Η ασφάλεια αυτοκινήτου, είναι περίπλοκο ζήτημα για πολλούς καθώς το θέμα δεν είναι να διαλέξεις μία οποιαδήποτε ασφάλεια ώστε να είσαι νόμιμος και να κυκλοφορείς, αλλά να διαλέξεις μία ασφάλεια που πραγματικά εξυπηρετεί τις ανάγκες σου. Πέρα από τις ανάγκες όμως, ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί όσους ψάχνουν για την καλύτερη ασφάλεια αυτοκινήτου, είναι το κόστος της ασφάλειας. Η καλύτερη επιλογή είναι να βρεις την ασφάλεια με τις καλύτερες καλύψεις για εσένα στην πιο χαμηλή τιμή. Πριν ξεκινήσεις να συγκρίνεις τιμές ασφαλιστικών προγραμμάτων, θα πρέπει να ξέρεις τι επιλογές έχεις. Ακόμη, θα πρέπει να ξέρεις πώς να κάνεις την καλύτερη επιλογή με βάση τις ανάγκες σου. Για παράδειγμα, η χρήση που κάνεις στο αυτοκίνητό σου, η ηλικία του αυτοκινήτου, αν είσαι νέος οδηγός, παίζουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση που θα πάρεις για την ασφάλιση του αυτοκινήτου σου.
Ποια είναι τα βασικά είδη ασφάλισης;
Υπάρχουν τρία βασικά είδη ασφάλισης: η βασική ασφάλεια, η μικτή ασφάλεια και η ασφάλεια πυρός/κλοπής. Το κάθε είδος έχει κάτι επιπλέον να σου προσφέρει γι’ αυτό και το κόστος τους διαφέρει. Ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά του κάθε είδους.
- Βασική ασφάλεια
Η βασική ασφάλεια, επιβάλλεται από τον Νόμο ως ελάχιστη ασφάλεια που μπορείς να έχεις και παρέχει κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων του ιδιοκτήτη και του οδηγού, αν προκαλέσουν κάποιο τροχαίο ατύχημα. Αν προκληθούν από το τροχαίο υλικές ζημιές ή σωματικές βλάβες, τότε ενεργοποιείται η κάλυψη. Επιπλέον, περιλαμβάνει κάλυψη για υλικές ζημιές από ανασφάλιστο όχημα και φροντίδα ατυχήματος όπου η ασφαλιστική εταιρεία στέλνει κάποιον εκπρόσωπό της για να καταγράψει τις ζημιές που προκλήθηκαν από το τροχαίο και να συμπληρώσει τα απαραίτητα έγγραφα.
- Μικτή ασφάλεια
Η μικτή ασφάλεια ή ασφάλιση ιδίων ζημιών, προσφέρει κάλυψη των υλικών ζημιών του αυτοκινήτου ακόμη και σε περιπτώσεις όπου ευθύνεται ο οδηγός του. Το κόστος της είναι υψηλό συγκριτικά με την βασική ασφάλεια αλλά και με την ασφάλεια πυρός/κλοπής, όμως διαθέτει τις περισσότερες καλύψεις. Συγκεκριμένα, διαθέτει την κάλυψη Ιδίων Ζημιών (υλικές ζημιές του αυτοκινήτου που προκλήθηκαν από σύγκρουση, ανατροπή ακόμη κι αν έγιναν με υπαιτιότητα του οδηγού) και την κάλυψη Κακόβουλων βλαβών ( ζημιές που προκλήθηκαν από ενέργειες τρίτων π.χ. βανδαλισμούς). Ακόμη, περιλαμβάνει όλες τις καλύψεις της ασφάλειας πυρός/κλοπής που θα διαβάσεις παρακάτω.
- Ασφάλεια πυρός/κλοπής
Η συγκεκριμένη ασφάλεια, σου παρέχει όλες τις καλύψεις της βασικής κάλυψης και επιπλέον κάλυψη για Ολική/Μερική κλοπή αλλά και κάλυψη Πυρός. Η κάλυψη Ολικής/Μερικής κλοπής ενεργοποιείται αν το αυτοκίνητο κλαπεί ή αν προκληθούν ζημιές ή κλαπούν σημαντικά εξαρτήματα ( π.χ. ζάντες, τιμόνι) σε μία απόπειρα κλοπής. Στην ολική κλοπή, καλύπτεται η τρέχουσα εμπορική αξία του αυτοκινήτου. Η κάλυψη Πυρός ενεργοποιείται αν υποστεί το αυτοκίνητο υλικές ζημιές από πυρκαγιά, έκρηξη ή πτώση κεραυνού.
Σε όλα τα πακέτα ασφάλισης, είναι δυνατή η προσθήκη επιπλέον καλύψεων όπως η Οδική Βοήθεια, η Νομική Προστασία ή η Θραύση Κρυστάλλων, συνήθως με μικρή επιβάρυνση στο κόστος.
