Ακόμη 766 θάνατοι από τον κοροναϊό καταγράφηκαν στην Ιταλία, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 14.681. Την ίδια στιγμή, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον COVID-19 έφτασαν τις 119.827.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού σημειώνει μικρό περιορισμό, ενώ ο αριθμός των νεκρών βρίσκεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το περασμένο εικοσιτετράωρο, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται έως τώρα καμία χαλάρωση των μέτρων.
Οι ιταλικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι είναι πολύ πιθανό τα περιοριστικά αυτά μέτρα να ισχύσουν μέχρι και τις αρχές Μαΐου, και ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία εξάπλωσης, ή υποχώρησης της επιδημίας.
Στο μεταξύ, 4.068 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.741 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 52.579 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Στη Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 47.520 και οι νεκροί 8.311, στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 15.932 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.902, ενώ στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 10.464, με 572 νεκρούς.
73 γιατροί που έχασαν την ζωή τους από τον ιό
Την Παρασκευή, οι αρχές ανακοίνωσαν πως 73 γιατροί έχασαν την ζωή τους από την επιδημία του κοροναϊού.
Ο επικεφαλής του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας Σίλβιο Μπρουζαφέρο τόνισε ότι «ο ιός έχει διαδοθεί σε όλες τις περιοχές της χώρας και για τον λόγο αυτό οι προφυλάξεις πρέπει να παραμείνουν σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο».
«Μέχρι τώρα, πάντως, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο κοροναϊός κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα» πρόσθεσε.
Ο αντιπρόεδρος της περιφέρειας της Λομβαρδίας Φαμπρίτσιο Σάλα δήλωσε ότι «τα νέα μέτρα της κυβέρνησης της Ρώμης αύξησαν, έστω και κατά 1%, την κυκλοφορία των πολιτών στην Λομβαρδία και αυτό είναι κάτι που αποτελεί πρόβλημα». Αναφέρεται στην απόφαση της κυβέρνησης να επιτραπεί στους γονείς να παίρνουν μαζί τους τα παιδιά, όταν ψωνίζουν στο σούπερ μάρκετ.
Ο Σάλα, τέλος, ζήτησε από τον ιταλό πρωθυπουργό να δώσει άμεσα την αναγκαία έγκριση για την χρήση των νέων προστατευτικών μασκών που η περιφέρεια της Λομβαρδίας κατάφερε να σχεδιάσει και να παράξει, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο του Μιλάνου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