ΔΙΕΘΝΗ

Χάος στην Ευρώπη με τους μετανάστες – Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου – Βίντεο

Συνεχείς και αδιάκοπες είναι οι πολιτικές διαβουλεύσεις σε διεθνές επίπεδο για το κύμα προσφύγων που έφτασε στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες. Το θέμα δείχνει να βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς συνεχώς προκύπτουν προβλήματα αναφορικά με τον τρόπο που θα απορροφηθούν οι πρόσφυγες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε χώρες υποδοχής όπως η Ελλάδα ότι οι μετανάστες θα εγκλωβιστούν στα εδάφη τους με άγνωστες συνέπειες.

 

 

Ενώ μέχρι χθες όλα έδειχναν ότι θα ακολουθηθεί από την πλευρά της Κομισιόν η λύση της επιβολής υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην ανακατανομή 120.000, αυτό εντούτοις δείχνει να αλλάζει καθώς πλέον εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο απόσυρσης της συγκεκριμένης πρότασης και αντ' αυτού να προχωρήσει η λύση της οικειοθελούς συμμετοχής των ευρωπαϊκών χωρών στο σύστημα ανακατανομής, όπως ακριβώς ζητούν και τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης.

Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει η αντίδραση της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίες επιμένουν στον υποχρεωτικό χαρακτήρα του προγράμματος, καθώς με αυτόν τον τρόπο, θα επιβαρυνθούν λιγότερο.

Εάν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τότε Βερολίνο – Παρίσι θα αναγκαστούν να υποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες. Σημειώνεται ότι οι διαφωνούσες χώρες είναι η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Ρουμανία και η Πολωνία.

Εάν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία, το Λουξεμβούργο, το οποίο ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις ώστε να διεξαχθεί σχετική ψηφοφορία.

Η έγκριση μιας τέτοιας απόφασης με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία είναι «νομικά εφικτή, αλλά πολιτικά αντιπαραγωγική», διευκρινίζει αξιωματούχος της Ε.Ε. «Πέραν αυτού, δεν μπορούμε να στέλνουμε αιτούντες άσυλο σε χώρες όπου δεν είναι ευπρόσδεκτοι» συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Απογοητευμένος ο Αβραμόπουλος

Στη σημασία της νέας, έκτακτης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. την ερχόμενη Τρίτη για το προσφυγικό, στάθηκε την Τετάρτη κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο επίτροπος Μετανάστευσης – Εσωτερικών Υποθέσεων – Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Έλληνας επίτροπος ήταν παρών στη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κατά την οποία έγινε δεκτή η πρόταση του προέδρου του Ε.Κ. Μάρτιν Σουλτς να τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μετεγκατάσταση 120.000 επιπλέον προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία.

«Σ’ αυτή τη σύνοδο, δεν μπορούμε να αποτύχουμε», επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας πως στόχος της Επιτροπής είναι «να διαφυλάξει την ενότητα της Ευρώπης». «Είμαστε σε επαφή με όλα τα κράτη μέλη και έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί τους τις προσεχείς ημέρες, ώστε να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει πλήρως στη διαδικασία αυτή. «Για το μηχανισμό έκτακτης μετεγκατάστασης, η θετική σας γνώμη στέλνει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα», είπε, απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές.

Ο Έλληνας επίτροπος εξέφρασε και πάλι την απογοήτευσή για το βράδυ της Δευτέρας, όταν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. δεν κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση για τη μετεγκατάσταση των 120.000 προσφύγων από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία, ενώ έκαναν δεκτή την πρώτη πρόταση της Επιτροπής για μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

«Η πρόοδος δεν ήταν αρκετή. Δεν συγκρίνεται με το μέγεθος της κρίσης και την ηθική υποχρέωση της Ευρώπης να ανταποκριθεί σε αυτή την ιστορική έκκληση για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες», εξήγησε ο Δημ. Αβραμόπουλος και συνέχισε: «Υπήρξε θετική διάθεση από τα περισσότερα κράτη μέλη, αλλά όχι από όλα».

Τέλος, ο Έλληνας επίτροπος τόνισε πως «αυτούς τους ανθρώπους δεν θα τους σταματήσει καμία κρύα θάλασσα, κανένας φράχτης και κανένας στρατός», καταλήγοντας πως «η μόνη ρεαλιστική απάντηση στην κρίση αυτή πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και ολοκληρωμένη, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα».

Έτοιμος να αποδεχθεί οποιαδήποτε πρόταση της Κομισιόν ο Ούγγρος πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt πως αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη, η χώρα του θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί.

«Τότε, βάσει νόμου θα αναγκαστούμε να τις αποδεχτούμε», δήλωσε, προσθέτοντας όμως πως οι άνθρωποι στην Μέση Ανατολή θα θεωρήσουν την ανακοίνωση ενός τέτοιου συστήματος ποσοστώσεων πρόσκληση να έρθουν στην Ευρώπη, ανέφερε ο Όρμπαν.

Ο ίδιος τόνισε πως η Ουγγαρία είναι έτοιμη να συζητήσει για ένα σύστημα ποσοστώσεων, αλλά μόνο σε εθελοντική βάση και μόνο όταν η μαζική εισροή προσφύγων που βρίσκεται σε εξέλιξη σταματήσει.

Στο μεταξύ, οι ουγγρικές αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν την τετάρτη ότι συνέλαβαν 29 μετανάστες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στα νότια σύνορα της χώρας με την Σερβία, χαρακτηρίζοντας έναν από τους συλληφθέντες ως «γνωστό τρομοκράτη».

Ο Γκιόργκι Μπάκοντι, σύμβουλος για θέματα ασφαλείας του Όρμπαν, ανέφερε πως 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων, καθώς οι μετανάστες εκτόξευσαν πέτρες και κομμάτια μπετόν εναντίον των ανδρών της αστυνομίας, που έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση.

«Η αστυνομία επίσης συνέλαβε έναν γνωστό τρομοκράτη», δήλωσε ο Μπάκοντι στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο M1, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. 

Όπως είπε, όταν η αστυνομία ξεκίνησε ελέγχους στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι ο συλληφθείς μετανάστης είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, σύμφωνα με τις βάσεις δεδομένων της αστυνομίας.

«Σοκαρισμένος» για τη μεταχείριση των προσφύγων στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας ο Μπαν Κι Μουν

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν εξέφρασε σήμερα τον αποτροπιασμό και την έντονη ανησυχία του για τη μεταχείριση των προσφύγων στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας, δηλώνοντας μάλιστα «σοκαρισμένος» από τις εικόνες βίας που κάνουν τον γύρο των διεθνών μέσων.

«Σοκαρίστηκα όταν είδα ποια είναι η μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών, αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Όλες οι χώρες έχουν τα εσωτερικά τους προβλήματα, αλλά οι άνθρωποι αυτοί φεύγουν για να σωθούν από πολέμους και διωγμούς, επομένως πρέπει να επιδείξουμε ευσπλαχνική ηγεσία», συνέχισε ο Μπαν Κι Μουν.

Οι άνθρωποι αυτοί «πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια» και σεβασμό των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά και κατέληξε πως «αυτό είναι το σταθερό μήνυμα το οποίο στέλνω στους Ευρωπαίους και τους Ασιάτες ηγέτες (των κρατών) όπου πηγαίνουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες».

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστες επίσης: