ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στο Παρίσι – Πυρπολήθηκε η Τράπεζα της Γαλλίας

Χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν υπέρ της ελευθερίας του Τύπου το Σάββατο. Στο Παρίσι στήθηκαν οδοφράγματα και οι διαδηλωτές τους έβαλαν φωτιά. 37 Αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν στα επεισόδια. Η Τράπεζα της Γαλλίας παραδόθηκε στις φλόγες.

Αύρες εμφανίστηκαν στο κέντρο του Παρισιού για να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών, που άναψαν φωτιές σε κάδους και έστησαν οδοφράγματα.

Η μεγαλύτερη όλων των συγκεντρώσεων, στο Παρίσι, γέμισε την τεράστια Πλατεία Δημοκρατίας και απλώθηκε και στα γύρω στενά, ξεπερνώντας με βεβαιότητα τις 50.000 διαδηλωτών που έδωσαν οι Αρχές και υπολογιζόμενοι σε άνω των 200.000 από τους οργανωτές.

Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης, και της πορείας προς τη Βαστίλη, που ακολούθησε, υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ Αστυνομίας και διαδηλωτών και έγινε χρήση δακρυγόνων ενώ φωτιές άναψαν σε διάφορες περιοχές του κέντρου της πόλης.

Ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά, καθώς η επίθεση αστυνομικών κατά του μαύρου μουσικού παραγωγού Μισέλ Ζεκλέρ, στο 17ο διαμέρισμα του Παρισιού, και η καταγραφή της σε βίντεο, έφερε και πάλι το νόμο στο προσκήνιο και κορύφωσε τις αντιδράσεις.

Ήδη έχει ξεκινήσει δικαστική διερεύνηση του περιστατικού, εις βάρος των τεσσάρων αστυνομικών που χτύπησαν με τόση βαρβαρότητα τον Ζεκλέρ.

Δεν έχει ασκηθεί ούτε αναμένεται να ασκηθεί δίωξη στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Loopsider ο οποίος και έφερε στο φως το βίντεο καταγραφής της επίθεσης.

Ειδικά καθώς ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, εφημερίδες τονίζουν πως, αν εφαρμοζόταν ο νέος νόμος, το βίντεο και η αστυνομική αυθαιρεσία δε θα έρχονταν ποτέ στο φως.

Οι περισσότεροι αναλυτές, παράλληλα, τόνιζαν την «διολίσθηση» του Μακρόν προς την άκρα δεξιά.

Το άρθρο 24 του νέου νόμου ποινικοποιεί την βιντεοσκόπηση ή φωτογράφιση αστυνομικών όταν «απειλεί την φυσική ή ψυχική τους ακεραιότητα», ότι και αν σημαίνει αυτό (ειδικώς το δεύτερο).

Ο νόμος, που πέρασε από το Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, αλλά όχι και από τη Γερουσία, έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις.

Ο Μακρόν ήδη ανακοίνωσε, την Παρασκευή ότι θα δημιουργηθεί επιτροπή αναθεώρησης του φρεσκοψηφισμένου άρθρου 24, αλλά είναι πιθανό η δήλωση και η αλλαγή να προσπαθούν να προλάβουν την απόρριψη του νόμου από τη Γερουσία, λόγω των τεράστιων λαϊκών αντιδράσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της Βουλής, Ρισάρ Φεράντ, που θεωρείται από τους στενότερους συμμάχους του Μακρόν, τον κατηγόρησε ότι δρα μειωτικά προς το κοινοβούλιο.

Εκτός από το Παρίσι, διαδηλώσεις έγιναν στη Λίλ, τη Ρεν, το Στρασβούργο και άλλες πόλεις με χιλιάδες κόσμου να κατεβαίνουν στους δρόμους υπό το σύνθημα «Ελευθερία, Ισότητα, Βιντεοσκόπηση»

Πολλοί έφεραν πλακάτ με συνθήματα όπως: «Ποιος θα μας προστατεύσει από την αστυνομία;» και «Σταματήστε τη βία της αστυνομίας».

Ακτιβιστές κατήγγειλαν τον «απαράδεκτο» τραυματισμό ενός βραβευμένου Σύρου φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, όπως μεταδίδει ο Guardian.