Οι περισσότεροι από τους 64 εκατομμύρια τούρκους ψηφοφόρους, ανάμεσά τους 5,2 εκατομμύρια νέοι που θα ψηφίσουν πρώτη φορά, καλούνται σήμερα στα εκλογικά τμήματα καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις των εκατό ετών της ιστορίας της σύγχρονης Τουρκίας, που δεν αποκλείεται να σημάνει τέλος εποχής, της απόλυτης κυριαρχίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από 20 χρόνια στην εξουσία, που σημαδεύτηκε τα τελευταία χρόνια από ολοένα μεγαλύτερη αυταρχική παρέκκλιση, κατά τους αντιπάλους του.
Δείτε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ
Ο 69χρονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ηγείται του ΑΚΡ και ευελπιστεί να κερδίσει την τρίτη του θητεία ως πρόεδρος, από το 2014 και να παραμείνει στο τιμόνι ως το 2028. Είναι βαθιά Ισλαμιστής, εισήγαγε στην επίσημη εξωτερική πολιτική το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας ενώ δεν κρύβει τις νέο-οθωμανικές του βλέψεις.
Ο Κωνσταντίνος Φίλης, αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, σχολίασε σχετικά με τις τουρκικές εκλογές: «Η Ελλάδα δεν έχει προτίμηση για τις τουρκικές εκλογές, η Ελλάδα αυτό που επιθυμεί είναι η Τουρκία να γίνει μια πραγματική χώρα, με την οποία να μπορεί να ξεκινήσει πραγματικές διαπραγματεύσεις.
Η Άννα Κωνσταντινίδου, ιστορικός, διεθνολόγος του ΑΠΘ, αναφέρει: «Είναι ενιαίος ο στρατηγικός σχεδιασμός της Τουρκίας, όποιος και να εκλεγεί το ίδιο θα είναι για την Ελλάδα. Και οι δύο πολιτικοί και οι δύο ηγέτες είναι ιδιαίτερα αναθεωρητικοί.»
Στον αντίποδα, ο 75χρονος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του CHP ηγείται του συνασπισμού των 6 κομμάτων της αντιπολίτευσης. Καθότι κεμαλιστής κατά της ισλαμικής μαντίλας, ζητά να κάνουν απόβαση σε 23 ελληνικά νησιά οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και δείχνει να είναι πιο φιλικά διακείμενος στην Αμερική.
Η Άννα Κωνσταντινίδου, συνεχίζει: «Ο Ερντογάν με τις πολιτικές του έχει επιφέρει έναν έντονο αντιαμερικανισμό στο εσωτερικό κατεστημένο του κράτους του. Τον αντιαμερικάνισμό αυτόν σκοπεύει να τον συνεχίσει, εν αντιθέσει με τον Κιλιτσντάρογλου ο οποίος και ως Κεμαλιστής εκτός των άλλων θα προσπαθήσει να επαναπροσεγγίσει την Δύση και πιο συγκεκριμένα την Αμερική.»
Ο Κωνσταντίνος Φίλης, αναφέρει για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: «Φαίνεται ότι θα προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα δώσει έτσι στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει το «ευρωπαϊκό χαρτί» σε μία αναβίωση του Ελσίνκι, 23 και πλέον χρόνια μετά, προσαρμοσμένη βέβαια στο 2023.»
Δείτε το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1