ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κίνδυνος να αποφυλακιστεί ο Ρουπακιάς!

"Σήμα …κινδύνου" από την πρόεδρο του  δικαστηρίου, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Μαρία Λεπενιώτη, για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την αργοπορία στην εξέλιξη της ακροαματικής διαδικασίας.

 

" Συντομεύετε, είπε η πρόεδρος σήμερα  προς συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, κατά τον σχολιασμό της κατάθεσης  μάρτυρα – αστυνομικού . Θα λήξει τον Φεβρουάριο ο χρόνος των προφυλακίσεων ( για όσους είναι ακόμα προφυλακισμένοι) και θα διαμαρτύρεστε μετά ότι καθυστερεί η δίκη΄". Προφυλακισμένος παραμένει ο Γιώργος Ρουπακιάς και  υπάρχει κίνδυνος παρέλευσης του 18μηνου προσωρινής κράτησης.

Η Πρόεδρος εγκάλεσε αστυνομικό της ΔΙΑΣ  

Στη συνέχεια η κα Λεπενιώτη ,εξετάζοντας μάρτυρα αστυνομικό της ΔΙΑΣ ,δεν έκρυψε την ενόχληση της από τον τρόπο που …δεν έδρασαν , όπως φάνηκε, εκείνο το βράδυ για να αποτρέψουν τη δολοφονία.

"Δουλειά σας είναι να αποτρέπετε καταστάσεις ,αυτό περιμένει ο κόσμος από σας, όχι να πηγαίνετε κι απλώς να ενημερώνετε το κέντρο", είπε χαρακτηριστικά σε μια από τις πολλές αποστροφές του λόγου της η κα Λεπενιώτη.

" Εμείς είμαστε εκπαιδευμένοι για άλλες καταστάσεις…όπως να κυνηγάμε ληστές τραπεζών",την …αποστόμωσε ο μάρτυρας ο οποίος ομολόγησε ότι όταν είδε τους συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες απέναντι τους  και τη συμπλοκή Ρουπακιά  -Φύσσα …ανέβασε  παλμούς!

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: ΑΝ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΘΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Ο Χρήστος Δεληγιάννης , αστυνομικός  της ομάδας ΔΙΑΣ, που το βράδυ της δολοφονίας του Π.Φύσσα έκανε περιπολίες ως οδηγός της  μηχανής στην περιοχή του Περάματος., ξεκίνησε την κατάθεση του λέγοντας :
"Πήραμε σήμα ότι πενήντα άτομα με ρόπαλα κατευθύνονταν προς την καφετέρια Κοράλι, στο Κερατσίνι, στην οδό Τσαλδάρη..
Είμαστε δύο μηχανές, φτάσαμε σε περίπου πέντε λεπτά. ΄ Ήταν άλλες δύο μηχανές της ΔΙΑΣ εκεί. Μόλις φτάσαμε στην Π.Μελλά υπήρχε μια οχλαγωγία, ήταν περίπου 20-30 άτομα με μαύρα ρούχα, ο  ένας κρατούσε κάτι στο χέρι που μπορεί να ήταν και  ρόπαλο. Υπήρχαν κάποια άτομα και έξω από την καφετέρια που δεν φάνηκε να έχουν κάποια σχέση με τα άτομα της Π.Μελλά.

Συνάδερφος ,όπως άκουσα,  διαβίβασε στο κέντρο ότι άτομα της Χρυσής Αυγής είχαν διαπληκτισμό , συμπλοκή, με άτομα του γνωστού χώρου, δηλαδή αναρχικούς , που είχε λήξει  .
Αν ήθελαν να μας κάνουν ένα ντου θα μας είχαν διαλύσει .

