Το Άτσεχ είναι η μοναδική επαρχία της Ινδονησίας, της μεγαλύτερης μουσουλμανικής χώρας στον κόσμο, όπου εφαρμόζεται η σαρία και ήδη προβλέπεται αντίστοιχη ποινή για τους κατοίκους της που παίζουν τυχερά παιχνίδια, καταναλώνουν αλκοόλ, ή έχουν σχέσεις εκτός γάμου.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το Άτσεχ είναι η μοναδική επαρχία της Ινδονησίας, της μεγαλύτερης μουσουλμανικής χώρας στον κόσμο, όπου εφαρμόζεται η σαρία και ήδη προβλέπεται αντίστοιχη ποινή για τους κατοίκους της που παίζουν τυχερά παιχνίδια, καταναλώνουν αλκοόλ, ή έχουν σχέσεις εκτός γάμου.
Οι βουλευτές του τοπικού κοινοβουλίου ενέκριναν τον νόμο που ποινικοποιεί τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις ομόφωνα σήμερα το πρωί.
Όσοι συλλαμβάνονται να διαπράττουν μοιχεία, να έχουν σχέσεις εκτός γάμου ή ομοφυλοφιλικές σχέσεις κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε έως και 100 μαστιγώσεις. Οι ποινές θα εκτελούνται δημόσια και έχουν κυρίως στόχο την ταπείνωση του παραβάτη. Πάντως είναι εξαγοράσιμες έναντι ενός κιλού καθαρού χρυσού ή 100 μήνες φυλάκιση.
Αν ένα ανύπαντρο ζευγάρι συλληφθεί να φιλιέται, μπορεί να καταδικαστεί σε 30 μαστιγώσεις, ή σε πρόστιμο 300 γραμμαρίων καθαρού χρυσού ή έως 30 μήνες φυλάκιση.
Ο νόμος ισχύει και για τους μη μουσουλμάνους, όμως εκείνοι μπορούν να επιλέξουν αν θέλουν να τιμωρηθούν βάσει της σαρία ή της εθνικής νομοθεσίας, επεσήμανε ο βουλευτής Ράμλι Σουλεϊμάν.
Ο νόμος πρέπει τώρα να εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών της Ινδονησίας.
Ο Σουλεϊμάν, που προήδρευσε της επιτροπής που προετοίμασε τον νόμο, επεσήμανε ότι όλες οι αρμόδιες αρχές της χώρας έχουν δώσει το πράσινο φως για την εφαρμογή του νόμου. Παρόλα αυτά το υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ενδέχεται να ακυρώσει τον νόμο για νομικούς λόγους.
Εξάλλου ο Σουλεϊμάν παραδέχθηκε ότι θα είναι δύσκολο να αποδειχθεί η διάπραξη κάποιων «εγκλημάτων», όπως οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις και η μοιχεία, καθώς θα χρειάζονται τέσσερις μάρτυρες για να αποδείξουν ότι τα γεγονότα συνέβησαν.
«Θα πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις και τέσσερις μάρτυρες που είδαν την πράξη», είπε. «Δεν μπορούμε απλώς να κατηγορούμε τους ανθρώπους ότι έχουν ομοφυλοφιλικές ή εκτός γάμου σχέσεις».
Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να ακυρωθεί αμέσως ο νόμος.
«Είναι σα να γυρνάμε 100 χρόνια πίσω», κατήγγειλε από την πλευρά της η υπέρμαχος των δικαιωμάτων των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των διεμφυλικών στην Ινδονησία Τσίκα Νόγια, που ζήτησε την επέμβαση της κυβέρνησης.