ΔΙΕΘΝΗ

Αντρέι Τρόσεφ: Ο μισθοφόρος που πρότεινε ο Πούτιν για επικεφαλής της Wagner

Οι μισθοφόροι της Wagner είχαν την επιλογή να παραμείνουν στην παραστρατιωτική ομάδα και να συνεχίσουν να πολεμούν στο μέτωπο της Ουκρανίας υπό την αρχηγία του άμεσου διοικητή τους, ενός ανθρώπου που φέρει το διακριτικό κλήσης «Sedoy» (γκρίζα μαλλιά). Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε δηλώσεις του στην Kommersant.

Ο αρχιμισθοφόρος αυτός δεν ήταν άλλος από τον Αντρέι Τρόσεφ, ο οποίος υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Wagner και συμμετείχε στη διοικητική της ομάδας. Ήταν ένα από τα 6 πρόσωπα, που κρατούσαν τους κορυφαίους ρόλους.

Πέντε ημέρες μετά την ανταρσία που οργάνωσε ο ηγέτης της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο Πούτιν, σύμφωνα πάντα με την Kommersant, συναντήθηκε όχι μόνο με τον μεγάλο αντίπαλό του, αλλά και με δεκάδες ακόμη μαχητές από τα ανώτερα κλιμάκια της ομάδας.

«Θα μπορούσαν να είχαν συγκεντρωθεί όλοι σε ένα μέρος και να συνεχίσουν να υπηρετούν», είπε ο Πούτιν στην εφημερίδα, «και τίποτα δεν θα είχε αλλάξει γι’ αυτούς. Θα καθοδηγούνταν από το ίδιο άτομο που ήταν ο πραγματικός τους διοικητής σε όλη τη διάρκεια».

«Και τι έγινε τότε;» ρώτησε ο δημοσιογράφος της Kommersant; «Πολλοί άνθρωποι έγνεψαν [καταφατικά] όταν το είπα αυτό», απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος.

Τι γνωρίζουμε για τον Αντρέι Τρόσεφ

Πρόκειται για Ρώσο απόστρατο συνταγματάρχη, ιδρυτικό μέλος και εκτελεστικό διευθυντή του Ομίλου Wagner, σύμφωνα με έγγραφα κυρώσεων που δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γαλλία.

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την κατάσταση στη Συρία περιγράφουν λεπτομερώς τη θέση του ως αρχηγού του επιτελείου των επιχειρήσεων του Ομίλου Wagner στη Συρία, όπου και υποστήριξε το καθεστώς Άσαντ.

Ο Τρόσεφ γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1953 στο Λένινγκραντ, στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

«Ο Αντρέι Τρόσεφ εμπλέκεται άμεσα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ομίλου Βάγκνερ στη Συρία», προστίθεται. «Ως εκ τούτου, παρέχει μια καθοριστική συμβολή στην πολεμική προσπάθεια του Μπασάρ αλ Άσαντ και ως εκ τούτου υποστηρίζει και επωφελείται από το συριακό καθεστώς».

Οι κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Ιούνιο του 2022 αναφέρουν επίσης ότι «ο Αντρέι Νικολάεβιτς Τρόσεφ ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Wagner. Ως εκ τούτου, έχει υποστηρίξει το συριακό καθεστώς, ήταν μέλος μιας πολιτοφυλακής και έχει καταπιέσει τον άμαχο πληθυσμό στη Συρία».

Οι άμεσοι συνεργάτες του περιλαμβάνουν τον συνιδρυτή, Ντμίτρι Ούτκιν, ο οποίος είναι επίσης πρώην αξιωματικός της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, GRU, σύμφωνα με τις κυρώσεις της ΕΕ. Ο Τρόσεφ συνδέεται επίσης με τους διοικητές της ομάδας Κουτσνέτσοφ και Μπογκάτοφ.

Ο «Segoy» είναι επίσης πρώην υπάλληλος του ειδικού αποσπάσματος ταχείας αντίδρασης της Βορειοδυτικής Ομοσπονδιακής Περιφέρειας του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας, σύμφωνα με το ρωσικό διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fontanka. Είναι επίσης βετεράνος των πολέμων στην Τσετσενία και στο Αφγανιστάν.

Για την υπηρεσία του στο Αφγανιστάν, ο Τρόσεφ τιμήθηκε με δύο Τάγματα του Ερυθρού Αστέρα – ένα παράσημο της Σοβιετικής Ένωσης για εξαιρετική υπηρεσία. Για την υπηρεσία στην επιχείρηση στην Τσετσενία, του απονεμήθηκαν δύο Τάγματα Θάρρους και ένα μετάλλιο του Τάγματος της Αξίας για την Πατρίδα, 2ου βαθμού, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Τρόσεφ ήταν μεταξύ εκείνων που προσκλήθηκαν σε δεξίωση στο Κρεμλίνο τον Δεκέμβριο του 2016. Μια φωτογραφία, που πιστεύεται ότι είναι από εκείνη τη δεξίωση του 2016, εμφανίστηκε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης το 2017 και δείχνει τον Πούτιν δίπλα στους παρασημοφορεμένους Τρόσεφ και Ούτκιν.