Η συνεργασία, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τους τομείς έρευνας για εμβόλια και φάρμακα. Πρόκειται για χώρες που αντέδρασαν γρήγορα και έντονα. Έτσι, αντιμετώπισαν την κρίση με περισσότερη επιτυχία. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, το Ισραήλ, η Δανία, η Τσεχία, καθώς και η Ελλάδα. Στη Βιέννη πρόκειται να λάβει χώρα συνάντηση για να συνεργαστούν για θέματα έρευνας. Σκοπός είναι να καταστούν αυτές οι χώρες αυτάρκεις και να μην εξαρτώνται από τις ισχυρές χώρες.
Οπως σημειώνει η αυστριακή Der Standard, ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι «η γεωγραφική τοποθεσία είναι πολύ διαφορετική, αλλά είναι όλες μικρότερες χώρες, έξυπνες χώρες», ερωτηθείς για τις ομοιότητες μεταξύ των πολύ διαφορετικών χωρών. Ολες τους «αντέδρασαν εγκαίρως» και τώρα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ξανά την οικονομία τους. Η Σιγκαπούρη, είναι επίσης μέλος της ομάδας, αλλά ο επικεφαλής της κυβέρνησης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην τηλεδιάσκεψη για λόγους προγραμματισμού. Υπάρχει «ακόμα ένας ή ο άλλος “υποψήφιος” που πιθανότατα ταιριάζει καλά σε αυτήν την ομάδα», δήλωσε ο Κουρτς.
Στόχος της αυστριακής κυβέρνησης: Να γίνουν οι χώρες πιο ανεξάρτητες
Μια συνάντηση υπευθύνων στον ερευνητικό χώρο στη Βιέννη συμφωνήθηκε επίσης να συνεργαστεί στην έρευνα σχετικά με ένα εμβόλιο και φάρμακα, καθώς και στην παραγωγή προστατευτικού εξοπλισμού. Ο στόχος είναι τα μικρότερα κράτη να γίνουν πιο αυτάρκη και να μην εξαρτώνται απλώς από τις μεγάλες υπερδυνάμεις, αναφέρει ο Κουρτς. Η Αυστρία θέλησε να μάθει από τις εμπειρίες χωρών όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, οι οποίες είχαν επηρεαστεί από τον κορωνοϊό νωρίτερα από τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Αυστρία είχε ήδη «εργαστεί εντατικά» με τις έξι πολιτείες το τελευταίο διάστημα.
iefimerida.gr