Η επιβολή των capital controls άνοιξε τον ασκό του Αιόλου πάνω στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα κόκκινα δάνεια.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται εφημερίδα το σύνολο των πιστωτικών ανοιγμάτων, που περιλαμβάνει και δάνεια που εμφανίζουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να βρεθούν στο «κόκκινο» φθάνει το 45%. Στο τέλος Ιουνίου με την ανακοίνωση δηλαδή επιβολής των Capital Controls ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν στο 35% κατά τις εκτιμήσεις των ίδιων των τραπεζών.
Είναι ενδεικτικό πως ακόμα και συνεπείς δανειολήπτες που κατέβαλαν τις δόσεις τους κανονικά ξαφνικά τον Ιούλιο προχώρησαν σε στάση πληρωμών. Συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών προς την εφημερίδα αναφέρουν ότι τον συγκεκριμένο μήνα μόλις το 15% των ενήμερων δανειοληπτών πλήρωσαν τη δόση τους. Αυτό το ποσοστό ωστόσο αυξήθηκε σημαντικά τον Αύγουστο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, φθάνοντας το 80%.
Κάτι που συνηγορεί στο ότι η άτυπη στάση πληρωμών ήταν αποτέλεσμα τόσο των πρακτικών δυσκολιών, καθώς οι τράπεζες δεν λειτουργούσαν για πολλές ημέρες τον Ιούλιο εξαιτίας της τραπεζικής αργίας, όσο και της αναστάτωσης που προκάλεσε η επιβολή των περιορισμών.
Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες ήθελαν να δουν τι ακριβώς θα ισχύει με το νέο καθεστώς αλλά και την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης για την υπογραφή του νέου μνημονίου.
Το γεγονός ότι τον Αύγουστο επανέκαμψαν αρκετοί δανειολήπτες κρίνεται ως θετική εξέλιξη από τους τραπεζίτες, ειδικά καθώς ο συγκεκριμένος μήνας έχει ειδική βαρύτητα μιας και λόγω διακοπών πολλοί δανειολήπτες εξυπηρετούν με καθυστέρηση τις υποχρεώσεις τους.
Στο πλαίσιο αυτό, τραπεζικές πηγές που μίλησαν εκτιμούν ότι τον Σεπτέμβριο η εικόνα θα βελτιωθεί περαιτέρω καθώς η υπογραφή του νέου μνημονίου και η δέσμευση των μεγάλων κομμάτων για την υλοποίηση του έχουν απομακρύνει την αβεβαιότητα και την ανησυχία.
Πιθανή θετική εξέλιξη σε αυτό το μέτωπο όμως δημιουργεί και μία συγκρατημένη αισιοδοξία στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ότι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών θα διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα των 25 δισ ευρώ που έχει προϋπολογιστεί στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Γεγονός που θα καταστήσει πιο εύκολη την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.
Σε κάθε περίπτωση το ύψος των “κόκκινων” δανείων είναι πολύ μεγάλο και αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα. Και πρόκειται για ένα θέμα που συνδέεται άμεσα με την κατάσταση της οικονομίας.
Διαβάστε επίσης: