Τον κορυφαίο αγώνα «μπρα ντε φερ», που θα αναδείξει τον νικητή της εκλογικής αναμέτρησης, δίνουν μέσα στις 48 ώρες που απομένουν μέχρι την κάλπη ο Αλ. Τσίπρας και ο Β. Μεϊμαράκης, με στόχο να κερδίσουν τους αναποφάσιστους. Το τοπίο παραμένει πολυδαίδαλο, δυσκολεύοντας τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να αποκρυπτογραφήσουν σωστά τις προθέσεις και τα μηνύματα των περίπου 650.000 αναποφάσιστων.
Αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. είναι στα όρια του στατιστικού λάθους, ο δικομματισμός ανεβαίνει (προσεγγίζει το 60% και κάτι παραπάνω), τα μικρά κόμματα συμπιέζονται, με τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων να δίνουν τη μάχη εισόδου στη Βουλή που όπως όλα δείχνουν θα είναι οκτακομματική ή εννιακομματική.
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων και τα στοιχεία που επεξεργάζονται τα κομματικά επιτελεία έχουν καταστήσει πλέον εντελώς προφανείς τους 3 παράγοντες που θα κρίνουν τελικά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής και τον νέο πολιτικό χάρτη της Δευτέρας: Είναι το τελικό ποσοστό των δύο πρώτων κομμάτων, οι αναποφάσιστοι του «Όχι», η αποχή και οι νέοι ψηφοφόροι.
Το ποσοστό των δύο πρώτων κομμάτων: Μετά και το τελευταίο κύμα μετρήσεων, στα εκλογικά επιτελεία τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας, εκτιμάται ότι το εύρος μέσα στο οποίο θα κινηθούν τα ποσοστά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων διαμορφώνεται ανάμεσα στο 27% και το 33% με 34%. Οι τελικοί αριθμοί θα εξαρτηθούν από το πόσο θα ανέβει η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ που, έως χθες, τουλάχιστον, κινείτο πάνω μεν από το 60%, αλλά χωρίς ιδιαίτερη ορμή. 'Οσο ανεβαίνουν οι συσπειρώσεις των μεγάλων, πάντως, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για λιγότερα κόμματα στη νέα Βουλή – ακόμη και για επτακομματική Βουλή. 'Ηδη, τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται «ξεφούσκωμα» στα ποσοστά τόσο της Λαϊκής Ενότητας όσο και της Ενωσης Κεντρώων, ενώ ελάχιστες είναι οι μετρήσεις που δείχνουν τους ΑΝ.ΕΛ. να πιάνουν, ακόμη και οριακά, το 3%.
Οι αναποφάσιστοι του «Όχι»: Είναι η κατηγορία εκείνη των αναποφάσιστων που εμφανίζει και τις πιο αντιφατικές, μη ενιαίες, τάσεις και προθέσεις. Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το δίλημμα Τσίπρα για το «παλιό» και το «νέο» βρίσκει πλέον έδαφος σε ένα τμήμα ψηφοφόρων που τον Γενάρη είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, είναι απογοητευμένοι και δήλωναν αναποφάσιστοι μέχρι τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου, αλλά πλέον οδεύουν προς επαναπατρισμό αρνούμενοι την «αριστερή παρένθεση» και την παλινόρθωση του «παλιού συστήματος».
Το ίδιο δίλημμα όμως δεν φαίνεται να λειτουργεί σε μια άλλη κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων, των αναποφάσιστων με λιγότερο συμπαγείς ιδεολογικές καταβολές, που προέρχονται από τη δεξαμενή του «Όχι». Όπως περιγράφουν πολιτικοί αναλυτές που επεξεργάζονται καθημερινά τα στοιχεία, οι ψηφοφόροι αυτοί προέρχονται κυρίως από τη μεσοαστική τάξη και το προφίλ τους παραπέμπει σε μικρούς επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιωτικούς υπαλλήλους. Ανήκουν στα στρώματα εκείνα που αποσταθεροποιήθηκαν πλήρως από την κρίση, απέρριψαν κατηγορηματικά ένα νέο σκληρό Μνημόνιο, και τώρα είτε αναζητούν μια ελάχιστη πολιτική διασφάλιση σταθερότητας, είτε στρέφονται στην πλήρη αποδοκιμασία. Αναλόγως του τι επιλέγουν από τα δύο, οι ψηφοφόροι αυτοί δείχνουν να κινούνται είτε προς τη ΝΔ και – λιγότεροι – προς το Ποτάμι, είτε προς το ΚΚΕ.
