Σε μια εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, η Αίγυπτος του Α.Σίσι κάνει αλλαγή πορείας και ξεκίνησε να εξοπλίζει τον συριακό στρατό στον αγώνα που ο Άσαντ εδώ και 4 χρόνια επιχειρεί κατά των ισλαμιστών.
Σύμφωνα με Αιγύπτιο απόστρατο στρατηγό, γνωστό για την αρνητική στάση του απέναντι στην κυβέρνηση Abdel-Fattah Σίσι, «το Κάιρο εξοπλίζει το συριακό καθεστώς του Αλ Άσαντ με βαρύ οπλισμό». Την ίδια στιγμή, πύραυλοι μικρού βεληνεκούς «περνούν» στα χέρια «Χεζμπολάχ» απόδειξη της σχέσης τους με το συριακό κυβερνητικό στρατό, τονίζει ο ίδιος.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται λίγες μέρες μετά την συνάντηση στη Μόσχα, του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι όπου συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και συζήτησαν ζητήματα οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας. Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ήταν ακόμη ένα βασικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών.
«Κάθε φορά που συναντιόμαστε, ο αιγυπτιακός λαός βλέπει πως η συνεργασία Αιγύπτου και Ρωσίας βελτιώνεται σημαντικά. Αυτό αφορά κυρίως την οικονομία, αλλά και την τρομοκρατία που αποτελεί πληγή για την περιοχή μας. Η δράση εξτρεμιστών απειλεί την σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής μας. Όχι μόνο κάποιες χώρες, αλλά ολόκληρη την περιοχή και ενδεχομένως ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.
Το σημαντικότερο όμως, όπως αποκάλυψε ο Ρώσος πρόεδρος, είναι ότι Ρωσία και Αίγυπτος θα αποτελέσουν τον πυρήνα της δημιουργίας ενός στρατιωτικού σχηματισμού ταχείας αντίδρασης ο οποίος θα αναλαμβάνει να κτυπά στόχους της ISIS και στη Συρία!
«Υπογραμμίζουμε τον φονταμενταλιστικό κίνδυνο και την ανάγκη της δημιουργίας ενός αντιτρομοκρατικού σχηματισμού κρούσης, που θα περιλαμβάνει διεθνείς παίκτες και χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Συρίας», ανέφερε πιο συγκεκριμένα ο Β.Πούτιν.
Με άλλα λόγια Ρωσία, Αίγυπτος, Συρία και άλλων «διεθνών παικτών» όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ρώσος πρόεδρος θα δημιουργήσουν από κοινού μια δύναμη ταχείας αντίδρασης-κρούσης για να κτυπούν στόχους της ISIS κυρίως στη Συρία αλλά ενδεχομένως και στο Σινά όπου δραστηριοποιούνται επίσης παρακλάδια της οργάνωσης.
Βέβαια, και επειδή η Αίγυπτος είναι ικανή να προστατέψει το Σινά από μόνη της η δημιουργία της δύναμης αυτής στοχεύει τους ισλαμιστές στη Συρία, ισλαμιστές που εκ των πραγμάτων, υποστηρίζει η Τουρκία!
«Έχουμε κοινές βλέψεις αναφορικά με την ανάγκη μίας εντατικής μάχης ενάντια στην διεθνή τρομοκρατία, ιδίως εναντίον της ISIS. Η μάχη κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, θα βοηθήσει την σταθερότητα, όχι μόνο για κάποιες χώρες, αλλά και για όλη την περιοχή και πιθανά για όλο τον κόσμο», ανέφερε ακόμη ο Β.Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο.
Και μετά τη συνάντηση έρχεται η αναφορά του απόστρατου στρατηγού Χασάν που έγραψε στο twitter του ότι : « στις 22 Ιουλίου, 2015 ένα ουκρανικό εμπορικό πλοίο φορτώθηκε με όπλα και πυρομαχικά, υπό τις διαταγές του Αιγύπτιου υπουργού Άμυνας στρατηγού Sedki Sobhi, με προορισμό τον στρατό του Άσαντ σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας της Συρίας», αναφέρουν ρωσικά δημοσιεύματα.
Ο Στρατηγός ε.α. Χασάν δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιστατικό αυτό. Αμέσως μετά το πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2013 ο Χασάν ισχυρίστηκε ότι η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ετοίμασαν ένα σχέδιο ανατροπής της παλαιστινιακής οργάνωσης της Χαμάς στη Γάζα.
Προηγουμένως, η γνωστή αραβική εφημερίδα Al Quds-al-Arabi δημοσίευσε ένα άρθρο σύμφωνα με το οποίο, η Αίγυπτος και η Συρία, ευρίσκονται πολύ κοντά στην επαναπροσέγγιση των διμερών σχέσεων τους . Η ίδια εφημερίδα δημοσίευσε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στην πόλη Zabadani στην Συρία. Εκεί εμφανίζεται πύραυλος «που κατασκευάστηκε» από αιγυπτιακό αμυντικό εργοστάσιο.
Τελικά οι μαζικές αγορές ρωσικών οπλικών συστημάτων απ΄οτην αιγυπτιακή κυβέρνηση εξηγείται σε αυτή την επαναπροσέγγιση καθώς και στην άποψη που έχει πλέον ο Στρατάρχης Σίσι ότι οι ισλμαιστές που χτυπάνε συνεχώς τις αιγυπτιακές δυνάμεις στο Σινά ουσιαστικά ανδρώθηκαν από τους ίδιους ισλαμιστές που αυτή τη στιγμή έχουν βάλει φωτιά στην Μέση Ανατολή.
Οι εξελίξεις προμηνύονται να είναι καταιγιστικές και ίσως συμπεριλμβάνει ακόμα και μια μεταστροφή του ίδιου του Ισραήλ καθώς η Αίγυπτος φαίνεται να βρίσκεται απέναντι και στη Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και ίσως να είναι αυτό το αντάλλαγμα για τη μεταστροφή της ισραηλινής κυβέρνησης απέναντι στον Άσαντ…
Πηγή: pronews.gr