ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Οι κινήσεις Μεϊμαράκη κρίνουν την εκλογή προέδρου

Στα χέρια του Βαγγέλη Μεϊμαράκη βρίσκεται εν πολλοίς από χθες η κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην κούρσα διαδοχής για την αρχηγία στη Νέα Δημοκρατία.

 

 

 

Ο μεταβατικός πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης με μία αιφνιδιαστική και άμεση κίνηση για ξεκαθάρισμα του τοπίου στο τιμόνι του κόμματος επιχείρησε να δώσει ένα τέλος στις αυξανόμενες φωνές από τη δεξιά πλατφόρμα της ΝΔ (Γεωργιάδης, Βορίδης) που έκαναν λόγο για λανθασμένη στρατηγική που οδήγησε στην εκλογική ψυχρολουσία της Κυριακής.

Ο νέος αιρετός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται ως εκ τούτου να έχει εκλεγεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Μπορεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνομιλίες του το πρωί της Τρίτης, μετά την ανακοίνωση της έναρξης των εσωκομματικών διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου να εξέφρασε τις σκέψεις του να μην κατέβει στην κούρσα της διαδοχής εξαιτίας της διαφωνίας του επί της διαδικασίας, καθώς είναι από τον Ιούλιο εκπεφρασμένη η διαφωνία του με την εκλογή προέδρου από τη βάση και όχι από το Συνέδριο του κόμματος, ωστόσο μόνο τελειωμένο δεν μπορεί να θεωρηθεί το κεφάλαιο Μεϊμαράκη. Και αυτό διότι παροικούντες την Συγγρού σημειώνουν ότι με την αιφνιδιαστική κίνηση για την εκλογή προέδρου μόλις 48 ώρες μετά την εκλογική ήττα, ο κ. Μεϊμαράκης καταφέρνει να συσπειρώσει τα γαλάζια στελέχη γύρω από μία πιθανή υποψηφιότητά του και δεν αφήνει περιθώριο να «σέρνονται» κατηγορίες για την ήττα που είχαν αρχίσει να μπαίνουν δυναμικά στον δημόσιο διάλογο.

Τούτων δοθέντων, από την τελική απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη κρίνεται εν πολλοίς και ο τελικός αριθμός των υποψηφίων, καθώς εκτιμάται ότι εφόσον ανακοινώσει εντός του επόμενου δεκαημέρου τυχόν υποψηφιότητα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που καλοβλέπουν τους εαυτούς τους ως διεκδικητές αλλά θα υποχωρήσουν.

Ένας εξ' αυτών πάντως δεν θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έσπευσε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, προλαβαίνοντας τυχόν κινήσεις και από την αδερφή του Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία πλέον δύσκολα θα μπει στην κούρσα ως δεύτερη υποψηφιότητα από την οικογένεια.

Οι ζυμώσεις και τα τηλέφωνα από την Τρίτη στο εσωτερικό της ΝΔ έχουν πάρει φωτιά. Ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος ουσιαστικά άνοιξε τον κύκλο της εσωκομματικής συζήτησης με δημόσια κριτική για τη στρατηγική προσέγγισης με το ΣΥΡΙΖΑ από το βράδυ κιόλας της Κυριακής και εκφράζει την «καθαρόαιμη» δεξιά της ΝΔ, δεν θέλησε να ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του για το κατά πόσο θα μπει στην κούρσα της διαδοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταίους μήνες έχει δημιουργήσει ένα εσωκομματικό μπλοκ χαλαρών δεσμών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της ΝΔ εξέφρασε με συνέντευξή του και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει ακριβώς το ίδιο νομικό κώλυμα με τους Απόστολο Τζιτζικώστα και Κώστα Μπακογιάννη. Το όνομα του Τζιτζικώστα ακούγεται έντονα στη Συγγρού ως ένα νέο άφθαρτο πρόσωπο, ωστόσο δεν μπορεί μέχρι το 2019 να διεκδικήσει το χρίσμα.

Σκέψεις για την προεδρία του κόμματος κάνουν παράλληλα, τόσο ο Νίκος Δένδιας, όσο και ο Βασίλης Κικίλιας και η Όλγα Κεφαλογιάννη, ωστόσο οι μελλοντικές κινήσεις τους εξαρτώνται από την τελική απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται όπως δήλωσε ο ίδιος και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Την ίδια ώρα μία μεγάλη ομάδα εντός της ΝΔ βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες σε αναζήτηση ενός νέου προσώπου που να μπορεί να σταθεί απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα ως αντίπαλο δέος.

Η έκπληξη φαίνεται να έρχεται από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη, ο οποίος σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες την Τρίτη επικοινώνησε με πολλά στελέχη του κόμματος ρωτώντας κατά πόσο θα στηρίξουν μία ενδεχόμενη υποψηφιότητά του. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα κατά πόσο πρόκειται για κίνηση «λαγού» ή για ουσιαστικό ενδιαφέρον για την προεδρία του κόμματος από τον επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ και στενό συνομιλητή του Γιώργου Πατούλη.

Θρυαλλίδα εξελίξεων στην εσωκομματική κούρσα αναμένεται να διαδραματίσουν οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι δεν ήταν ενήμεροι για το άνοιγμα της εκλογικής διαδικασίας για την αρχηγία από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Τα διαδικαστικά της εκλογής

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδριαση ΚΕΦΕ του κόμματος, στην οποία μετέχουν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος ως πρόεδρος, ο γγ της ΚΟ, Γιάννης Πλακιωτάκης, τα τρία αρχαιότερα με κοινοβουλευτική θητεία μέλη, που είναι οι κ.κ. Δαβάκης, Τραγάκης και Γιακουμάτος, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Ρόδη Κράτσα, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του προηγούμενου συνεδρίου, Φίλιππος Ταυρής, ο πρώτος σε ψήφους αιρετός στην Εκτελεστική Γραμματεία, Μενέλαος Δασκαλάκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Κώστας Τζιμάρας, ο γραμματέας Οργανωτικού, Κώστας Κόλλιας, ο γραμματέας Εκλογών, Επαμεινώνδας Λεκκέας και ο διευθυντής Διαγραμματειακού, Αλέκος Κόκκαλης.

Συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη τόνιζαν πάντως ότι ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ θα καταβάλει προσπάθεια να ληφθεί στο επίπεδο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) απόφαση ότι η εκλογή από τη βάση να γίνει μόνον από όσους είναι εγγεγραμμένα μέλη της ΝΔ. Και πρόσθεταν ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είναι υποψήφιος.

Σε αυτήν τη συνεδρίαση θα οριστεί προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, επτά έως δέκα ημερών. Για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να έχει 50 υπογραφές από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, ή του 1/10 των μελών του προηγούμενου εθνικού συνεδρίου, το οποίο αριθμούσε 4.450 μέλη.

Στη συνέχεια θα συνεδριάσει πάλι η ΚΕΦΕ για τον έλεγχο των υπογραφών και θα δοθούν δύο ημέρες προθεσμία για ενστάσεις. Ακολούθως, θα ανακηρυχθούν οι υποψηφιότητες και κάθε υποψήφιος θα ορίσει έναν εκπρόσωπο στην ΚΕΦΕ.

Η διευρυμένη, πλέον, ΚΕΦΕ μετά θα ορίσει ημερομηνία εκλογών, οι οποίες εκτιμώνται ότι θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Νοέμβριο.

Διαβάστε επίσης: