Ούτε η Ελλάδα γλίτωσε από το εθνικιστικό παραλήρημα Αλβανών στον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας-Αλβανίας. Οι δύο χώρες είναι γνωστό πως βρίσκονται σε διαμάχη εξαιτίας των διαφορών τους που χρονολογούνται από τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου. Και ενώ το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο η σπίθα για να ξεσπάσει η οργή δόθηκε με την εμφάνιση στο γήπεδο ένα μικρού τηλεκατευθυνόμενου ελικοπτέρου που έσερνε τη σημαία της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας». Μάλιστα οι εθνικιστές δεν δίστασαν να βάλουν στα σύνορα της χώρας που ονειρεύονται ακόμα και την Ελλάδα. Συγκεκριμένα την περιβόητη «σημαία» τους περιλαμβάνονται η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία και η Κέρκυρα.
Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ
Την είδηση μεταδίδουν όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ ορισμένα από αυτά όπως το CBCsports και στο Skysports αναφέρονται και στις περιοχές που περιλαμβάνει ο χάρτης της «Μεγάλης Αλβανίας». «Το αεροπλανάκι έκανε περάσματα πάνω από τον αγωνιστικό χώρο… σέρνοντας μια αλβανική σημαία και το χάρτης της «Μεγάλης Αλβανίας» όπου εντός των συνόρων περιλαμβάνονται εδάφη τη σημερινής Αλβανίας, το Κοσσυφοπέδιο, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ και κάποιες περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Επίσης, στο χάρτη απεικονίζονταν δυο Αλβανοί εθνικιστές ο Ισμαήλ Κεμάλι, ο οποίος κήρυξε την ανεξαρτησία της Αλβανίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το1912 ο Ισα Μπολετίνι, ένας Αλβανός μαχητής κατά των Τούρκων», γράφει χαρακτηριστικά το καναδικό μέσο ενημέρωσης.
Η εισβολή του drone με τη σημαία
Oλα ξεκίνησαν το 14ο λεπτό του αγώνα Σερβίας Αλβανίας για τα προκριματικά του Euro 2016 στο γήπεδο της Παρτιζάν στο Βελιγράδι, όταν έκανε την εμφάνισή του εντός του γηπέδου ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο από το οποίο κρεμόταν λάβαρο στο οποίο απεικονίζονταν ο χάρτης της «μεγάλης Αλβανίας».
Ο διαιτητής διέκοψε αμέσως τον αγώνα περιμένοντας να σταματήσει η… πτήση του drone, το οποίο τελικά «κατερρίφθει» όταν ένας Σέρβος ποδοσφαιριστής έπιασε το σχοινί που κρεμόταν από το λάβαρο και το κατέβασε με σκοπό να το απομακρύνει από τον αγωνιστικό χώρο. Οι Αλβανοί ποδοσφαιριστές έτρεξαν προς το μέρος του και προσπάθησαν να του το πάρουν.Άρχισαν διαπληκτισμοί ενώ μία ομάδα φιλάθλων εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο. Κάποιος από αυτούς γρονθοκόπησε έναν Αλβανό ποδοσφαιριστή και ο διαιτητής ζήτησε από τους παίχτες των δύο ομάδων να μπουν στα αποδυτήρια. Σημειώνεται ότι στο γήπεδο δεν υπήρχαν Αλβανοί οπαδοί, ενώ έπειτα από αυτά τα επεισόδια θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αν τελικά ήταν παρόντες υπήρχε σοβαρός κίνδυνος σήμερα να θρηνούσαμε θύματα.
Ελεύθερος ο αδερφός του Αλβανού πρωθυπουργού
Ο Όλσι Ράμα, αδελφός του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε αεροπορικώς στα Τίρανα, αφού προηγουμένως είχε συλληφθεί στο στάδιο της Partizan, στο Βελιγράδι, όπου ο αγώνας της Σερβίας και της Αλβανίας για τα προκριματικά του EURO 2016 διεκόπη εξαιτίας ενός ιπτάμενου αντικειμένου που «εισέβαλε» στον αγωνιστικό χώρο φέροντας πάνω του τη σημαία της μεγάλης Αλβανίας.
Ο Όλσι Ράμα συνελήφθη στην εξέδρα των επισήμων, όπου καθόταν αντιπροσωπεία από την Αλβανία.
Καλά οργανωμένη κίνηση με στόχο την προβολή των ιδεών τους
Οι εικόνες από το πρωτοφανές περιστατικό έκαναν το γύρο του κόσμου. Το γεγονός ότι οι θρασύτατοι εμπνευστές του σεναρίου της «Μεγάλης Αλβανίας» εξέθεσαν το… όνειρό τους στο γήπεδο μέσω του τηλεκατευθυνόμενου μικρού ελικοπτέρου αποδεικνύει ότι ήταν μια καλά σχεδιασμένη ενέργεια που σαν σκοπό είχε την προβολή του θέματος παγκοσμίως.
Η πρόκληση με τα βιβλία για τα ελληνικά εδάφη που είναι της Αλβανίας
Το επεισόδιο με τη σημαία πρόκειται για ακόμα μία πρόκληση μετά τα σχολικά βιβλία της Αλβανία βρίθουν αλυτρωτικών αναφορών και χαρακτηρισμών περί εδαφών μέσα στην Ελλάδα που τους… ανήκουν. Παρά το γεγονός ότι επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου η ομόλογός του υπουργός Παιδείας, Λιντίτα Νικόλα είχε συμφωνήσει να απαλειφθούν όλοι οι χαρακτηρισμοί από τα σχολικά βιβλία, τούτο φαίνεται πως έμεινε κενό γράμμα.
Στην τελευταία παράγραφο της σελίδας 4 αναφέρονται ως αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα οι: Τσαμουριά, Κόνιτσα, Καστοριά, Φλώρινα κλπ, αφού προηγηθούν οι αλβανικές περιοχές της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της «Μακεδονίας» δηλαδή των Σκοπίων.
Στη σελίδα 7 αναφορά στην Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου το 1913 που «μοίρασε τα αλβανικά εδάφη στα γύρω κράτη». Εθνικά, πολιτισμικά και γεωγραφικά η Αλβανία εκτείνεται μέχρι την Πρέβεζα!
Στη σελίδα 8 ιστορικές αναφορές, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης της αλβανικής περιοχής της Τσαμουριάς στην Ελλάδα το 1913. Δεσπόζει κάτω αριστερά ο πολιτικός χάρτης των αλβανικών περιοχών.
Στη σελίδα 29 στοιχεία απογραφών για τον πληθυσμό «αλύτρωτων αλβανικών περιοχών», μεταξύ των οποίων και η Τσαμουριά.
Στις σελίδες 134-135 ιδιαίτερο αφιέρωμα με γεωγραφικά, πληθυσμιακά και οικονομικά στοιχεία για τις «αλβανικές περιοχές της Ελλάδας» με φωτογραφίες από Ηγουμενίτσα και Πάργα.
Βιβλίο Γεωγραφίας 12ης τάξης
Συνέχεια στις σελίδες 10-11 των ιστορικών αναφορών για την Ήπειρο από την αρχαιότητα ως το 1913 όταν οι Πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων άφησαν τις περιοχές αυτές της Αρμπερίας εκτός αλβανικού κράτους.
Σελίδες 188-190: Όπως και της 9ης έτσι και το βιβλίο Γεωγραφίας της 12ης κλείνει με φωτογραφίες της Ηγουμενίτσας και της Πάργας, γράφοντας διάφορα στοιχεία για την «Τσαμουριά»…
Πηγή: iefimerida.gr