Προεδρος : και τι σας είπαν; να φύγετε; αφού είχαν ενημέρωσει ότι έληξε το συμβάν;
Μάρτυρας: Μας είπαν μείνετε σε απόσταση και δίνετε εικόνα… είμαστε στα τρία -τέσσερα μέτρα και ζητήσαμε να διαλυθούν. Εκεί που δεν το περιμέναμε ξεκίνησαν να τρέχουν …
Πρ.: Πόσοι ήταν ;
Μαρ.: Είκοσι -τριάντα…βγήκαν στην Τσαλδάρη ,τρέχοντας και βρίζοντας …
Πρ.: Σε ποιούς απευθύνονταν; Και τι έλεγαν;
Μαρ.: ΄'οχι σε μάς, αν επιτίθεντο σε μας θα είμαστε ακόμα στο νοσοκομείο, έλεγαν προς κάποιους " ελάτε εδώ ρε μαλάκες".  Ξεκινήσαμε εγώ με μια συνάδελφο να τους ακολουθήσουμε…βλεπουμε κατά μήκος της Τσαλδάρη πολύ κόσμο, σαν να ήταν πανηγύρι. Τα έχασα….κοίταζαν κάπου απέναντι και έβριζαν.Πλησιάσαμε και  ζητήσαμε να διαλυθούν χωρίς καμμία ανταπόκριση…
Πρ.: Που βρέθηκε τόσος κόσμος; Είχαν σχέση με τον κύριο όγκο της Π.Μελλά;
Μαρ.: Δεν μου έδωσαν αυτή την εντύπωση…
Πρ.: Τι κάνατε;
Μαρ.: Είδα απέναντι έναν άνθρωπο πάνω στο πεζοδρόμιο , μπροστά του ο Ρουπακιάς και πίσω του τρία -τέσσερα άτομα. Φαινόταν να πάιζουν ξύλο ο Φύσσας με τον Ρουπακιά…ένα κουβάρι ήταν …οι άλλοι έβριζαν τον Φύσσα , δεν κατάλαβα ότι ήθελαν να τους χωρίσουν…ο Ρουπακιάς με τον Φύσσα ήταν σώμα με σώμα. Πήγαμε στο σημείο με τη συνάδελφο, την Αγγελική.
Πρ. :Νιωσατε την ανάγκη να ενημερώσετε το κέντρο ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά όπως σας τα είχαν πει;
Μαρ.: Διαβίβαζε όλη την ώρα ο συνάδελφος Τσολακίδης… Εγώ είχα ανεβάσει παλμούς…Μας έστειλαν να δώσουμε μια εικόνα και μπλέξαμε σ ' αυτό  το περιστατικό για το οποίο δεν μπορούσαμε εμείς να κάνουμε κάτι.
Πρ. : Εντυπωσιάζει πάντως αυτό…
Μαρ.: Εγώ προσπάθησα να πιάσω κάποιον που ήταν πίσω από τον Ρουπακιά και ήρθε ένας  δύο μέτρα και με έσπρωξε και μου είπε " άστονε ρε". Αυτοί έφυγαν κι έμεινε μόνο ο Ρουπακιάς με τον Φύσσα.
Πρ.:  Αν και οι οκτώ που ήσαστε  πηγαίνατε εκεί δεν θα μπορούσε να είχε αποτραπεί το αποτελεσμα;
Μαρ.: Αμφιβάλλω με την ταχύτητα που έγινε το περιστατικό
Πρ.: Αν ήταν ληστεία;
Μαρ.: Πιο εύκολο αυτό, γιατί εχουμε εκπαιδευτεί για αυτό.
Πρ.: Τελικά η παρουσία σας δεν ήταν αρκετή να τους αποτρέψει.
Μαρ.: όχι τι άλλο μπορούσα να κάνω εγώ; μπήκα μέσα στο περιστατικό ότι μπορούσα το έκανα.
