ΔΙΕΘΝΗ

Δραματικό μήνυμα από τον δήμαρχο της Μπούτσα προς τους κατοίκους: «Μην επιστρέψετε»

Κάτοικοι της ουκρανικής πόλης Μπούτσα που έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους θα πρέπει να μην επιστρέψουν ακόμη στα σπίτια τους γιατί συνεχίζουν να υπάρχουν νάρκες στην περιοχή μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, δήλωσε ο δήμαρχος Ανατόλι Φεντορούκ.

Μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Φεντορούκ δήλωσε ότι σχεδόν 3.700 πολίτες παρέμειναν στη Μπούτσα καθόλη τη διάρκεια της κατοχής από τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία κατηγορούνται ότι διέπραξαν ωμότητες εκεί. Το Κρεμλίνο αρνείται τους ισχυρισμούς αυτούς.

Η πόλη που βρίσκεται στην περιφέρεια του Κιέβου, η οποία ανακαταλήφθηκε πλήρως από τις ουκρανικές δυνάμεις, είχε πριν από τον πόλεμο πληθυσμό περίπου 37.000 κατοίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας.

Τα στοιχεία του «χασάπη» της Μπούτσα, του Ρώσου διοικητή που που φέρεται να ηγήθηκε της σφαγής που συντελέστηκε στην πόλη λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ουκρανοι, την ώρα που αυξάνονται διαρκώς τα στοιχεία εκείνα που αποδεικνύουν πως οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, τα οποία θα συζητηθούν σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι – ο οποίος δυσκολεύτηκε να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν επισκέφτηκε χθες τη μαρτυρική πόλη – θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο και θα πιέσει για να «αποδοθεί δικαιοσύνη». Μεταξύ άλλων, θα περιγράψει τις φρικτές εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου, καθώς και αυτές που αντιμετώπισαν οι συμπατριώτες του μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυάμεων, με γυναίκες να έχουν βιαστεί και παιδιά να έχουν δολοφονηθεί.

Πηγές από τις υπηρεσίες πληροφοριών του Κιέβου έχουν ονομάσει τον Αντισυνταγματάρχη Αζατμπέκ Ομουρμπέκοβ- ο οποίος ηγείται της 64ης Ξεχωριστής Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων που είχε καταλάβει την περιοχή – ως τον υπεύθυνο για τη ρωσική δραστηριότητα στη Μπούτσα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην Μπούτσα βρέθηκαν – μεταξύ άλλων – δυνάμεις από την πέμπτη ξεχωριστή ταξιαρχία αρμάτων του 36ου στρατού της ρωσικής ανατολικής στρατιωτικής περιφέρειας, το 331ο σύνταγμα αλεξιπτωτιστών της 98ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, το 137ο σύνταγμα αλεξιπτωτιστών της 106ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, το 104ο και το 237ο σύνταγμα αλεξιπτωτιστών της 76ης μεραρχίας αεροπορικών επιθέσεων, ταξιαρχίες φρουράς ειδικού σκοπού και η 155η ξεχωριστή ταξιαρχία πεζοναυτών του Στόλου του Ειρηνικού.

Μέχρι στιγμής δεν έχει κατονομαστεί κανένας διοικητής από αυτές τις δυνάμεις πλην του Ομουρμπέκοβ.

«Εκδίκηση των Ρώσων για την αντίσταση» βλέπουν οι Ουκρανοί για τις σφαγές στην Μπούτσα

Οι μαζικοί φόνοι στην Μπούτσα ήταν «η εκδίκηση των Ρώσων για την ουκρανική αντίσταση», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ανατόλι Φεντόρουκ σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

«Οι δημότες μου πυροβολήθηκαν για διασκέδαση ή από θυμό», δήλωσε ο Φεντόρουκ στη Corriere della Sera. «Οι Ρώσοι πυροβολούσαν ό,τι κινούνταν: περαστικούς, ανθρώπους σε ποδήλατα, αυτοκίνητα με το σήμα ‘παιδιά’».

«Η Μπούτσα είναι η εκδίκηση των Ρώσων για την ουκρανική αντίσταση», δήλωσε προσθέτοντας ότι τμήματα της πόλης «είχαν μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης» χωρίς τρόφιμα ούτε νερό και «οποιοσδήποτε τολμούσε να βγει εκεί έξω για να ψάξει για τροφή πυροβολούνταν».

Οι ισχυρισμοί της Ρωσίας και η διάψευση

Δορυφορικές εικόνες που δόθηκαν χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα από την αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies φαίνεται πως διαψεύδουν τους ρωσικούς ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους τα πτώματα ανθρώπων με πολιτική ενδυμασία, που βρέθηκαν στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, βρίσκονταν εκεί πριν από την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Ένας από τους στενότερους συμμάχους του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε σήμερα πως οι κατηγορίες ότι ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν αμάχους στην Μπούτσα αποτελούν ψεύδη της ουκρανικής και της δυτικής προπαγάνδας με στόχο τη δυσφήμηση της Ρωσίας.

«Είναι ψέματα που ωρίμασαν στην κυνική φαντασία της ουκρανικής προπαγάνδας», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 ως το 2012 και είναι τώρα αναπληρωτής γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Επινοήθηκαν έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών», υποστήριξε ο Μεντβέντεφ.