Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει στην Κουμουνδούρου, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται όλο και πιο αποφασισμένος να προχωρήσει στο αίτημα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του από τη Βουλή, αμέσως μετά τις 20 Αυγούστου.
Η σταθεροποίηση της κατάστασης, μετά την υιοθέτηση της συμφωνίας από το Eurogroup, παρά την τμηματική καταβολή της δόσης, επιτρέπει στο Μέγαρο Μαξίμου -όπως τουλάχιστον αυτό εκτιμά, αφού αποκλείει κατηγορηματικά την κυβέρνηση ειδικού σκοπού- να προβεί σε πολιτικές πρωτοβουλίες που στο βάθος τους έχουν ως κατάληξη τις πρόωρες κάλπες.
Ως πιθανότερες ημερομηνίες διεξαγωγής τους, μάλιστα, αναφέρονται η 20η και η 27η Σεπτεμβρίου. Ο Αλ. Τσίπρας, με την κίνησή του για ψήφο εμπιστοσύνης, εφόσον πραγματοποιηθεί, έχει μεταξύ άλλων ως σκοπό να καταλάβει ανέτοιμους τους διαφωνούντες στο εσωτερικό του κόμματός του που επιδιώκουν την ίδρυση κόμματος.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Real.gr, ανεξαρτήτως εάν δεν θα ομολογηθεί δημόσια έως την ημέρα που ο πρωθυπουργός θα ζητήσει με γραπτή ή προφορική του δήλωση την ψήφο εμπιστοσύνης, η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν προτίθενται να ψηφίσουν θετικά.
Στην Αριστερή Πλατφόρμα, μάλιστα,, έχουν αναφορά 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ! Χαρακτηριστικό, μάλιστα, του κλίματος που δημιουργείται είναι ότι ο εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, παραδέχεται με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Ιλ Μανιφέστο» και αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δυστυχώς φαίνεται να οριστικοποιείται ένα ρήγμα το οποίο εμείς θα δουλέψουμε μέχρι τελευταία στιγμή για να το αποτρέψουμε».
Σε περίπτωση, όμως, που οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν δώσουν θετική ψήφο, για να περάσει αλώβητη η κυβέρνηση την ψήφο εμπιστοσύνης χρειάζεται τις πλάτες μέρους της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τις πληροφορίες του Real.gr:
-Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να παράσχει θετική ψήφο στην κυβέρνηση.
-Στις συζητήσεις που γίνονται στα πλέον «ευάλωτα» κόμματα, τα οποία δηλώνουν ότι προέχει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, δηλαδή ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο να απέχουν από την ψηφοφορία ώστε να διευκολύνουν την κυβέρνηση να παραμείνει στην εξουσία ως κυβέρνηση μειοψηφίας.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όμως, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να επιβιώσει η κυβέρνηση. Κατ’ άλλους, μάλιστα, είναι σχεδόν αδύνατον να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ για τους πλέον υποψιασμένους ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.
Ώστε να πει στους δανειστές «αφού δεν μου δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης» και να κατηγορήσει την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι «ρίχνει την πρώτη αριστερή κυβέρνηση» της χώρας…