Μπορεί η φωτιά να μην κατάφερε ευτυχώς να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο της, αλλά ο κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί για την Παναγία των Παρισίων, καθώς υπάρχουν τρία σημεία στον καθεδρικό που κινδυνεύουν ακόμη με κατάρρευση.
Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο υπουργός πολιτισμού της Γαλλίας, Φρανκ Ριεστέ, έχουν ήδη κινητοποιηθεί διαδικασίες απομάκρυνσης, υποστήριξης και επανασυγκόλησης στα σημεία αυτά.
- Πενθούν για την Παναγία των Παρισίων… Σκίτσα που «ματώνουν» την καρδιά (ΦΩΤΟ)
Τα τρία σημεία κινδύνου στην Παναγία των Παρισίων
Στην βόρεια πτέρυγα του ναού η τριγωνική κόχη ύψους περίπου 15 μέτρων πάνω από την πρόσοψη της Παναγίας των Παρισίων δεν στηρίζεται πλέον στην ξύλινη κορνίζα που έγινε στάχτη, ούτε φυσικά στη σκεπή που κατέρρευσε μαζί της. «Πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εργασίες υποστήριξης του ανώτερου τμήματος, με τη χρήση ξύλινων υποστυλωμάτων καθώς υπήρξε φόβος κατάρρευσης» ανέφερε ο υπουργός στο γαλλικό κανάλι BFM.
Το τμήμα αυτό της Παναγίας των Παρισίων ζυγίζει πολλούς τόνους και ενδεχόμενη κατάρρευση θα μπορούσε να συμπαρασύρει μεγάλο μέρος της πρόσοψης του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης ροζέτας (μια από όλες). Επιπλέον, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε ζημιές και σε παρακείμενα κτίρια.
Το δεύτερο σημείο που παρουσιάζει αστάθεια, είναι η κόχη που βρίσκεται προς ανατολάς, ανάμεσα στους δύο πύργους που φιλοξενούν τα καμπαναριά της Παναγίας των Παρισίων. Ομοίως, το τριγωνικό αυτό μέρος του κτιρίου στηριζόταν στην κορνίζα της οροφής. Οι αρχές έχουν παρατηρήσει πως το τμήμα αυτό γέρνει επικίνδυνα. «Το τμήμα αυτό είναι επίφοβο, καθώς στην κορυφή του, το άγαλμα του αγγέλου έχει καεί ολοσχερώς και φέρει ρωγμές σε όλο του το μήκος» εξήγησε ο Ριεστέ.
Οι γαλλικές αρχές σκοπεύουν να στήσουν σκαλωσιά στο σημείο, με την οποία θα καταφέρουν να στερεώσουν το τμήμα αυτό της Παναγίας των Παρισίων, ενώ σύντομα το κατεστραμμένο άγαλμα θα απομακρυνθεί.
Το τρίτο προβληματικό σημείο αφορά στη γωνία του βόρειου καμπαναριού της Παναγίας των Παρισίων, όπου η θερμοκρασία ανέβηκε επικίνδυνα εξαιτίας της φωτιάς, με αποτέλεσμα οι πέτρες του κτίσματος να εξασθενήσουν με κίνδυνο την κατάρρευση. «Αν οι πέτρες στο σημείο υποχωρήσουν, θέτουν σε κίνδυνο το μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο, το οποίο διεσώθη» σημειώνει ο υπουργός πολιτισμού.
Τέλος, ο Φρανκ Ριεστέ ανέφερε τρία ακόμη σημεία που χρειάζονται προσοχή στην Παναγία των Παρισίων και συγκεκριμένα στην οροφή, η οποία και υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές. Όπως είπε οι τρούλοι του ναού υποχώρησαν σε τρία σημεία και έτσι υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω υποχώρησης της πέτρινης οροφής. Στα σημεία αυτά προγραμματίζεται η εγκατάσταση σκαλωσιάς, ώστε να αποσυρθούν τα κατεστραμμένα κομμάτια και να στεγανοποιηθεί ο ναός.