Με αγωνία παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα τις εξελίξεις με τον νέο κοροναϊό.
Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν τον τελευταίο απολογισμό, ανεβάζοντας τους νεκρούς από την πνευμονία στους 25 και τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 830, ενώ άλλοι 1.072 ασθενείς εξετάζονται ως ύποπτα κρούσματα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι το φαινόμενο δεν συνιστά παγκόσμια απειλή, χαρακτηρίζοντας κατάλληλα τα μέτρα που έλαβε το Πεκίνο, θέτοντας σε καραντίνα πέντε πόλεις, ανάμεσά τους και την «πηγή», όπως υποστηρίζουν, την πόλη Ουχάν των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων. Επιβεβαιωμένα κρούσματά έχουν εντοπιστεί και σε άλλες κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου και της Σαγκάης,
Ο ιός έχει ήδη περάσει τα σύνορα της χώρας.
Στις ΗΠΑ, ένας φοιτητής από πανεπιστήμιο στο Τέξας, φέρεται να είναι το δεύτερο κρούσμα, ενώ ύποπτο δείγμα βρέθηκε στην Βραζιλία και την Ταϊλάνδη. Ιαπωνία και Νότια Κορέα ανέφεραν πως εντοπίστηκαν κρούσματα του κοροναϊού και στις χώρες τους, ενώ ένα ύποπτο κρούσμα κοροναϊού κατεγράφη και στο Μπάρι της Ιταλίας.
Την ίδια ώρα διάσταση απόψεων φαίνεται πως υπάρχει μεταξύ επιστημόνων για την προέλευση του νέου κοροναϊού.
Κινέζοι επιστήμονες ανέφεραν πως πιθανότατα προήλθε από φίδια, ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που δε πιστεύουν στην συγκεκριμένη θεωρία, για τον λόγο ότι όλοι οι φορείς παρόμοιων ιών, προέρχονταν από θηλαστικά. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, Ντέιβιντ Ρόμπερτσον.
Ωστόσο έρευνα που δημοσίευσε το ΜΙΤ Technology στην ιστοσελίδα του, αναφέρει πως πιθανότερο είναι ο κοροναϊός να έχει μεταφερθεί από νυχτερίδα, παρά από φίδι. Αναλύσεις που έχουν στα χέρια τους από δείγματα ασθενών που βρέθηκαν με τον κοροναϊό, δείχνουν πως υπάρχει ομοιότητα κατά 96% με τον κοροναϊό που είχε βρεθεί σε νυχτερίδες. Οι νυχτερίδες θεωρούνται πηγή και του ιού SARS, πιστεύουν οι επιστήμονες. Τα φίδια κυνηγούν συχνά νυχτερίδες και οι πληροφορίες λένε ότι τα δύο αυτά είδη πωλούνταν στην υπαίθρια αγορά του Βουχάν όπου εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα.