Ήταν από τις πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει ποτέ, ωστόσο στο παρά 5′ πριν τη λήξη για το επίσημο Brexit, Βρυξέλλες και Λονδίνο κατάφεραν να κλείσουν την ιστορική εμπορική συμφωνία μετά από 9 ολόκληρους μήνες συνομιλιών΄ μια συμφωνία που θέτει τα θεμέλια για τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ηπειρωτική Ευρώπη.
«Υπογράψαμε την πρώτη εμπορική συμφωνία που πετυχάίνει η Ευρώπη και η οποία βασίζεται σε μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις. Είναι η μεγαλύτερη διμερής συμφωνία που υπογράφεται από την κάθε πλευρά, που καλύπτει συναλλαγές αξίας 668 δισ. στερλινών το 2019», ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για μια συμφωνία «δίκαιη, ισορροπημένη και σωστή».
Τι θα αλλάξει όμως σε πρακτικό επίπεδο αυτή η συμφωνία; Για τις επιχειρήσεις η εμπορική συμφωνία έρχεται ως μια ανακούφιση, καθώς μετριάζει τις χειρότερες διαταραχές που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ στη λειτουργία τους, πλην όμως δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει την πλήρη συμμετοχή στο μπλοκ της ΕΕ και τα προνόμια που πήγαζαν από αυτήν.
Με τη Βρετανία να μην αποτελεί πλέον μέλος της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, το εμπόριο δεν θα διενεργείται τόσο αβίαστα όσο πριν. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, oι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν νέα έγγραφα και τα προϊόντα τους θα κινδυνεύουν να παραμείνουν κολλημένα στα σύνορα. Οι χρηματοοικονομικές εταιρείες θα χάσουν το διαβατήριό τους και δεν θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε ολόκληρη την ΕΕ · και οι καταναλωτές θα δουν να περιορίζεται το δικαίωμά τους να ζουν και να παραμένουν στην άλλη πλευρά του καναλιού της Μάγχης. Ακόμη και η μεταφορά ενός κατοικιδίου σκύλου στην ηπειρωτική Ευρώπη θα γίνει πιο περίπλοκη.