Το εφιαλτικό σενάριο των 135.000 θυμάτων από την πανδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ έως τον Αύγουστο, προβλέπει έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, καταρρίπτοντας το success story που προσπαθεί να παρουσιάσει ο Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει και των εκλογών που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο για την αμερικανική προεδρία.
Οι ερευνητές προβλέπουν διπλασιασμό του αριθμού των νεκρών σε σχέση με τον αριθμό των θυμάτων στα τέλη Απριλίου, στηρίζοντας την καμπύλη των υπολογισμών τους στην πρόθεση 31 Πολιτειών να «ανοίξουν» τις οικονομίες τους από τις 11 Μαΐου και να άρουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που είχαν αποδώσει καρπούς με τη μείωση των κρουσμάτων και των ανθρώπων που έχαναν τη ζωή τους.. Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί σχεδόν 69.000 νεκροί από την πανδημία, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως.
Εσωτερική έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η οποία περιήλθε σε γνώση της εφημερίδας The New York Times, τόνιζε πως υπάρχει ενδεχόμενο νέας αναζωπύρωσης από τα μέσα του Μαΐου, με σχεδόν διπλάσιο αριθμό θανάτων ως την 1η Ιουνίου, δηλαδή περί τους 3.000, από περίπου 1.500 την ημέρα τα τελευταία 24ωρα.
Ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν ενστερνίζεται το περιεχόμενο της έκθεσης.
Μολονότι οι αριθμοί των μολύνσεων δεν καταγράφουν θεαματική άνοδο καθώς αίρονται σταδιακά και κατά τόπους τα μέτρα, η μηχανική της πανδημίας καθιστά αναπόφευκτο να ξεπεραστούν προσεχώς ορόσημα με πολύ βαρύ συμβολισμό.
«Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα φθάσουμε τους 100.000 νεκρούς στις αρχές του Ιουνίου», είπε ο Νίκολας Ράιχ, καθηγητής του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ειδικός στις βιολογικές στατιστικές. Το εργαστήριο του Ράιχ, με βάση το δικό του μοντέλο και αυτά άλλων μεγάλων οργανισμών έρευνας, κατέληξε στη μεσοσταθμική πρόβλεψη ότι το όριο των 90.000 νεκρών θα έχει ξεπεραστεί την 23η Μαΐου.
Οι Αμερικανοί μοιάζουν να έχουν ήδη αποφασίσει να χαλαρώσουν από μόνοι τους τα μέτρα, χωρίς να αναμείνουν επίσημες οδηγίες, αποκαλύπτουν δεδομένα από τα κινητά τους τηλέφωνα που συγκεντρώθηκαν από τέσσερις εταιρείες (Facebook, Google, Descartes Labs, SafeGraph) με τήρηση της ανωνυμίας τους και αναλύθηκαν από ερευνητές του ινστιτούτου IHME του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.