Σε ολονυχτία στο Hilton εξελίσσονται οι συζητήσεις μεταξύ του κουαρτέτου και των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία ακόμη και τα ξημερώματα της Τρίτης, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, σκιαγραφόνταν την ένταση με την οποία εργάζονται και οι δυο πλευρές πάνω στον κοινό στόχο.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες λίγο πριν την έναρξη του τελευταίου γύρου των διαβουλεύσεων ανοιχτά παρέμεναν τα θέματα για την κατάργηση πρόωρων συντάξεων, το ΦΠΑ, το ζήτημα της μετενέργειας και το θέμα των 100 δόσεων.
Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.
Εξερχόμενος του Μαξίμου, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε: «Έχουμε μια συζήτηση με τους θεσμούς που πάει αρκετά καλά. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν ερωτήματα και ζητήματα που θέλουν να τα συζητήσουμε ξανά και ξανά, αλλά νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε μία συμφωνία».
Ερωτηθείς, εξάλλου, αν η συμφωνία θα κλειδώσει το πρωί της Τρίτης, απάντησε: «Δεν ξέρω αν θα είναι αύριο το πρωί, αλλά σύντομα, θα είναι σύντομα».
Σε ερώτηση εαν η συμφωνία θα είναι ψηφισμένη στο τέλος της εβδομάδας, είπε «θα το δούμε και αυτό, και την διαδικασία, τώρα εγώ κοιτάζω άλλα πράγματα, η διαπραγμάτευση πως θα πάει μετά στην Βουλή και με ποια διαδικασία, θα το δούμε».
Αναφορικά με τις δηλώσεις από την Γερμανία, ο κ. Τσακαλώτος είπε «εμείς έχουμε μια 'στοχοπροσήλωση' που έλεγαν οι παλιοί αριστεροί για την συμφωνία και ελπίζουμε όλοι να συμμερίζονται αυτόν τον στόχο και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς γι' αυτόν τον στόχο».
Σχετικά με τα όσα λέγονται περί συμφωνίας-γέφυρας, είπε «ελπίζω όλοι να είναι εντός του πνεύματος που ήταν αυτή η συμφωνία (σ.σ των Βρυξελλών) και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς για να έχουμε αυτήν την συμφωνία».
Οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών συνεχίζονται στο Χίλτον το βράδυ της Δευτέρας.
Κατά πληροφορίες, τα ζητήματα που μένουν να ξεπεραστούν είναι:
– Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, όπου οι δανειστές υποχώρησαν από την απαίτησή τους να αίρεται υπό προϋποθέσεις η προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη. Η ελληνική πλευρά δέχθηκε, όμως, να μπει ένα πλαφόν στην αξία της προστατευόμενης κατοικίας, πιθανώς στις 300.000 ευρώ. Οι πιστωτές ζητούν να προβλεφθεί η δυνατότητα πώλησης των προβληματικών δανείων σε ειδικά funds. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται αυτή την επιλογή και προτείνει ρύθμιση, «κούρεμα» ή και διαγραφή των δανείων από ειδικό Φορέα Διαχείρισης, με τις προϋποθέσεις ένταξης στον φορέα να καθορίζονται στην πορεία.
– Στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το πώς θα λειτουργήσει, καθώς οι δανειστές ζητούν ταχεία ολοκλήρωση των εκκρεμών ιδιωτικοποιήσεων και αναβάθμιση (μετεξέλιξη) του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία νέου Ταμείου και σε χαλαρό χρονοδιάγραμμα για μεγαλύτερη απόδοση από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.
– Στο πεδίο της Ενέργειας, όπου οι τεχνοκράτες πιέζουν ασφυκτικά για απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου και ζητούν διαχωρισμό των δικτύων (υποδομές) από τους παρόχους, κάτι που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά.
– Στο πεδίο των εργασιακών, όπου παρότι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος έχει συμφωνηθεί να συζητηθούν το φθινόπωρο, οι δανειστές επιμένουν το εξάμηνο της μετενέργειας να επανέλθει άμεσα στο τρίμηνο.