Στο κλίμα της κρίσης και της πολιτικής απαξίωσης που βιώνουμε, η Νέα Δημοκρατία δρομολόγησε την εκλογή του προέδρου της.
Μέχρι στιγμής, η εκλογή αυτή δεν έχει καταφέρει να «εμπλέξει» έντονα την κοινή γνώμη. Το 54% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι «αδιάφορο» το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος στη Νέα Δημοκρατία, ίσως βέβαια και γιατί δεν είναι δυνητικοί ψηφοφόροι της.
Μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. τα ποσοστά αντιστρέφονται: το 78% των πρόσφατων ψηφοφόρων της θεωρεί πως είναι σημαντική η εκλογή προέδρου του κόμματος.
Να σημειώσουμε, επιπλέον, ότι η Νέα Δημοκρατία, παρά τη νέα εκλογική ήττα που υπέστη, συνεχίζει να παραμένει σημαντικός πυλώνας του κομματικού συστήματος: το 59% του συνόλου της κοινής γνώμης θεωρεί ότι μπορεί να γίνει και πάλι κυβέρνηση, αν κάνει κάποιες αλλαγές, και το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 92% μεταξύ των πρόσφατων ψηφοφόρων της, ενώ το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρούν ότι «ολοκλήρωσε τον κύκλο της ως κόμμα εξουσίας» περιορίζεται στο 39%.
Nέο πρόσωπο θέλουν οι πολίτες
Την επιθυμία τους να ηγηθεί της ΝΔ ένα νέο πρόσωπο διατυπώνουν μέσω των απαντήσεών τους οι πολίτες. Συγκεκριμένα, το 52% εκτιμά ότι το κόμμα χρειάζεται ένα νέο στέλεχος στην ηγεσία της, σε αντίθεση με το 42%, που πιστεύει ότι χρειάζεται ένα έμπειρο.
Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι με την πρώτη άποψη συμφωνούν και οι κεντρώοι (48%) και οι κεντροδεξιοί (49%) ψηφοφόροι, όπως και οι κεντροαριστεροί (58%), σε αντίθεση με τους δεξιούς, που δηλώνουν ότι θέλουν έμπειρο στέλεχος (52% έναντι 44% που θέλουν νέο). Στους ψηφοφόρους της ΝΔ η εικόνα αλλάζει, καθώς το 60% προτιμά ένα έμπειρο στέλεχος, έναντι του 35% που επιθυμεί ένα νέο πρόσωπο.
Αναφορικά με τις δημοτικότητες των υποψηφίων για την ηγεσία της Ν.Δ., την πρώτη θέση (στο σύνολο του δείγματος) καταλαμβάνει ο Α. Τζιτζικώστας με 52% και ακολουθούν ο Β. Μεϊμαράκης με 51%, ο Κ. Μητσοτάκης με 35% και ο Α. Γεωργιάδης με 19%.
Διαφορετική είναι η εικόνα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ., όπου προηγείται σε θετικές γνώμες ο κ. Μεϊμαράκης με 89% και ακολουθούν ο Κ. Μητσοτάκης με 64%, ο Απ. Τζιτζικώστας με 59% και ο Α. Γεωργιάδης με 41%.
«Γκελ» υποψηφίων σε δυνητικούς ψηφοφόρους
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενόψει των εκλογών για την ηγεσία της Ν.Δ., έχει το προφίλ του μέσου υποστηρικτή και δυνητικού ψηφοφόρου του κάθε ενός από τους 4 υποψήφιους αρχηγούς.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μέτρησης, ο Β. Μεϊμαράκης έχει υψηλή δημοτικότητα (θετικές γνώμες) στους κεντροδεξιούς (72%) και στους κεντρώους (64%) ψηφοφόρους, στις γυναίκες (52%), στους πολίτες ηλικίας 55-64 (58%) και 65 ετών και άνω (68%), στους συνταξιούχους (64%), τους αγρότες (57%) και τις νοικοκυρές (57%), σε όσους ανήκουν στην ανώτερη τάξη (74%), σε όσους έχουν επίπεδο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (61%) και τριτοβάθμιας (54%).
Αντίστοιχα, ο Απ. Τζιζικώστας έχει υψηλή δημοτικότητα (θετικές γνώμες) στους κεντροδεξιούς (65%) και τους δεξιούς ψηφοφόρους (60%), αλλά και στους κεντροαριστερούς (58%), στους άνδρες (55%), στους πολίτες ηλικίας 55-64 ετών (63%) και 45-54 (60%), στους συνταξιούχους (63%) και στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα (63%), σε όσους ανήκουν στη μεσαία τάξη (55%), στους αγρότες (54%), σε όσους έχουν επίπεδο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (56%) και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (53%).
Από την πλευρά του, ο Κ. Μητσοτάκης έχει υψηλή δημοφιλία (θετικές γνώμες) στους κεντροδεξιούς (57%) και στους κεντρώους ψηφοφόρους (44%), στις γυναίκες (37%), στους πολίτες 65 ετών και άνω (52%), στους συνταξιούχους (50%) και στις νοικοκυρές (38%), σε όσους ανήκουν στην ανώτερη κοινωνική τάξη (41%) και στη μεσαία (40%) και σε όσους έχουν επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (39%).
Τέλος, ο Αδ. Γεωργιάδης είναι δημοφιλής (θετικές γνώμες) στους κεντροδεξιούς (35%) και τους δεξιούς (32%), στους άνδρες (21%), στους πολίτες άνω των 65 ετών (27%), στους συνταξιούχους (25%) και στις νοικοκυρές (22%), σε όσους ανήκουν στην ανώτερη κοινωνική τάξη (29%) και στη μεσαία (23%) και σε όσους έχουν επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (22%).
πηγή : parapolitika.gr, Metron Analysis