Άρθρο με το οποίο επιχειρεί να υπερασπιστεί το Σχέδιο Β που είχε ετοιμάσει υπογράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης στους «Financial Times», υποστηρίζοντας πως πρόθεσή του δεν ήταν η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται ότι στόχος του παράλληλου συστήματος πληρωμών που σχεδίαζε μυστικά ήταν η εκκαθάριση των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών, τόσο του Δημοσίου προς ιδιώτες όσο και των φορολογούμενων προς το κράτος, με απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει η οικονομία.
Ο κ. Βαρουφάκης επαναλαμβάνει πως η «απλή ιδέα» της ομάδας που επεξεργαζόταν το Σχέδιο Β ήταν η δημιουργία ενός αποθεματικού λογαριασμού για κάθε φορολογικό αρχείο (δηλαδή ουσιαστικά για κάθε ΑΦΜ).
Αυτή η μέθοδος, υποστηρίζει, θα επέτρεπε την ηλεκτρονική μεταφορά των παράλληλων «πιστώσεων» (credits) που θα διέθεταν οι αποθεματικοί λογαριασμοί. Τα credits θα υποκαθιστούσαν την πληρωμή φόρων προς το κράτος με πραγματικά χρήματα, την τακτοποίηση άλλων χρεών και την εξυπηρέτηση συναλλαγών.
Ωστόσο, αυτή τη φορά ο κ. Βαρουφάκης αποφεύγει να αναφερθεί στην ηχογραφημένη δήλωσή του με την οποία αποκάλυψε πως οι αποθεματικοί λογαριασμοί θα ήταν μεν σε ευρώ, αλλά θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να μετατραπούν σε νέα δραχμή, με το πάτημα ενός κουμπιού.
Αντίθετα, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει για πρώτη φορά πως θα μπορούσε να υπάρξει και ένα δεύτερο στάδιο εκτεταμένης εφαρμογής του παράλληλου συστήματος πληρωμών, το οποίο θα υποκαθιστούσε την έξοδο στις αγορές χρέους, οι οποίες δεν είναι προσβάσιμες για την Ελλάδα λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού.
Όπως υποστηρίζει, οι ιδιώτες θα μπορούσαν να αγοράσουν φορολογικές πιστώσεις (tax credits) από το Δημόσιο – δίνοντας ρευστότητα στο κράτος – και να τις χρησιμοποιήσουν στο μέλλον ώστε να κερδίσουν φοροελαφρύνσεις.
Παρά ταύτα, ο πρώην ΥΠΟΙΚ δεν εξηγεί στο άρθρο του πώς θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνητή ρευστότητα εκτός Ελλάδος, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι δανειστές θα δέχονταν πληρωμές σε ηλεκτρονικά credits.
Ο κ. Βαρουφάκης καταγγέλλει πως οι ανορθόδοξες λύσεις των παράλληλων πληρωμών δείχνουν πως «υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο του ευρώ», ενώ επιτίθεται παράλληλα στα μέσα ενημέρωσης για τον τρόπο με τον οποίο παρουσίασαν το σχέδιό του.
Διαβάστε επίσης: