ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών για την παιδεία και την υγεία – ΒΙΝΤΕΟ

Στις απαντήσεις των δημοσιογράφων για την Παιδεία και την Υγεία, κατά τον 3o θεματικό κύκλο συζήτησης στο debate απάντησαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

 

 

 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους ερευνητές να μην φεύγουν στο εξωτερικό. Δεν θέλουμε όμως να παραδώσουμε την παιδεία στην αγορά».

Ερωτηθείς για τον νόμο Μπαλτά σημείωσε ότι «στα θέματα της Παιδείας χρειάζεται διάλογος και δεν μπορείς να απομονώσεις τους καλούς μαθητές».

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι «θέλουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος, να υπάρχουν μη κρατικά πανεπιστήμια και να μην πηγαίνουν τα παιδιά στο εξωτερικό. Ο νόμος Μπαλτά θεωρεί «ρετσινιά» την αριστεία. Ο κ. Τσίπρας μισεί ό,τι ιδιωτικό ακούει, θέλει να το φορολογήσει».

Ερωτηθείς για τους εκπαιδευτικούς που παίρνουν απόσπαση στα πολιτικά γραφεία απάντησε: «Είχαμε περιορίσει τις αποσπάσεις. Αν οι εκπαιδευτικοί δεν αναπληρωθούν, θα υπάρχει ζήτημα με τα σχολεία».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επεσήμανε ότι «χρειάζεται επανάσταση τόσο στην υγεία, όσο και στην Παιδεία». «Επανάσταση όμως δεν σημαίνει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Χρειάζεται να δώσουμε χρήματα στην παιδεία. Αν θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε υγεία και παιδεία, πρέπει να φύγουμε από το μνημόνιο», είπε και συνέχισε: «Το ρίσκο και η καταστροφή της χώρας, είναι το μνημόνιο. Δεν είναι διέξοδος, χρειάζεται εναλλακτική λύση. Αν χρειαστεί και έξω από την Ευρωζώνη».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι «στην Παιδεία έχουμε πρόβλημα με τους "σαμποτέρ". Θέλουμε να καταργηθούν οι κομματικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια. Αρνηθήκαμε να φτιάξουμε τέτοια παράταξη. Είναι εξωφρενικά όσα έκαναν αυτούς τους επτά μήνες οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να προστατεύσουμε την Παιδεία από τον Μπαλτά. Σε λίγες μέρες τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς δασκάλους». «Χρειάζεται μία εθνική επιλογή στην παιδεία. Θέλουμε έναν υπουργό παιδείας έξω από τα κόμματα, για να υπάρξει ρεαλιστική, ευρωπαϊκή προοπτική» πρόσθεσε.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι «το ΚΚΕ ψήφισε όχι σε όλα τα προαπαιτούμενα, άρα και στον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Και πάλι πλήττεται η λαϊκή οικογένεια, με την κατάσταση που επικρατεί στην παιδεία, πολλοί γονείς πηγαίνουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια. Υπάρχουν εργαζόμενοι επίσης. Πρέπει να καταργηθεί, είναι άδικο μέτρο».

Ερωτηθείς ποια είναι η διαφορά αναφορικά με την Παιδεία με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη απάντησε: «Με τον κ. Λαφαζάνη μπορούμε να έχουμε πολλές διαφορές, η άποψη του κόμματός του δεν οδηγεί σε μία νέα κοινωνία όπου την εξουσία θα την έχει ο λαός».

Ο Πάνος Καμμένος υπογράμμισε ότι «διαφωνήσαμε σε πολλά, και σε σχέση με τους αιώνιους φοιτητές. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν πρότυπα σχολεία σε κάθε νομό. Δεν θα έχουμε κενά στα σχολεία, όπως ενημερώθηκα σήμερα από την κ. Κιάου». «Είναι απαράδεκτο το 23% ΦΠΑ στην παιδεία. Κάποια μέτρα θα τα διαπραγματευτούμε ξανά. Θα βρούμε εναλλακτικές, ίσως φόρο στα τσιγάρα» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για την Υγεία, η Φώφη Γεννηματά απάντησε ότι «το μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με το φάρμακο έχει να κάνει με το κόστος. Η δαπάνη εκτοξεύτηκε από το 2004 μέχρι το 2009, κατέρρευσε το εθνικό σύστημα υγείας. Εμείς παλέψαμε, πρέπει να προσπαθήσουμε κι άλλο. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό και πρέπει φυσικά να στηριχθεί η φαρμακοβιομηχανία».