Πρ. : Δουλειά σας ειναι να αποτρέπετε καταστάσεις ,αυτό περιμένει ο κόσμος από σας, όχι να πηγαίνετε κι απλώς να ενημερώνετε το κέντρο.Τι έγινε μετά;
Μαρ.: Εμεις πιάσαμε από τους δύο τον Φύσσα που ήταν πιο ψηλό παιδί…Ο Φύσσας γύρισε και μας είπε αυτός με μαχαίιρωσε …φωνάξαμε σε συνάδερφο να  πιάσει τον Ρουπακιά…
Πρ.: Δεν είχατε τον τρόπο να τους τραβήξετε τον έναν από τον άλλο;
Μαρ.Εγώ έπιασα αυτόν που βρήκα μπροστά μου…αυτός που με έσπρωξε φορούσε μαύρη μπλούζα…
Πρ.: Δεν υπήρχε λόγος να σταματήσετε τον Ρουπακιά που μπήκε στο αμαξι;
Μαρ.: Είπα στους άλλους να το κάνουν…τον έπιασαν και βρήκαν και το μαχαίρι.,,καλέσαμε το ΕΚΑΒ…Μόλις συνελήφθη ο Ρουπακιάς η ομάδα που ήταν απέναντι μας διαλύθηκε …διαβιβάσαμε αμέσως τι έγινε ,όταν ήρθε το ασθενοφόρο ψάξαμε για άλλα άτομα αλλά δεν βρήκαμε τίποτε…οι μάρτυρες δεν μας έλεγιαν τίποτε…δεν είδαμε- δεν ξέρουμε.
Πρ.: Ο Ρουπακιάς σε τι κατάσταση ήταν μετά το μαχαίρωμα;
Μαρ.: Πήγαινε προς το αμάξι του …δεν τον είδα να τρέχει …
Πρ.: Γνωρίζετε αν μέλη της Χ.Α. έχουν εμπλακεί σε επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπων κλπ.
Μαρ.: Στο Πέραμα είχα πάει στην  επίθεση  σε μέλη  του ΠΑΜΕ…κι  ότι έχω ακούσει από τα ΜΜΕ .
Πρ.: Εχετε βρεθεί σε πορείες της ΧΑ;
Μαρ.: Στον Πειραιά …εμείς παρακολουθούμε διακριτικά σε τέτοιες πορείες…φωνάζουν "αίμα,τιμή ,Χρυςή Αυγή" και λένε τον Εθνικό Ύμνο…οι πιό πολλοί είναι ψηλοί και γεροδεμένοι .
Εις.: Μέχρι να φτάσει η ομάδα ΔΕΛΤΑ έγινε το φονικό .Θα μπορούσατε να το έχετε προλάβει…
Μαρ.:Εμείς είμαςτε εκπαιδευμένοι να κυνηγάμε ληστές κλπ.  Μακάρι να το προλαβαίναμε , δεν υπήρχε όμως τέτοια δυνατότητα.
Δικαστής: Ο Ρουπακιάς σας είδε αλλά ολοκλήρωσε την πράξη του ενώ ήσαστε εσείς εκεί ;
Μαρτυρας: Μας είδε μόλις ολοκλήρωσε την πράξη του,πριν δεν μας είχε δει γιατί μας είχε πλάτη.
Εις.: Οι άλλοι συγκεντρωμένοι έφυγαν γιατί επετεύχθη ο σκοπός΄ ;
Μαρ.: Δεν ξέρω, ίσως επειδή είδαν ότι συλλάβαμε το Ρουπακιά.
 Πολ.αγ. : Οταν φτάσατε στο σημείο σας απείλησαν;
 Μαρ.: Φώναξαν  "τι ήρθατε εσείς εδώ;".
 Πολ.αγ.: Το μαχαίρι του φόνου το θυμόσαστε; ήταν ένα συνηθισμένο μαχαίρι κουζίνας;

 Μαρ.: Δεν ήταν κουζίνας.Είχε μια καλή λεπίδα…

 ( Του επιδεικνύεται το μαχαίρι) .
Η δίκη συνεχίζεται την ερχόμενη Τετάρτη .

thetoc.gr