Νέα μηνύματα για το ζήτημα του ελληνικού χρέους στέλνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στους ευρωπαίους εταίρους, ζητώντας ξεκάθαρη δέσμευση.
Οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να δεσμευθούν για μία επίσημη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πριν το ΔΝΤ δανείσει ξανά χρήματα στη χώρα, αναφέρει ένας από τους υψηλόβαθμούς αξιωματούχους του Ταμείου στο Bloomberg.
Oι δεσμεύσεις για την επανεξέταση της εξυπηρέτησης του χρέους δεν θα είναι αρκετές, εκτός κι αν συνοδεύονται από συγκεκριμένους όρους που θα μειώνουν το βάρος ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον.
«Θέλουμε μία διαδικασία για το χρέος ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές» ανέφερε σε συνέντευξή του στην Ουάσινγκτον. «Για να προχωρήσουμε θέλουμε κάτι περισσότερο από μία γενική διαβεβαίωση ότι το θέμα θα διευθετηθεί, με επαρκείς, συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς θα διευθετηθεί ώστε να πειστεί το Ταμείο ότι το ελληνικό χρέος θα μπει σε μονοπάτι βιωσιμότητας».
Το τρέχον πρόγραμμα του ΔΝΤ λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο και το όποιο νέο πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιό του, το οποίο εκπροσωπεί τις 188 χώρες – μέλη του Ταμείου.
Ο κ. Λίπτον σημείωσε ότι το ποσό της νέας χρηματοδότησης του ΔΝΤ δεν έχει αποφασισθεί. Πολλές χώρες της Ευρωζώνης έχουν δηλώσει ότι η διαγραφή δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα θα αποτελούσαν «κόκκινη γραμμή», αλλά σημειώνουν ότι μπορεί να συμφωνήσουν στη βελτίωση των όρων εξυπηρέτησης τους, όπως σε χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής, που θα μείωναν τα ποσά που πρέπει να αποπληρώνει η Ελλάδα στη διάρκεια του χρόνου. Μία ομάδα εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλλες εξετάζει τις λεπτομέρειες, σημειώνει το πρακτορείο.
Ο κ. Λίπτον έθεσε τέσσερις όρους για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα: Υλοποίηση δεσμεύσεων, διαρθρωτικές δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται για μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα, βελτίωση του τραπεζικού τομέα και διευθέτηση του χρέους.
«Χρειάζεται πολλή δουλειά να γίνει ώστε να διασφαλιστεί ότι το τραπεζικό σύστημα θα είναι υγιές και σωστά διοικούμενο» είπε ακόμη. «Οι Ευρωπαίοι συμμερίζονται την ανησυχία μας, και αυτός είναι ο λόγος που δίνεται τόσο μεγάλη προσοχή στην αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού και την ανακεφαλαιοποίηση ή τα απαιτούμενα κεφάλαια».
Μετά την τελευταία συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ βοηθά τις ευρωπαϊκές αρχές να καθορίσουν τα προαπαιτούμενα για τη χρηματοδότηση και να ελέγχουν την πρόοδο. Ο Λίπτον ανέφερε ότι το Ταμείο δεν μπορεί να εμπλακεί περισσότερο, έως ότου υπάρξει μία συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, αν και «ο χρονικός ορίζοντας της είναι ένα άλλο θέμα».