Τεράστιες είναι οι απώλειες για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση από την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.
Το μνημόνιο πέρασε, είναι νόμος του κράτους με 222 βουλευτές να ψηφίζουν «ναι», όμως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια θα είναι η επόμενη μέρα σε όλα τα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση όλες οι εξελίξεις και τα πιθανά σενάρια που επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου βγαίνουν ένα προς ένα, ενώ δεν μπορεί να υπάρξει εξέλιξη που να μην σχετίζεται με το Eurogroup.
Εφόσον όλα στο Eurogroup πάνε όπως υπολογίζει η κυβέρνηση και υπάρξει συμφωνία και εκταμίευση 25 δισ. ευρώ στις 19 Αυγούστου, τότε η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα. Αν επικρατήσουν όμως οι «σκληροί» του Σόιμπλε και η χώρα έχει περάσει ολόκληρο το μνημόνιο, όμως τελικά πάρει μόνο ένα δάνειο-γέφυρα, τότε ανατρέπεται κάθε σχεδιασμός.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έπεσε κάτω από το ψυχολογικό, αλλά και πολιτικό όριο των 120 βουλευτών, που η ίδια είχε θέσει ως όριο επιβίωσής της, μετά την ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο κατά την οποία κατέγραψε 44 απώλειες που μπορούν να μεταφραστούν σε 47 αν μετρηθούν οι τρεις βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν σε επιμέρους άρθρα.
Ο πρωθυπουργός ως πρώτη κίνηση επέλεξε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να μην κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για εκλογές, αλλά λίγο αργότερα.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Με αυτή την κίνηση ο Αλέξης Τσίπρας θα φέρει προ των ευθυνών τους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν οι οποίοι θα κληθούν να ρίξουν την κυβέρνηση, αφού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ξεκαθαρίζουν ότι στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά οχι την κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα με την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Τσίπρας ενδεχομένως να ανατρέπει για λίγες μέρες τη δημιουργία του κόμματος από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ωστόσο στην ψήφο εμπιστοσύνης θα γίνει πράξη αυτό που ο πρωθυπουργός είχε πει πρόσφατα ότι η Αριστερή κυβέρνηση στηρίζεται ή πέφτει από αριστερούς βουλευτές.
Πάντως το αν θα πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης δεν είναι ξεκάθαρο και όλα δείχνουν ότι είναι αμφίβολο, ενώ ενδεχομένως αποτελεί μια ζαριά ρίσκου ώστε να αναγκάσει τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας και τους βουλευτές που διαφωνούν και αποτελούν την εσωκομματική αντιπολίτευση να ρίξουν την κυβέρνηση και να αναλάβουν την ευθύνη των πρόωρων εκλογών.
Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος μέχρι την παροχή ψήφου είναι πολύς και πυκνός αν και ήδη είναι ξεκάθαρο ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που δήλωσε ότι ντρέπεται για την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να δώσουν στον πρωθυπουργό ψήφο εμπιστοσύνης.
Κατά την ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις δέκα το πρωί ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε συνολικά 47 απώλειες, αφού 32 βουλευτές ψήφισαν «Όχι», 11 δήλωσαν «παρών» και τρείς ακόμη διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα ενώ ένας βουλευτής ήταν απών.
Σε δηλώσεις της έπειτα από την ψηφοφορία στη Βουλή η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, τόνισε πως μόλις ολοκληρώθηκε μία δύσκολη συνεδρίαση και σημείωσε ότι με ισχυρή πλειοψηφία υπερψηφίστηκε η συμφωνία.
«Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Θα παρακολουθήσει η σημερινή συνεδρίαση του Eurogoup. Έπεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης και η μεγάλη διαπραγμάτευση για την ρύθμιση του χρέους. Η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση στην χώρα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση θα είναι σε συνεχή διαπραγματευτική προσπάθεια. Παράλληλα σήμερα υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών που επέλεξαν μία διαφορετική διαδρομή. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα».
Στο Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκαν από τον μεγάλο αριθμό των βουλευτών που ψήφισαν «όχι» και «παρών» στην κρίσιμη ψηφοφορία, ενώ οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας είναι αποφασισμένοι να καταψηφίσουν συνολικά την κυβέρνηση.
Εφόσον χάσει τη δεδηλωμένη ο κ. Τσίπρας θα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο επιλογές: Να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είτε να καταθέσει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ανοίξει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές.
Πλέον το σενάριο για εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου πάει πιο πίσω γιατί οι χρόνοι δεν βγαίνουν. Μόλις καταθέσει την εντολή θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ξεκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και να αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Μέχρι τώρα τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ταχθεί υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού, ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει το ενδεχόμενο αυτό.
Το Μέγαρο Μαξίμου προτιμά σε κάθε περίπτωση την προσφυγή στις κάλπες όσο ακόμη διατηρεί ο πρωθυπουργός το πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων και βέβαια πριν αρχίσει η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Στην ομιλία του στην Βουλή ο κ. Τσίπρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό απαντώντας στον κ. Μεϊμαράκη.
Στο αίτημα του προέδρου της ΝΔ να πάρει πρωτοβουλία για αποκατάσταση της κυβερνητικής σταθερότητας ακόμα και με εκλογές ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Μην υποβάλλεται αίτημα για εκλογές γιατί ενίοτε τα αιτήματα γίνονται δεκτά».
Πάντως για την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας κρατάει μια στάση αναμονής περιμένοντας το Eurogroup.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε πολλές φορές στην ανάγκη ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την ψήφιση της συμφωνίας και την έγκρισή της από το Eurogroup.
Διαβάστε επίσης: