ΔΙΕΘΝΗ

Έκθεση σοκ: Προσφυγικό, κλειστά σύνορα, εκλογές και στο τέλος…Grexit

Η έλευση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών αυξάνει τις πιέσεις προς την Ελλάδα, σε μια περίοδο που η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια στάσιμη οικονομία, αύξηση των κοινωνικών εντάσεων και πολιτική αβεβαιότητα.

 

 

Αυτό αναφέρουν αναλυτές του think-tank Eurasia Group, προσθέτοντας πως το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας-Σκοπίων θα αύξανε επικίνδυνα τις πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι πιέσεις μπορεί να επαναφέρουν την Ελλάδα σε τροχιά εξόδου από το ευρώ, τονίζοντας ότι μπορεί να είναι αυτή που θα υποστεί τις συνέπειες από τα ευρωπαϊκά σχέδια για τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων που φτάνουν στην Βόρεια Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, το Eurasia Group ασκεί έντονη κριτική στη συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας δεν πρόκειται να οδηγήσει σε μια μείωση των ροών προσφύγων που ελπίζουν οι Ευρωπαίοι, σημειώνουν και προσθέτουν:

«Αυτό θα συνεχίσει να αυξάνει την πίεση στην Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία αντί να συναινέσει σε έναν ανώτατο εγχώριο όριο, μπορεί να επιλέξει να συγκρατήσει προσωρινά το πρόβλημα στην Ελλάδα κλείνοντας τα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων και δυνητικά και αυτά της Ελλάδας με την Βουλγαρία».

«Το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας-Σκοπίων, θα ενισχύσει τα αντι-ευρωπαϊκά και εθνικιστικά αισθήματα στην Ελλάδα και θα κάνει πιο πιθανές τις πρόωρες εκλογές. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υπονομεύσει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και στο χειρότερο δυνατό σενάριο, την επαναφορά του ρίσκου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ» πιστεύουν οι αναλυτές της Eurasia, ενώ εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά όσον αφορά τα hot spots και τα κέντρα υποδοχής.

«Μέσα στους επόμενους μήνες, η Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει συμμόρφωση με μια σειρά από απαιτήσεις της Ε.Ε. για να βελτιώσει την διαχείριση των συνόρων».

«Ακόμα και αν η κυβέρνηση καταφέρει να επιβιώσει οικονομικά με την στενή έννοια, η ταχύτατη επιδείνωση της εγχώριας πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης, ωθούμενη από εξωτερικούς παράγοντες, μπορεί να προκαλέσει άλλη μια οριακή διαπραγμάτευση. Αυτό θα δημιουργούσε αβεβαιότητα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, καθώς θα έφερνε ξανά στο προσκήνιο το ρίσκο αποσταθεροποιητικών σεναρίων όπως οι εκλογές και μια αλλαγή στην σύνθεση της κυβέρνησης» προειδοποιεί η έκθεση.