«Σκέφτομαι πως είναι μία από τις τελευταίες ευκαιρίες (…). Αν δεν καταφέρουμε να βρούμε μία βιώσιμη συμφωνία ειρήνης, γνωρίζουμε ακριβώς το σενάριο: έχει όνομα, λέγεται πόλεμος», δήλωσε ο κ. Ολάντ, επιστρέφοντας στη Γαλλία μετά τις συνομιλίες που είχε στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ δήλωσε πως η αποστολή όπλων προκειμένου να βοηθηθεί η ουκρανική κυβέρνηση να πολεμήσει τους φιλορώσους αυτονομιστές δεν θα βοηθήσει να εξευρεθεί μία λύση στην κρίση.
«Καταλαβαίνω τη δημόσια συζήτηση αλλά πιστεύω πως περισσότερα όπλα δεν θα οδηγήσουν στην πρόοδο που χρειάζεται η Ουκρανία. Αλήθεια, αμφιβάλλω γι’ αυτό», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που διεξάγεται σήμερα στο Μόναχο.
«Αν είναι αλήθεια ότι δεν μπορεί να επιλυθεί στρατιωτικά, τότε νομίζω ότι θα πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στα άλλα πράγματα. Υπάρχει ήδη ένας μεγάλος αριθμός όπλων στην περιοχή και δεν νομίζω ότι αυτό έχει κάνει μια στρατιωτική λύση πιο πιθανή», πρόσθεσε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, έφυγαν από το Κρεμλίνο μετά τα μεσάνυχτα, ύστερα από μια άκαρπη πολύωρη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος σε αυτή την φάση δεν έχει λόγο να δεχθεί την εκεχειρία, εάν δεν μετατεθεί πιο βαθιά στο ουκρανικό έδαφος η γραμμή κατάπαυσης του πυρός, αφού οι αυτονομιστές έχουν κατακτήσει πολλά νέα εδάφη, μετά τη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η Ουάσιγκτον «άδειασε» την καγκελάριο Μέρκελ πριν ακόμη φθάσει στο Κρεμλίνο, με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δηλώνει χθες από τις Βρυξέλλες ότι δεν πιστεύει ότι έχει νόημα σε αυτή την φάση μια διπλωματική προσπάθεια έναντι της Μόσχας. Ο Μπαράκ Ομπάμα δέχεται εισηγήσεις να στείλει όπλα στον ουκρανικό στρατό, καθώς δεν έχει αποδώσει καρπούς η γερμανική τακτική των διπλωματικών προσπαθειών, σε συνδυασμό με οικονομικές κυρώσεις.
Η Άνγκελα Μέρκελ πηγαίνει την Δευτέρα στον Μπαράκ Ομπάμα με «άδεια χέρια» και είναι πολύ αμφίβολο αν θα καταφέρει να εξασφαλίσει τη συναίνεσή του για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής στην Ουκρανία, καθώς μάλιστα είναι πολύ αμφίβολο αν θα υπάρξει συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να ενισχυθούν οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.