Χιλιάδες άνθρωποι, φίλοι, συγγενείς, φίλαθλοι και απλοί θαυμαστές του Μοχάμεντ Άλι παρέστησαν σήμερα στη μουσουλμανική τελετή που οργανώθηκε στη μνήμη του μεγάλου πυγμάχου και προσευχήθηκαν πάνω από τη σορό του ανθρώπου που αγωνίστηκε μέσα στα ρινγκ για τη νίκη και έξω από αυτά για την ειρήνη.
Η ζανάζα, η κηδεία στα αραβικά, τελέστηκε στην αίθουσα συνεδρίων του Φρίντομ Χολ, στο ίδιο συγκρότημα όπου ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών νίκησε τον Γουίλι Μπέσμανοφ το 1961, στον τελευταίο αγώνα που έδωσε στο Λούισβιλ του Κεντάκι.
Την τελετή παρακολούθησαν 14.000 άνθρωποι κάθε φυλής και δόγματος. Σχεδόν όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν κατ' επανάληψη στον Άλι χαρακτηρίζοντάς τον «πρωταθλητή του λαού».
«Ο θάνατος του Μοχάμεντ Άλι μας έκανε όλους να αισθανθούμε πιο μόνοι μας στον κόσμο», είπε ο Σέρμαν Τζάκσον, μουσουλμάνος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Ο Τζάκσον έπλεξε το εγκώμιο του Άλι για τον αγώνα που έδωσε για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών τη δεκαετία του 1960. «Κάτι σοβαρό, κάτι μεγάλο, όμορφο, που μας έκανε να αισθανόμαστε ωραία για τη ζωή, έφυγε από αυτόν τον κόσμο», είπε για τον αθλητή που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει για τρία χρόνια τα ρινγκ, στο αποκορύφωμα της καριέρας του, επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ.
Ο ιμάμης Ζαΐντ Σακίρ, ο ιδρυτής του μουσουλμανικού Κολεγίου κλασικών σπουδών Ζαϊτούνα στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, διάβασε προσευχές, όπως την «Αλαχού Ακμπάρ» («Ο Θεός είναι μεγάλος») πάνω από τη σορό του Άλι που ήταν τοποθετημένη σε ένα φέρετρο καλυμμένο με ένα χρυσόμαυρο σάβανο.
Ο Άλι και η οικογένειά του σχεδίαζαν αυτήν την κηδεία εδώ και μια δεκαετία, ώστε να διασφαλίσουν πως θα τιμούσαν τη μουσουλμανική πίστη αλλά ταυτόχρονα η τελετή θα ήταν προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της δυτικής κουλτούρας των μέσων ενημέρωσης.
Το τελευταίο αντίο στον Μοχάμεντ Άλι θα δοθεί αύριο, σε μια διαθρησκευτική τελετή παρουσία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και του ηθοποιού Μπίλι Κρίσταλ.
«Ο Άλι δεν θα πεθάνει ποτέ. Το πνεύμα του θα συνεχίσει να ζει», είπε ο γνωστός οργανωτής αγώνων πυγμαχίας Ντον Κινγκ μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Μεταξύ αυτών που παρέστησαν στη σημερινή τελετή ήταν και ένας άνδρας από τ Μπανγκλαντές που δήλωσε ότι ονομάζεται Μοχάμεντ Άλι και έκανε το ταξίδι μέχρι το Κεντάκι παρά την κακή κατάσταση της υγείας του. Είχε μάλιστα μαζί του φωτογραφίες του διάσημου πυγμάχου από μια επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στο Μπανγκλαντές πριν από 40 χρόνια. «Αν δεν μπορούσα να παραστώ στην κηδεία, θα αισθανόμουν δυστυχής. Σήμερα-αύριο, θα πεθάνω. Έτσι το διακινδύνευσα και ήρθα μέχρι εδώ γιατί και εκείνος επισκέφθηκε την πατρίδα μου», είπε.