«Είναι εξαιρετικά κρίσιμο το πόσοι τελικά από αυτό το τμήμα των ψηφοφόρων θα κατευθυνθούν στη ΝΔ», λέει έμπειρος πολιτικός αναλυτής που παρακολουθεί τα συγκεκριμένα στοιχεία, προσθέτοντας: «Εάν, δε, οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι εκτός από «Όχι» στο δημοψήφισμα είχαν ψηφίσει και ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη, τότε στην πράξη για κάθε μία ψήφο τους που κερδίζει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει δύο».
Η αποχή και οι νέοι ψηφοφόροι: Η αποχή μπορεί μεν, μαθηματικά, να λειτουργεί υπέρ του πρώτου κόμματος, στην προκειμένη όμως και εντελώς ιδιαίτερη εκλογική αναμέτρηση μπορεί εν τέλει και να καθορίσει ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα. Και τούτο, διότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων που προσανατολίζεται στην αποχή προέρχεται από τις τάξεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ενδεικτικά τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία έδειξε ότι ο όγκος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνει ότι δεν θα προσέλθει στις κάλπες, φτάνει στο 28,5%, έναντι μόλις 8% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό της ΝΔ.
Οι περισσότεροι από αυτούς, δε, είναι νέοι ψηφοφόροι που είθισται, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, να κάνουν επιλογές περισσότερο παρορμητικές και λιγότερο πολιτικές και που μετά την διπλή απογοήτευση Ιανουαρίου και Ιουλίου στρέφουν την πλάτη τους και στον ΣΥΡΙΖΑ και σε σύσσωμο το πολιτικό σύστημα.
Γι' αυτούς τους ψηφοφόρους η Κουμουνδούρου δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για να φθάσουν κατ’ αρχήν έως την κάλπη και κατόπιν να επιλέξουν ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και ήταν ανάμεσα στους βασικούς αποδέκτες και του χθεσινοβραδυνού μηνύματος Τσίπρα από το Ηράκλειο ότι «η αποχή και η σπατάλη της ψήφου διασώζει το παλιό καθεστώς»…
Δύο εικοσιτετράωρα πριν την κάλπη στην Κουμουνδούρου ετοιμάζονται για τη σημερινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση, στις 19:30 στην πλατεία Συντάγματος. Τα στελέχη του κόμματος, αν και παραδέχονται ότι ο πήχης δύσκολα μπορεί να φτάσει τη μεγάλη συγκέντρωση της 4ης Ιουλίου στο Σύνταγμα για το «Όχι» στο δημοψήφισμα, σημειώνουν ότι και από τη σημερινή συγκέντρωση θα κριθούν πολλά. Για αυτό και στο Σύνταγμα το απόγευμα θα δώσουν το «παρών» ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας Πιέρ Λοράν, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Die Linke, Γκρέγκορ Γκίζι και ο επικεφαλής των Ποδέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας.
Ο Αλέξης Τσίπρας με σημερινή του συνέντευξη στα «ΝΕΑ» εμφανίζεται σίγουρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτος σε αυτές τις εκλογές, θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και θα σχηματίσει κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα στη Ν.Δ. επιμένουν στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να στέλνει χθες από την πλατεία Ομονοίας «μήνυμα ομόνοιας και όχι διχόνοιας», όπως χαρακτηριστικά είπε στο ξεκίνημα της ομιλίας του.
Συναίνεση όμως και συνεννόηση «μόνο με όσους θέλουν να συνεννοηθούμε», λένε στη Συγγρού, «οι υπόλοιποι ας τραβήξουν τον δρόμο τους».
Ο στόχος για τους επιτελείς του κόμματος είναι τη Δευτέρα να συγκροτηθεί μία κυβέρνηση με κορμό τηΝΔ και «μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων που επιθυμούν την παραμονή στο ευρώ».
πηγές: tvxs, Ναυτεμπορική, Έθνος