Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες σε μια Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα (17/02) στο Παρίσι, γνωστοποίησε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, καθώς οι διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ για την Ουκρανία ανησυχούν την Ευρώπη.
Στη σύνοδο θα μετέχουν οι χώρες του σχήματος «Βαϊμάρη +», σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Στο σχήμα μετέχουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Δανία, ενώ πιθανή είναι η συμμετοχή και της Ολλανδίας.
Η συνάντηση έρχεται λίγες ημέρες μετά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, αλλά και την ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζ. Ντ. Βανς που ανησύχησε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Σε ανάρτησή του ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ έγραψε ότι θα λάβει μέρος έπειτα από την πρόσκληση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δείξουμε τη δύναμη και την ενότητά μας».
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωνε τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι «οι Ουκρανοί είναι οι μόνοι που μπορούν να ηγηθούν των ανταλλαγών για μια σταθερή και διαρκή ειρήνη» με τη Ρωσία.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό είπε από τη Διάσκεψη του Μονάχου ότι η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις και να κάνει θυσίες προκειμένου να διαχειριστεί τις απειλές που αντιμετωπίζει και να διασφαλίσει την ασφάλειά της.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε. Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε δύσκολες μέρες, να λάβουμε περίπλοκες αποφάσεις και να κάνουμε ακόμη και θυσίες που δεν περιμέναμε μέχρι τώρα προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτήν την ασφάλεια», είπε ο Μπαρό, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη διάσκεψη.
Ο Μπαρό είπε επίσης πως πιστεύει ότι, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να διαμορφώνει την άποψή της σχετικά με το πώς θα πρέπει να διαχειριστούν οι ΗΠΑ την κρίση στην Ουκρανία.
Στο μεταξύ, τέσσερις ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς δήλωσαν πως οι ΗΠΑ έχουν στείλει διπλωματικό έγγραφο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με το οποίο τις ρωτούν τι μπορούν να συνεισφέρουν σε εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Σύμφωνα με τις πηγές, το έγγραφο θέτει ερωτήσεις όπως ενδεχόμενες συνεισφορές στρατευμάτων στο μέλλον, με δύο από τις πηγές να προσθέτουν πως εστάλη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
«Χωρίς την Ευρώπη οι συνομιλίες για την Ουκρανία» λέει ο απεσταλμένος του Τραμπ
Η Ευρώπη θα ερωτηθεί – αλλά τελικά θα αποκλειστεί – από τις προγραμματισμένες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, αποκάλυψε ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ευρώπη θα έχει ρόλο στις συνομιλίες, ο Κέλογκ δήλωσε -σύμφωνα με τον Guardian- πως είναι ρεαλιστής και πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. «Μπορεί να ακούγεται δυσάρεστο, αλλά σας λέω την αλήθεια» είπε το Σάββατο.
Παράλληλα, κάλεσε τους Ευρωπαίους να σταματήσουν να διαμαρτύρονται για την απουσία τους από τις διαπραγματεύσεις και αντ’ αυτού να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις και να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.
«Στους Ευρωπαίους φίλους μου, θα έλεγα: μπείτε στη συζήτηση, όχι παραπονούμενοι ότι μπορεί, ναι ή όχι, να είστε στο τραπέζι, αλλά παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις, ιδέες, αυξήστε τις (σ.σ. αμυντικές) δαπάνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κέλογκ.
Επιπλέον, σημείωσε πως μία από τις βασικές αιτίες αποτυχίας των προηγούμενων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ήταν η εμπλοκή πολλών χωρών χωρίς την απαραίτητη ικανότητα να επιβάλλουν μια συμφωνία.
«Δε θα ακολουθήσουμε ξανά αυτόν τον δρόμο» ξεκαθάρισε ο Κιθ Κέλογκ στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.