Να μειώσει το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους στο 15% του ΑΕΠ, επιθυμεί η Κομισιόν, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο κορυφαίο αξιωματούχο των Βρυξελλών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει, ήδη, σχέδιο απομείωσης του χρέους βάσει της πορείας της οικονομίας. Το σχέδιο αποσκοπεί στη χαλάρωση των δημοσιονομικών πιέσεων της Ελλάδας για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια.
Όπως εξηγεί το Reuters, όσο υψηλότερη είναι η ανάπτυξη τόσο μεγαλύτερο και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Αντιθέτως, εάν η οικονομία συρρικνώνεται, το κόστος αποπληρωμής του θα μειώνεται αναλόγως. Στόχος, επισημαίνει, είναι το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους να μην υπερβαίνει το 15% του ετήσιου ΑΕΠ.
O νέος τρόπος αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους θα βασίζεται σε μία σειρά παραμέτρων, όπως ο χρόνος ωρίμανσης των ομολόγων, η περίοδος χάριτος και το ύψος των επιτοκίων.
Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, για το 2015, ανέρχεται στο 11%. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να μειωθεί, ενώ από το 2023 θα καταγράψει νέα, σημαντική άνοδο.