Σε απεργιακό κλοιό βρίσκονται επτά μεγάλα αεροδρόμια της Γερμανίας, με αποτέλεσμα πάνω από 2.300 πτήσεις να αναμένεται να ακυρωθούν.
Την απεργία προκήρυξε η συνδικαλιστική οργάνωση Ver.di και αφορά δημοσίους υπαλλήλους, το προσωπικό εδάφους και το προσωπικό ασφαλείας από χθες, Πέμπτη, το βράδυ. Περίπου 300.000 επιβάτες είτε δεν θα ταξιδέψουν είτε θα αντιμετωπίσουν μεγάλες καθυστερήσεις.
Στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, του Μονάχου, της Στουτγάρδης, του Αμβούργου, του Ντόρτμουντ, του Ανόβερου και της Βρέμης τα προβλήματα ξεκίνησαν ήδη από χθες το βράδυ. Στην κινητοποίηση μετέχουν πολλοί εργαζόμενοι στη νυχτερινή βάρδια, η οποία αρχίζει στις 21:00 ή τις 22:00.
Στα περισσότερα από τα μεγάλα αεροδρόμια οι πτήσεις έχουν σήμερα σχεδόν σταματήσει. Η Lufthansa έχει ήδη ακυρώσει τις 1.300 πτήσεις της στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου. Κάποιες πτήσεις εκτρέπονται σε γειτονικά αεροδρόμια που δεν επηρεάζονται από την απεργία, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια κάποιοι από τους επιβάτες να μετακινηθούν σιδηροδρομικώς.
Η απεργία ξεκινά μαζί και με τη Διεθνή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχουν τουλάχιστον 45 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, εκατοντάδες πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι από τον ακαδημαϊκό χώρο και τις επιχειρήσεις.
Η διοργάνωση διευκρίνισε ότι οι πτήσεις των κυβερνητικών αεροσκαφών θα πραγματοποιηθούν κανονικά στο Μόναχο. Όμως, για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες έχουν προκύψει τεράστια προβλήματα. Τουλάχιστον 700 απογειώσεις και προσγειώσεις ήταν προγραμματισμένες για σήμερα στο Μόναχο.
«Η Ver.di ξεπερνά εδώ τελείως και φέρνει τη σύγκρουση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στις πλάτες των επιβατών», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης της Γερμανικής Βιομηχανίας Αεροπλοΐας BDL και επικεφαλής του αεροδρομίου του Μονάχου Γιοστ Λάμερς, ενώ η Ένωση Αεροδρομίων ADV σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι «οι επιβάτες γίνονται μπαλάκι στην απεργιακή τακτική της Ver.di».
«Οι εργαζόμενοι ασκούν από κοινού πίεση στους εργοδότες τους επειδή δεν έχουν επιτευχθεί αποτελέσματα από τις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις», απάντησε η αναπληρώτρια πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης Κριστίνε Μπέλε. Όπως τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν από τώρα μέτρα – με αύξηση του προσωπικού, υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας – προκειμένου να μην επαναληφθούν το καλοκαίρι οι σκηνές χάους της θερινής περιόδου του 2022.