Καθημερινότητα έχουν γίνει τα επεισόδια στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Το πρωί της Κυριακής, νέα ένταση επικράτησε, όταν οι μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι του νησιού αντίκρισαν το πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος".
Τα επεισόδια ξεκίνησαν, όταν οι συγκεντρωμένοι κινήθηκαν για να εισβάλουν στο "Ελευθέριος Βενιζέλος", στο οποίο ωστόσο θα μπορέσουν να επιβιβαστούν -κάποια στιγμή- μόνο τα 2.500 άτομα θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν εισιτήρια.
Τα πνεύματα ηρέμησαν με την παρέμβαση της αστυνομίας.
Εν τω μεταξύ, την ανεξέλεγκτη κατάσταση που άφησε πίσω της η παραιτηθείσα κυβέρνηση με αρνητική πρωταγωνίστρια την πρώην αναπληρώτρια πουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, προσπάθουν να συμμαζέψουν η υπηρεσιακή κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές της Λέσβου.
Με τους μετανάστες στο νησί να έχουν φτάσει πλέον τους 17.000, οι αρμόδιοι φορείς ξεκινούν από σήμερα μια τιτάνια προσπάθεια αποσυμφόρησης της Λέσβου.
Αύξηση των αστυνομικών, των λιμενικών, αλλά και επιπλέον δρομολογήσεις πλοίων είναι μερικά από τα συμφωνηθέντα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο «νησί της Σαπφούς» και στην οποία προέδρευσε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννης Μουζάλας.
Κι όμως, τα μέτρα αυτά που θα έπρεπε να έχουν ληφθεί εδώ και αρκετό καιρό, φαίνεται ότι δεν βρίσκονταν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τοπικές αρχές του νησιού είχαν εκπέψει SOS, ζητώντας να αυξηθούν οι αστυνομικοί που θα ασχολούνται με τις ταυτοποιήσεις των προσφύγων, καθώς έτσι θα προωθούνταν γρήγορα στα πλοία και δεν θα περίμεναν στο λιμάνι της Μυτιλήνης για αρκετές ημέρες, μετατρέποντάς σε ένα απέραντο κάμπινγκ.
Τελικά, έπειτα από επίμονες εκκλήσεις τους, οι αρμόδιοι για το θέμα υπουργοί της κυβέρνησης έκριναν ότι οκτώ αστυνομικοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση του νησιού. Έπεσαν όμως έξω, με αποτέλεσμα η Λέσβος να έχει μετατραπεί σήμερα σε έναν καταυλισμό προσφύγων που αριθμεί 17.000 άτομα, ένα νούμερο, το οποίο φαίνεται ότι θα αυξηθεί κατά πολύ, αφού πλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες, λόγω των ανεξέλεγκτων και αθρόων αποβιβάσεων των μεταναστών, αδυνατούν να τους καταμέτρήσουν.
Ετσι, σήμερα ο νέος υπουργός, κ. Μουζάλας, σε συνενοήση με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αποφάσισαν να ενισχυθεί τις επόμενες ώρες με 40 άτομα η υπηρεσία ταυτοποιήσεων των προσφύγων στη Λέσβο, ενώ σε διάστημα λίγων ημέρων ο αριθμός τους θα αγγίξει τα 100 άτομα, καθώς στο νησί του Βορείου Αιγαίου θα κατάφτασουν άλλοι 60 αστυνομικοί.
Στόχος του νέου υπουργού, σε αντίθεση με την κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου, είναι ο αριθμός των αστυνομικών που θα ασχολούνται με τη διασταύρωση των στοιχείων των μεταναστών να φτάσει τους 200.
Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες θα σταλθούν στη Λέσβο δέκα επιπλέον μηχανήματα καταγραφής και ταυτοποίησης, με τα οποία θα λυθούν τα χέρια των αστυνομικών, οι οποίοι θα μπορούν να διασταυρώνουν τα στοιχεια περισσότερων μεταναστών και να τους δίνεται η… πράσινη κάρτα να αποβιβαστούν στα καράβια με προορισμό τον Πειραιά.
Παράλληλα, μετά τις εκρηκτικές καταστάσεις που παρατηρήθηκαν τα τελευταία 24ωρα με τις συμπλοκές των μεταναστών στο λιμάνι της Μυτιλήνης στάλθηκαν επιπλέον δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες.
''Επιτέλους, για πρώτη φόρα αρχίζει να κινείται κάτι. Ο υπουργός κ. Μουζάλας βρίσκεται σήμερα στη Λέσβο και μας ανακοίνωσε τα όσα αποφασίστηκαν για τη μεταναστευτική πολιτική και τα μέτρα που θα παρθούν. Παράλληλα, συζητάμε για τα μέτρα που θα παρθούν για τη Λέσβο. Το προηγούμενο διάστημα αυτοί που βοήθουσαν ήταν μόνο οι εθελοντές" ανέφερε στο protothema.gr η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, και συμπλήρωσε: "Μέχρι πριν λίγες ημέρες ξέραμε ότι ο αριθμός των προσφύγων που φτάνει στο νησί ήταν κατά μέσο όρο γύρω στις 2.500, τώρα πλέον είναι τόσοι πολλοί, που αδυνατούμε να τους υπολογίσουμε''.
Εν τω μεταξύ, "εγκλωβισμένο" στο λιμάνι της Μυτιλήνης είναι πλέον και το πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος", το οποίο επρόκειτο να αναχωρήσει στις 5.30 το πρωί με 2.500 επιβάτες.
Ωστόσο, είναι ακόμα δεμένο στην προβλήτα της Μυτιλήνης και μέχρι τις 9 το πρωί δεν είχαν εκδοθεί περισσότερα από 1.000 εισιτήρια.
Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που δεν έχουν καταγραφεί ξεπερνά τα 10.000 άτομα που διαμένουν στην πόλη της Μυτιλήνης, στους δημόσιους χώρους της, ακόμα και σε παλιά σπίτια και αυλές.
Κι ενώ οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μετανάστες και πρόσφυγες διαφορετικών εθνοτήτων και φυλών, αλλά και με ντόπιους, η καταγραφή δεν έχει ακόμα ξεκινήσει να γίνεται στο λιμάνι, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, το κέντρο καταγραφής στο λιμάνι θα σταματήσει να λειτουργεί και η διαδικασία αυτή πλέον θα γίνεται στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, περίπου τρία χιλιόμετρα έξω και βόρεια της πόλης.