Αποκαλυπτικό είναι το δημοσιεύμα για την ύπαρξη σχεδίου για την υπεράσπιση του ευρώ. Όπως αναφέρει ο Βηματοδότης :
Σήμερα θα σας αποκαλύψω ένα άγνωστο σχέδιο δράσης που λειτούργησε παράλληλα με το περιβόητο Plan Β' του Γιάνη Βαρουφάκη και το σχέδιο Π. Λαφαζάνη – αυτό με το… ριφιφί στο Νομισματοκοπείο και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Τ
ο άγνωστο σχέδιο, που είχε την ονομασία «προστασία του νομίσματος της χώρας», δηλαδή προστασία του ευρώ, κρατήθηκε ως τώρα μυστικό, το συνέταξαν και το εκτέλεσαν από κοινού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος και ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας, σε συνεργασία με Ολάντ, Γιούνκερ, Σουλτς και Μάριο Ντράγκι.
Γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι όλο αυτό το διάστημα που οι κ.κ. Βαρουφάκης και Λαφαζάνης επεξεργάζονταν την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, πιθανόν και τη μετατροπή του πολιτεύματος σε… Λαϊκή Δημοκρατία, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έκαναν αγώνα αποτροπής των σχεδίων αυτών. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Οι σχέσεις Πρ. Παυλόπουλου και Ι. Στουρνάρα είχαν διαταραχθεί το 2012 όταν ο σημερινός κεντρικός τραπεζίτης με την ιδιότητα τότε του υπουργού Οικονομικών είχε δηλώσει σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι τα έτη 2007-2009 ήταν καταστροφικά για την ελληνική οικονομία. Μια δήλωση που θεωρήθηκε αιτία πολέμου ανάμεσα στους καραμανλικούς και στον κ. Στουρνάρα.
Με τον κ. Παυλόπουλο να τον κατηγορεί ευθέως ότι παίζει το παιχνίδι του ΠαΣοΚ, ότι ήταν ο εκλεκτός του Κ. Σημίτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πίσω από την επίθεση αυτή βρισκόταν το Μέγαρο Μαξίμου, ένοικος του οποίου ήταν ο Αντ. Σαμαράς. Εκτοτε οι σχέσεις των δύο ανδρών ήταν τυπικές. Ηλθε όμως να τις αναθερμάνει, πριν από λίγους μήνες, ο… Γιάνης Βαρουφάκης. Ηταν γνωστές και στους δύο οι απόψεις του κ. Βαρουφάκη για το Plan B', αφού και οι δύο βρίσκονταν σε συνεχή επαφή με τους έξω και ενημερώνονταν.
Μετά το μεγάλο φιάσκο της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα, ο κ. Στουρνάρας επικοινωνεί με τον Πρ. Παυλόπουλο: «Πρόεδρε, κινδυνεύει η χώρα, πρέπει κάτι να κάνουμε» ήταν τα λόγια του κεντρικού τραπεζίτη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και τότε μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο, το οποίο προέβλεπε πάση θυσία τη διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας, αλλά και της ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας. Αρχισαν και οι δύο τα τηλεφωνήματα, στην αρχή στους ομολόγους τους και εν συνεχεία επεκτάθηκαν ακόμη και σε ευρωπαίους επιτρόπους.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για παράδειγμα, είχε συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον πρόεδρο Ολάντ όσο και με τον κ. Γιούνκερ. Ο κ. Στουρνάρας με τον κ. Ντράγκι, με τους κ.κ. Μοσκοβισί, Σαπέν και με κεντρικούς τραπεζίτες. Είχαν αποφασίσει ο μεν Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην υπογράψει καμία απόφαση που να έθετε σε κίνδυνο τη νομισματική σταθερότητα (όποιες επιπτώσεις και αν είχε αυτό), ο δε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος να εξασφαλίσει τη ρευστότητα, μέσω των μηχανισμών του ELA.
Για να πετύχει όμως το σχέδιο έπρεπε να απενεργοποιηθεί ο κ. Βαρουφάκης. Την επομένη του δημοψηφίσματος ο ταλαντούχος υπουργός αποπέμφθηκε μετά πολλών επαίνων από την κυβέρνηση και σε λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε και το σκοτεινό Plan B' του. Ο κ. Παυλόπουλος όμως δεν σταμάτησε τις προσπάθειες. Συνέχισε τις επικοινωνίες με τους ομολόγους του για να τους διαβεβαιώσει ότι η συμφωνία της 12ης Ιουλίου (με την περίφημη Σύνοδο Κορυφής που διήρκεσε 17 ώρες) θα περνούσε στη Βουλή με πλειοψηφία πάνω από 220 ψήφους. Οπως και έγινε.
Βεβαίως όλες αυτές οι υπερπροσπάθειες για τη διατήρηση της χώρας εντός του ευρώ είχαν και κάποιο μικρό… «κόστος»: Στα δεκάδες τηλεφωνήματα που υπήρξαν ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον γάλλο πρόεδρο, ο κ. Παυλόπουλος του έκανε και μια πρόταση: «Τι θα λέγατε, κύριε Πρόεδρε, να έρθετε στην Αθήνα και να σας αναγορεύσουμε επίτιμο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών;».
Δεν ήταν μια συνηθισμένη πρόσκληση για να επισκεφθεί τη χώρα μας ο κ. Ολάντ, αλλά πρόσκληση η οποία συνοδεύεται και με πανεπιστημιακό τίτλο. Και να ξέρετε ότι τέτοιου είδους προσκλήσεις δεν τις αφήνουν να πάνε χαμένες οι γάλλοι πρόεδροι. Ετσι κλείστηκε επισήμως το ραντεβού μέσα στον Σεπτέμβριο να έρθει ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.
Και το δεύτερο παράλληλο όφελος που είχαν οι τηλεφωνικές επαφές του κ. Παυλόπουλου κυρίως με τους Γερμανούς ήταν να πραγματοποιηθεί επιτέλους τον Οκτώβριο η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου στη Γερμανία, που είχε αναβληθεί λόγω δημοψηφίσματος. Μια επίσκεψη που γίνεται σε ανταπόδοση της επίσκεψης στη χώρα μας του Γιοαχίμ Γκάουκ, του γερμανού προέδρου που συνεχώς δηλώνει ότι «αρνούμαι να φανταστώ μια ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα».