Σε «σπριντ» έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η εβδομάδα που διανύουμε χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς έρχεται και το δεύτερο σκληρό πακέτο προαπαιτουμένων.
Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή, μετά τη διαβούλευση με τους επικεφαλής των θεσμών. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση εντός του 2015, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι καταθέσεις των Ελλήνων, όπως έχει προειδοποιήσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Μεγαλύτερη καθυστέρηση, ωστόσο, μπορεί να στοιχίσει ακριβά στην ελληνική οικονομία είναι το νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο θα έπρεπε να έχει κατατεθεί από τις 15 Οκτωβρίου.
Το Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τους πλειστηριασμούς, ενώ προτίθεται να φέρει το θέμα στο Eurogroup ή ακόμη και στη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, κρίσιμο είναι το όριο στο οποίο εντάσσει η κυβέρνηση τους «αδύναμους», καθώς είναι στο τραπέζι η συζήτηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές το θέμα των κόκκινων δανείων θα συζητηθεί με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, που θα πρέπει να ψηφιστεί έως τις 10 Νοεμβρίου. Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει η συζήτηση για πώληση δανείων σε ξένα funds, στο 25% της αξίας τους, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να γίνουν -εάν υπάρξει τέτοια εξέλιξη- βορά στα χέρια τοκογλυφικών ομίλων.
Την έντονη αντίθεσή του στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών εξέφρασε και ο διοικητής της Τράπεζας Πειριαώς, Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος στην άρση των πλειστηριασμών για ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως α’ κατοικία. Ο κ. Σάλλας προτείνει την πληρωμή ενός μικρού ποσού από το σύνολο των δανειοληπτών, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι η άρση των πλειστηριασμών δεν συμφέρει ούτε τις τράπεζες.