ΔΙΕΘΝΗ

Επιστρέφουν οι ΗΠΑ στην Unesco- Είχαν αποχωρήσει επί προεδρίας Τραμπ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν πλέον πλήρες μέλος της Unesco, αφού ολοκλήρωσαν και τις τελευταίες διαδικασίες για την επανένταξή τους σε αυτόν τον οργανισμό του ΟΗΕ, ανακοίνωσε η γενική διευθύντριά της, Οντρέ Αζουλέ.

«Η επιστροφή των ΗΠΑ στους κόλπους της Unesco είναι ουσιαστική: ξαναέγιναν και επισήμως μέλος του οργανισμού μας» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Αζουλέ, κάνοντας λόγο για «νίκη» για την Unesco.

Στα τέλη Ιουνίου, σχεδόν το 90% των χωρών μελών της Unesco τάχθηκαν υπέρ της επανένταξης των ΗΠΑ στην Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, από την οποία αποχώρησαν επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Η Ουάσινγκτον θα έπρεπε στη συνέχεια να αποδεχτεί επισήμως το καταστατικό της Unesco, κάτι που έγινε την Δευτέρα, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη του ΟΗΕ. Έτσι, από σήμερα, οι ΗΠΑ γίνονται το 194ο μέλος της Unesco.

Την Κυριακή η Αζουλέ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος της υποσχέθηκε ότι η Ουάσινγκτον θα στηρίξει ενεργά τις δράσεις του οργανισμού για την εκπαίδευση στην Αφρική, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ουκρανία, την ελευθερία του Τύπου και τη μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αποχώρησαν από την Unesco τον Οκτώβριο του 2017, καταγγέλλοντας τις «συνεχιζόμενες αντιισραηλινές θέσεις» του οργανισμού. Μόνο δέκα χώρες διαφώνησαν τον Ιούνιο για την επιστροφή των ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών ήταν το Ιράν, η Συρία, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και κυρίως η Ρωσία, η οποία καθυστέρησε επίτηδες τις διαβουλεύσεις, καθώς δεν μπορούσε να ανατρέψει το τελικό αποτέλεσμα.

Οι ΗΠΑ είχαν αποχωρήσει και το 1984, επί προεδρίας Ρόναλντ Ρίγκαν, υποστηρίζοντας ότι η Unesco είναι «άχρηστη» και επικαλούμενες τις «παρατυπίες» στον προϋπολογισμό της. Επέστρεψαν τον Οκτώβριο του 2003.

Η δεύτερη επιστροφή είναι μια ανακούφιση για τον οργανισμό, δεδομένου ότι οι εισφορές των ΗΠΑ κάλυπταν το 22% του προϋπολογισμού του. Η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί ότι θα καταβάλει όλες τις καθυστερημένες οφειλές της, που φτάνουν τα 619 εκατομμύρια δολάρια, ποσό μεγαλύτερο από τον ετήσιο προϋπολογισμό της Unesco που ανέρχεται στα 534 εκατ. δολάρια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