«Εκβιασμός» της τελευταίας στιγμής! Δεν έρχονται στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των δανειστών, αν η κυβέρνηση δεν αναγνωρίσει και επίσημα πως χρειάζονται περισσότερα μέτρα. Οι διεθνείς πιστωτές με πρώτο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), θέλουν ένα νέο πακέτο με προαπαιτούμενα που θα πρέπει να περάσει για ψήφιση από την ελληνική βουλή, πριν την τελική συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής Οικονομίας (3ο μνημόνιο).
Ακόμα μία καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων φέρνει και η αλλαγή στάσης της Κομισιόν. Μετά το ΔΝΤ τώρα και πηγές Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.) αναφέρουν «ανοιχτά» πλέον πως, δεν έχει αποφασιστεί πότε θα φτάσουν τελικά στην ελληνική πρωτεύουσα.
Το νέο «κόλλημα», έχει να κάνει με την συνεννόηση των θεσμών, μετά και από την χθεσινή «βόμβα» από την Ουάσινγκτον, όπου το Ταμείο, μέσω ενημέρωσης του εκπροσώπου του, Τζέρι Ράις, ξεκαθάρισε πως δεν έρχεται να ξεκινήσει την διαπραγμάτευση, αν πρώτα δεν γίνει νέο και ξεχωριστό, επίσημο αίτημα από την χώρα μας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη στείλει κοινή επιστολή προς όλους τους θεσμούς, αλλά όπως φαίνεται, αυτή δεν καλύπτει τους «Αμερικανούς».
Από εχθές, ανώτερες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως οι δανειστές πιέζουν και για ένα νέο πακέτο προαπαιτούμενων, πριν την συμφωνία που επιδιώκουμε να κλείσει μέσα στον Αύγουστο για το 3ετές πρόγραμμα, από τον ESM ή αν δεν υπάρξει αρκετός χρόνος, για την εναλλακτική λύση, το δεύτερο δάνειο – «γέφυρα» από τον EFSM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης).
Το «MEFP» το σκληρότερο μνημόνιο του ΔΝΤ
Η πρώτη μεγάλη διαφορά με τους δανειστές, έχει να κάνει με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ξεκαθαρίζουν πως είναι αναγκαία η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα γιατί αλλιώς δεν «βγαίνει» ο λογαριασμός. Τα ποσά του νέου δανείου, για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής πλευράς, είναι κοντά στα 86 δισ. ευρώ και για να φτάσουμε αυτό το ποσό, χρειάζεται η συνδρομή και του ΔΝΤ. Όμως, όπως προσθέτει η ίδια πηγή, το ΔΝΤ έχει «ειδικές» απαιτήσεις σχετικά με τον τρόπο που θα γίνουν οι επαφές με την ελληνική πλευρά, θέλουν ελεύθερη πρόσβαση σε κρατικές υπηρεσίες, άμεση επαφή με υπουργούς και περισσότερα προαπαιτούμενα μέτρα. Οι δανειστές, επιμένουν σε όλα αυτά με σκοπό να αποφασιστεί αν θα παραταθεί ή θα αντικατασταθεί με νέο το δικό του μνημόνιο που ονομάζεται MEFP και «τρέχει» παράλληλα με τα άλλα.
Άλυτα θα παραμείνουν αρκετά μεγάλα θέματα της διαπραγματευτικής διαδικασίας μέχρι να ξεκινήσουν οι πρώτες επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σε αυτό το πλαίσιο, τα αρμόδια στελέχη από την διαπραγματευτική ομάδα και το συμβούλιο πολιτικής διαπραγμάτευσης, εκτιμούν ότι οι πρώτες επαφές θα δώσουν το «στίγμα» της διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει, αφού εκεί οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και θα φανερωθούν οι διαθέσεις τους.
Τα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης, είναι από την μία το πώς και πόσα θα είναι τελικά τα προαπαιτούμενα, με πιο σημαντικό ερώτημα το αν θα χρειαστεί να περάσουν από την βουλή νέα μέτρα πριν από την υπογραφή της νέας συμφωνίας και από την άλλη, πόσο θα είναι το δημοσιονομικό κενό, όπου ανάλογα με την απόκλιση του από τους στόχους που έχουν τεθεί, θεωρείτε πως θα φέρει νέα μέτρα.
Διαβάστε επίσης: