«Σε όλο τον κόσμο πλήττονται, απειλούνται, παραβιάζονται τα δικαιώματα των γυναικών» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η «ισότητα» μεταξύ ανδρών και γυναικών παγκοσμίως είναι ένας ολοένα και πιο μακρινός στόχος, ο οποίος θα επιτευχθεί στην καλύτερη περίπτωση «σε 300 χρόνια».
«Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Με τους τρέχοντες ρυθμούς η οργάνωση του ΟΗΕ για τις γυναίκες (Ταμείο Ανάπτυξης για τις Γυναίκες UNIFEM) προβλέπει ότι θα επιτευχθεί σε 300 χρόνια», τόνισε ο Γκουτέρες σε ομιλία του κατά την έναρξη των συζητήσεων στη Νέα Υόρκη της Επιτροπής του ΟΗΕ για το καθεστώς των Γυναικών (CSW), στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Ο γενικός γραμματέας εκτίμησε ότι «σε όλο τον κόσμο πλήττονται, απειλούνται, παραβιάζονται τα δικαιώματα των γυναικών» και ότι «η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στις δεκαετίες εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας».
Ο Γκουτέρες αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Αφγανιστάν, όπου, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021, «οι γυναίκες και τα κορίτσια εξαφανίστηκαν από τη δημόσια ζωή».
Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε άλλες χώρες, αλλά σημείωσε ότι «σε πολλές περιοχές σημειώνεται πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και τα κορίτσια που πηγαίνουν σχολείο κινδυνεύουν να απαχθούν ή να δεχθούν επίθεση».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δεν αναφέρθηκε στο Ιράν, το οποίο αποκλείστηκε στις 14 Δεκεμβρίου από τη CSW μετά από ψηφοφορία του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ (Ecosoc) έπειτα από πρωτοβουλία των ΗΠΑ εξαιτίας της καταστολής της εξέγερσης που ξέσπασε τον Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη.
«Αιώνες πατριαρχίας, διακρίσεων και οδυνηρών στερεότυπων έχουν δημιουργήσει ένα χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στις επιστήμες και την τεχνολογία», τομείς στους οποίους οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις «το 3% των βραβευθέντων με Νόμπελ», επεσήμανε ο Γκουτέρες ως παράδειγμα.
Ο ίδιος απέτισε φόρο τιμής στη Γαλλίδα ερευνήτρια «Εμανουέλ Σαρπεντιέ και την Αμερικανίδα Τζένιφερ Ντούντνα οι οποίες αποτέλεσαν ιστορικά την πρώτη ομάδα γυναικών που τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Χημείας πριν τρία χρόνια», το 2020.
«Ομάδες ανδρών το έχουν κερδίσει 172 φορές», τόνισε ο Γκουτέρες.
«Η πατριαρχία αντεπιτίθεται. Και εμείς. Είμαι εδώ για να δηλώσω ξεκάθαρα και με δύναμη: ο ΟΗΕ βρίσκεται παντού στο πλευρό των γυναικών και των κοριτσιών», κατέληξε.