Κάθε όριο ξεπέρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εκδίκηση των πραξικοπηματιών και των κατηγορουμένων ως συμμάχων του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία.
Ο «σουλτάνος» όχι μόνο επέκτεινε το «πογκρόμ» στην Παιδεία, ξηλώνοντας δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς, αλλά και σε μια πρωτοφανή κίνηση ύβρεως αφαίρεσε από τους πραξικοπηματίες το δικαίωμα να κηδευθούν.
Οπως ανακοίνωσε χθες η τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, δεν θα τελεστούν οι κηδείες των επίδοξων πραξικοπηματιών που έπεσαν νεκροί το βράδυ της 15ης Ιουλίου. Στην ανακοίνωση της ανώτατης ισλαμικής αρχής της χώρας αναφέρεται ότι «η προσευχή κατά την κηδεία είναι προσευχή που κάνουν οι πιστοί για τους νεκρούς αδελφούς τους» και τονίζεται ότι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες που έπεσαν νεκροί «με τις πράξεις τους ποδοπάτησαν το δίκαιο όχι μόνο των ατόμων αλλά και ενός ολόκληρου έθνους και έτσι δεν δικαιούνται την προσευχή των πιστών αδελφών τους».
Ενισχύοντας με το ξερίζωμα δεκάδων χιλιάδων κρατικών λειτουργών τις εντάσεις και το κλίμα αβεβαιότητας στη χώρα, που έχουν αρχίσει να ρίχνουν τις σκιές τους και στην τουρκική οικονομία, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προβεί σε περισσότερες από 55.000 «καρατομήσεις» μέσα στις τέσσερις ημέρες που ακολούθησαν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.Το υπουργείο Παιδείας ανακάλεσε τις άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα και ερευνώνται για «σύνδεση με τρομοκρατικές ενέργειες», ενώ έθεσε σε διαθεσιμότητα 15.200 υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας.
Το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο διέταξε να υποβάλουν παραίτηση οι κοσμήτορες σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Τουρκίας, μια εντολή που αφορά σε 1.577 άτομα. Με την κατηγορία της εμπλοκής στο στρατιωτικό πραξικόπημα η Αγκυρα απομάκρυνε και 492 μέλη του προσωπικού της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων. Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν 100 υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ), ενώ απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους και 257 άτομα που εργάζονταν στο γραφείο του πρωθυπουργού και 392 υπάλληλοι του υπουργείου Οικογενειακών Ζητημάτων και Κοινωνικής Πολιτικής.
Απαγορεύονται οι αποστολές πανεπιστημιακών στο εξωτερικό
Τις αποστολές των πανεπιστημιακών στο εξωτερικό απαγόρευσε το Συμβούλιο Ανωτάτης Εκπαίδευσης (YOK) της Τουρκίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το Συμβούλιο ζητεί επίσης να εξετασθεί «η κατάσταση» των πανεπιστημιακών που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο εξωτερικό και να κληθούν να επιστρέψουν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, εκτός εάν υπάρχει απόλυτη ανάγκη.