Τι επιλογές έχεις στην διάρκεια της ασφάλειας;
- Μηνιαία ασφάλεια
- Τρίμηνη ασφάλεια
- Εξάμηνη ασφάλεια
- Ετήσια ασφάλεια
Η διάρκεια της ασφάλειας αυτοκινήτου που θα επιλέξεις, επηρεάζει το τελικό της κόστος. Γενικότερα, όσο μεγαλύτερο σε διάρκεια είναι το πακέτο ασφάλισης που θα διαλέξεις τόσο πιο οικονομική είναι η ασφάλεια. Απλά σύγκρινε τα ασφάλιστρα 4 τρίμηνων συμβολαίων με αυτά ενός ετήσιου, για να καταλάβεις τη διαφορά. Ακόμη, οι ασφαλιστικές, δίνουν επιβραβεύσεις σε μορφή ειδικών εκπτώσεων ή επιπλέον καλύψεων σε οδηγούς που επιλέγουν την ετήσια ασφάλεια αυτοκινήτου. Η αλήθεια είναι ότι η ετήσια ασφάλιση σε ξενοιάζει από την υποχρέωση της μηνιαίας πληρωμής και επιπλέον σε συμφέρει οικονομικά, όμως η τελική επιλογή εξαρτάται από εσένα.
Τι ασφάλεια να διαλέξεις αν είσαι νέος οδηγός;
Ως νέοι οδηγοί ορίζονται όσοι έχουν στην κατοχή τους το δίπλωμα για περίοδο μικρότερη των 12 μηνών και όσοι δεν έχουν κλείσει το 23ο έτος της ηλικίας τους. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία τότε σίγουρα θα επιβαρυνθείς με επασφάλιστρο όποια ασφάλεια κι αν επιλέξεις κι αυτό γιατί οι ασφαλιστικές θεωρούν ότι οι νέοι οδηγοί είναι πιθανότερο να εμπλακούν σε κάποιο τροχαίο ατύχημα. Όμως, εκείνο που θα πρέπει να κοιτάξεις είναι οι συμπληρωματικές καλύψεις που είναι σημαντικό να έχει το ασφαλιστικό σου συμβόλαιο.
Συγκεκριμένα, η κάλυψη προσωπικού ατυχήματος, είναι εξαιρετικά βοηθητική σε περίπτωση που δεν μπορείς να εργασθείς λόγω ενός ατυχήματος. Μπορείς να επιλέξεις την βασική ασφάλεια και να δημιουργήσεις ένα εξατομικευμένο πακέτο προσθέτωντας τις καλύψεις που σου ταιριάζουν ή να επιλέξεις την μικτή ασφάλεια και να είσαι καλυμμένος «παντός καιρού».
Τι ασφάλεια να διαλέξεις για καινούργιο αυτοκίνητο;
Η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου, είναι ιδανική για καινούργια αυτοκίνητα ειδικά για μοντέλα που η αξία τους ξεπερνά τις 10.000 ευρώ. Τα μοντέλα αυτά, συνήθως διαθέτουν ακριβά ανταλλακτικά ενώ τραβούν την προσοχή των ληστών. Οι καλύψεις της μικτής ασφάλειας, αναλαμβάνουν το κόστος των ζημιών που θα προκληθούν είτε από τρίτους είτε με δική σου υπαιτιότητα, ενώ παράλληλα καλύπτουν την τρέχουσα εμπορική αξία του αυτοκινήτου σε περίπτωση ολικής κλοπής.
Τι ασφάλεια να επιλέξεις για παλιό αυτοκίνητο;
Αν το αυτοκίνητό σου ξεπερνά την δεκαετία τότε σύμφωνα με την πολιτική των ασφαλιστικών εταιρειών δεν μπορεί να έχει μικτή ασφάλιση. Οπότε, οι επιλογές που έχεις είναι είτε βασική ασφάλεια είτε ασφάλεια πυρός/κλοπής. Μπορείς να προσθέσεις επιπλέον καλύψεις και στα δύο είδη και προτείνουμε την κάλυψη οδικής βοήθειας, γιατί όπως και να το κάνουμε, τα παλαιότερα οχήματα είναι πιθανότερο να σε αφήσουν στην μέση του δρόμου από κάποια βλάβη.
Τι ασφάλεια να επιλέξεις αν κάνεις συχνή/περιοδική χρήση του αυτοκινήτου;
Ανεξαρτήτως της χρήσης που κάνεις στο αυτοκίνητό σου, η ασφάλισή του είναι υποχρεωτική. Εξαίρεση αποτελούν τα αυτοκίνητα που παραδίδουν τις πινακίδες τους. Ο γενικός κανόνας λέει, αν χρησιμοποιείς το αυτοκίνητό σου συχνά και δεν έχεις σκοπό να παραδώσεις τις πινακίδες του, τότε είναι καλό να επιλέξεις ένα πρόγραμμα ετήσιας ασφάλισης καθώς σε συμφέρει οικονομικά. Από την άλλη αν κάνεις περιοδική χρήση, για παράδειγμα το χρησιμοποιείς μόνο τον χειμώνα ή μόνο το καλοκαίρι και μετά παραδίδεις τις πινακίδες, τότε η τρίμηνη ασφάλεια είναι πιο κοντά στις ανάγκες σου. Τώρα, σχετικά με το είδος, η βασική ασφάλιση είναι αυτό που χρειάζεσαι για περιοδική χρήση καθώς σου προσφέρει τις υποχρεωτικές καλύψεις κι αν θες και κάτι επιπλέον σκέψου να προσθέσεις την κάλυψη Οδικής βοήθειας. Για συχνή χρήση, μπορείς να διαλέξεις όποιο είδος επιθυμείς και να το προσαρμόσεις στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σου, αφού λάβεις υπόψιν σου και τους παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω.