοινωνικής πολιτικής», υποστηρίζει, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί η στάση που θα κρατήσουν απόψε οι βουλευτές-μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας.