Αρχισαν σήμερα οι πρώτες τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς, οι οποίες θα συνεχιστούν αύριο με μεγαλύτερη ένταση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Ο υπουργός πρόσθεσε, δε, ότι «θα μελετήσουμε και θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά».
Ομως οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολες καθώς με το «καλημέρα» οι πιέσεις είναι ασφυκτικές. Δεν είναι τυχαίο ότι η Κομισιόν ζητά νέα μέτρα πριν εκταμιευτεί η πρώτη δόση αλλά και το ΔΝΤ που σε έκθεσή του στέλνει ηχηρά μηνύματα στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, το Ταμείο ζητά να μην ακυρωθεί καμία από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, μην αυξήσετε τον κατώτατο μισθό, αφήστε ανέπαφο τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό για νέους έως 25 ετών, νομοθετήσετε με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις
Συγκεκριμένα θέτει τρεις πυλώνες μεταρρυθμίσεων:
* Να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, περιλαμβανόμενου του ελάχιστου μισθού που ακόμα και σήμερα συνεχίζει με βάση το ανά κατά κεφαλή ΑΕΠ να είναι στο άνω άκρο των χωρών της ΕΕ. Να διατηρηθούν οι μισθοί που είναι χαμηλότεροι από τον κατώτατο καθώς η ανεργία των νέων στο 26% είναι το υψηλότερο στην ΕΕ. Υιοθέτηση νομοθετικών αλλαγών για να ευθυγραμμιστεί το πλαίσιο στις συλλογικές απολύσεις και εργατικές κινητοποιήσεις σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ.
* Να συνεχιστεί το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Να εφαρμοστούν οι εκκρεμείς συστάσεις του ΟΟΣΑ για να μειωθούν τα εμπόδια στον ανταγωνισμό και να επεκταθεί η εργασία σε πρόσθετους τομείς. Να συνεχιστεί η μείωση των διοικητικών εμποδίων.
* Να συνεχιστεί η αναμόρφωση του συστήματος αδειοδότησης σύμφωνα με τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές, ενώ θα μειώνεται το κόστος δημιουργίας νέων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του υφιστάμενου συστήματος. Απλούστευση των διαδικασιών στα τελωνεία σύμφωνα με τις πρακτικές της ΕΕ, περιλαμβανόμενου ενός συστήματος ηλεκτρονικών υποβολών στο εμπόριο και ηλεκτρονικών πληρωμών.
Για τις συναντήσεις
Κι ενώ οι απαιτήσεις είναι ασφυκτικές στην Αθήνα ασχολούνται με το μέρος που θα γίνονται οι συναντήσεις με την τρόικα. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν συναντήσεις των υπουργών με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, απάντησε ότι «οι υπουργοί αργότερα και εάν χρειαστεί», ενώ έτερος υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως «οι συζητήσεις θα γίνονται στα ξενοδοχεία όπου θα διαμένουν».
Για το θέμα ενός τρίτου πακέτου με προαπαιτούμενα μέτρα, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «μας το ζητούν κάποιοι, αλλά εμείς τους απαντούμε ότι θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, όπου δεν προβλέπεται τρίτο πακέτο».
Από την πλευρά του, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, δήλωσε ότι «εμείς (σ.σ. το ΓΛΚ) είμαστε γραφείο παρακολούθησης και δεν συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις. Περιμένουμε να κλείσει η συμφωνία για να ξεκινήσουμε την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2015- 2016 και του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου».
Σύμφωνα δε με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, εκτός από τα ποσά που απαιτούνται για την πληρωμή σε ΕΚΤ και ΔΝΤ, ζητούνται επιπλέον ποσά για να μειωθούν τα 4 δισ. ευρώ των οφειλών του Δημοσίου στην εσωτερική αγορά.
Σημειώνεται, τέλος, ότι για το θέμα της διευθέτησης των επιταγών, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφεραν ότι χρειάζεται η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).
πηγή : imerisia.gr