Η κυβέρνηση της Δανίας παραδέχθηκε σήμερα ότι η εκστρατεία μαζικής θανάτωσης, που διεξάγει για να αντιμετωπιστεί η εμφάνιση μιας μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού στα βιζόν, δεν ήταν νομικά βάσιμη, ενώ παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση της εκτροφής των ζώων αυτών έως το 2022, προκειμένου να μπορέσει να στηρίξει τη διαταγή της για την εξόντωση όλων των μινκ που εκτρέφονται στις φάρμες της χώρας.
Την 4η Νοεμβρίου, η Δανία διέταξε την εξουδετέρωση όλων των βιζόν στη χώρα, δηλαδή ενός πληθυσμού μεταξύ 15 και 17 εκατομμυρίων, έπειτα από την ανακάλυψη μιας μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού (Cluster 5), που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από αυτά τα θηλαστικά κι η οποία, σύμφωνα με την Κοπεγχάγη, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου.
Ωστόσο, ορισμένοι εκτροφείς διαμαρτυρήθηκαν για τη θανάτωση των υγιών ζώων και ο Τύπος αποκάλυψε ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει την επιβολή της διαδικασίας θανάτωσης σε ζώα που δεν ασθενούν.
Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Γεωργίας Μόγκενς Γένσεν παραδέχθηκε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2, την απουσία «νομικής βάσης προκειμένου να ζητηθεί από τους εκτροφείς των βιζόν να σκοτώσουν τα ζώα τους εκτός των ζωνών», όπου είχαν καταγραφεί μολύνσεις ζώων.
Αγνοούσαν ότι ήταν παράνομο
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι αγνοούσε την έλλειψη νομιμότητας της κυβερνητικής εντολής, όταν έγιναν οι ανακοινώσεις την 4η Νοεμβρίου, κάτι που και η πρωθυπουργός της χώρας παραδέχθηκε απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών προς την κυβέρνηση. Την εκδοχή αυτή αμφισβητεί η αντιπολίτευση.
«Η πρωθυπουργός έδωσε μια παράνομη εντολή», κατήγγειλε ο Γιάκομπ Έλεμαν Γένσεν, ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Venstre (φιλελεύθερο-συντηρητικό).
«Δεν μπορώ απλά να φανταστώ ότι δεν υπήρξε ούτε ένας άνθρωπος σε εκείνη την αίθουσα συνεδριάσεων, όπου συζητήθηκε η εντολή αυτή, που δεν υπογράμμισε ότι «ίσως θα πρέπει να έχουμε νομική εξουσιοδότηση»», είπε σε δημοσιογράφους.
Έκτοτε ο υπουργός κατέθεσε ένα νομοσχέδιο για τη «θανάτωση και προσωρινή απαγόρευση της εκτροφής βιζόν» έως την 31η Δεκεμβρίου του 2021.
Το κείμενο, που η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να παρουσιάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ελλείψει πλειοψηφίας, θα συζητηθεί σε τρεις αναγνώσεις, όπως ένα κανονικό νομοσχέδιο.
Από την ανακοίνωση την 4η Νοεμβρίου, 2,4 εκατομμύρια ζώα έχουν ήδη θανατωθεί στη Δανία, την πρώτη εξαγωγέα βιζόν παγκοσμίως.
Πηγή: ΑΜΠΕ