Τα εργοστάσια ζάχαρης της Τουρκίας φέρονται να έχουν σχεδόν σταματήσει να πωλούν ζάχαρη τις τελευταίες ημέρες. Λόγω της υψηλής τιμής πώλησης των παραγωγών, δυσκολεύονται να προμηθεύουν οικονομικά προσιτή ζάχαρη στους καταναλωτές.
Η κρατική εταιρεία ζάχαρης TÜRKŞEKER, η οποία ιδιωτικοποιήθηκε επί κυριαρχίας ΑΚΡ, σε ανακοίνωσή της διαψεύδει ότι υπάρχει πρόβλημα εφοδιασμού των σουπερμάρκετ κι ότι το πρόβλημα έχει προκύψει λόγω του γεγονότος ότι ορισμένες εταιρείες στην αγορά πωλούν τη ζάχαρη αυξάνοντας τις τιμές.
Όμως ο Ισά Γκιοκ, πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Ζάχαρης της Τουρκίας είπε: «Οι ιδιωτικές εταιρείες πωλούν ζάχαρη σε υψηλότερη τιμή. Η TÜRKŞEKER πουλάει με ζημία. Γι’ αυτό δεν θέλει να πουλάει πολύ. Γιατί η ζημιά μεγαλώνει. Υπήρχε μεγάλη διαφορά μεταξύ της τιμής των τεύτλων και της τιμής πώλησης της ζάχαρης. Εδώ και δύο χρόνια, αυτή η ψαλίδα κλείνει. Μετατρέπεται σε ζημιά. Υπάρχει προσδοκία ότι η τιμή θα αυξηθεί. Είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται εδώ και 1 χρόνο».
Η ανακοίνωση της TÜRKŞEKER ανέφερε, «Η TÜRKŞEKER έσπασε ρεκόρ όλων των εποχών σε πολλά από τα εργοστάσιά της την παραγωγική περίοδο 2020-2021. Την περίοδο παραγωγής 2021-2022, η TÜRKŞEKER παρήγαγε περίπου 400 χιλιάδες τόνους ζάχαρης, αυτή η ποσότητα είναι ίση με την ποσότητα των συνεταιριστικών και των εργοστασίων του ιδιωτικού τομέα. Η TÜRKŞEKER έχει επίσης παράγει 135 χιλιάδες τόνους ζάχαρης για εξαγωγικούς σκοπούς (C Sugar), ποσότητα που υπερβαίνει την παραγωγική της ευθύνη για την εγχώρια αγορά. Οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα παράγουν 300 χιλιάδες τόνους ζάχαρης για να εξάγουν. Χίλιοι τόνοι ζάχαρης παρήχθησαν για εξαγωγικούς σκοπούς», ανέφερε.
Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης: «Οι ισχυρισμοί σε διάφορα μέσα ότι υπάρχει πρόβλημα προμήθειας στη ζάχαρη δεν αληθεύουν. Δεν υπάρχει πρόβλημα εφοδιασμού. Ένα τέτοιο περιβάλλον έχει προκύψει λόγω του γεγονότος ότι ορισμένες εταιρείες στην αγορά πωλούν προϊόντα αυξάνοντας τις τιμές».
Η Αρχή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο σε πέντε αλυσίδες αγορών και στη Savalo Gıda (το ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, στο οποίο ανήκουν τα εμπορικά σήματα Sırma, Yudum και Egemden) για το αδίκημα του «καρτέλ», συνολικού ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών. Το μέγιστο πρόστιμο ήταν 958 εκατομμύρια TL, με την United Mağazacılık AŞ (BİM) να ανήκει στην οικογένεια Topbaş. Η BİM αντιμετωπίζει πλέον την κατηγορία ότι «δεν πουλάει ζάχαρη για μια εβδομάδα».
Η BİM δημοσίευσε γραπτή δήλωση σχετικά με τις καταγγελίες που διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ στη δήλωση επισημάνθηκε ότι τα τουρκικά εργοστάσια ζάχαρης ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την παραγωγή και την τιμή χονδρικής της ζάχαρης, «η τιμή αγοράς της ζάχαρης διαμορφώνεται επίσης σύμφωνα με την τιμή πώλησης της οργάνωσης παραγωγών υπό τη διαχείριση του κράτους μας. Η εταιρεία μας προσπαθεί να παραδώσει τη ζάχαρη στον καταναλωτή με χαμηλό κέρδος και ελαχιστοποιημένο κόστος λειτουργίας». Τονίζοντας ότι τα εργοστάσια ζάχαρης έχουν σχεδόν σταματήσει να πωλούν ζάχαρη τις τελευταίες ημέρες, η δήλωση αναφέρει: «Λόγω των υψηλών τιμών πώλησης άλλων κατασκευαστών, δυσκολευόμαστε να προμηθεύουμε οικονομικά προσιτή ζάχαρη στους καταναλωτές μας».
Ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Σεζγκίν Τανρικουλού, έφερε στη Βουλή τους ισχυρισμούς ότι τα εργοστάσια ζάχαρης αποθηκεύουν ζάχαρη. Ο Τανρικουλού ρώτησε τον υπουργό Γεωργίας και Δασών, Μπεκίρ Πακντεμιρλί «Πώς θα αποτραπεί το να περιμένουν οι πολίτες της Τουρκίας στις ουρές για ζάχαρη το 2021;».
Ο Σεζγκίν Τανρίκουλου κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, ζητώντας από τον Μπεκίρ Πακντεμιρλί να απαντήσει.
«Τα εργοστάσια ζάχαρης ιδιωτικοποιήθηκαν. Εμείς αντιτασσόμασταν σε αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά δυστυχώς αυτά τα εργοστάσια ιδιωτικοποιήθηκαν πλήρως. Τώρα υπάρχει έλλειψη ζάχαρης στην Τουρκία, τα παντοπωλεία δεν μπορούν να αγοράσουν ζάχαρη από χονδρεμπόρους. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η ζάχαρη αποθηκεύεται από εργοστάσια ζάχαρης, οπότε ρωτήσαμε το υπουργείο».
Αυτό που έχει αποσιωπηθεί από σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας είναι η ίδια η τιμή της ζάχαρης στη χώρα. Όπως είχε παρατηρηθεί πριν από μία εβδομάδα, το 5κιλο σακί ζάχαρης, ενώ πωλούνταν έναντι 27,90 λιρών, πλέον πωλείται 37,90 λίρες, με αύξηση της τάξης του 47,5%. Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, η χονδρική τιμή της ζάχαρης αυξήθηκε από 3,93 λίρες σε 5,80 λίρες.