Το Reuters επισημαίνει πως ο «Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τους πιστωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις βραδινές συζητήσεις τους για την κρίση στις Βρυξέλλες ότι ο αριστερός κυβερνητικός του συνασπισμός θα παρουσίαζε σύντομα ένα πλήρη κατάλογο οικονομικών μεταρρυθμίσεων ώστε να ξεμπλοκάρει την χρηματοδότηση και να αποφύγει την χρεοκοπία».
Συμπληρώνει το πρακτορείο πως «μετά από δυο μήνες αυξανόμενης ενόχλησης και από τις δυο πλευρές από τότε που ο Τσίπρας εξελέγη με εντολή να τερματίσει χρόνια λιτότητας που είχαν επιβληθεί από τους όρους των δανειστών, η τρίωρη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ζητήθηκε από τον Τσίπρα για να σπάσει το αδιέξοδο που έφερνε την Αθήνα να παραπατάει εκτός Ευρωζώνης».
«H Ευρώπη ζητά από την Ελλάδα περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις βοήθειας» είναι ο τίτλος του Bloomberg.Το άρθρο του αμερικανικού πρακτορείου σχολιάζει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες ανέλαβαν έναν πιο ενεργό ρόλο στις ελληνικές διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να πιέσουν τη χώρα να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μετά την αλλαγή κυβέρνησης. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα θα κινδύνευε να ξεμείνει από χρήματα ακόμη και από αυτόν τον μήνα για τις πληρωμές των μισθών και των συντάξεων».
Και προσθέτει: «Με τους ηγέτες της ΕΕ να προειδοποιούν ότι ο χρόνος τελειώνει ώστε η Ελλάδα να ξεπεράσει μια αντιπαράθεση σχετικά με την βοήθεια προς αυτήν, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ είπαν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υποβάλλει νέα μέτρα γρήγορα».
Για νέο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Ελλάδας μέσα στις επόμενες ημέρες κάνει λόγο το BBC το οποίο επισημαίνει πως οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν σε κλίμα αισιοδοξίας. Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου υπογραμμίζει ωστόσο ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα δώσουν χρήματα στην Αθήνα μόνο μετά την αξιολόγηση της λίστας των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.
Για βαθύ ρήγμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη το οποίο δεν θα γεφυρωθεί εύκολα, παρά τη χθεσινή σύγκλιση απόψεων, κάνει λόγο η Wall Street Journal σε άρθρο της με τίτλο «Στις ελληνικές συνομιλίες, ένας ενάντια σε 18».
Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt γράφει ότι η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία και ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν η Αθήνα να επιταχύνει την δουλειά.
Ο πρωθυπουργός και οι ευρωπαίοι εταίροι στη μαραθώνια επταμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσαν την κοινή αποδοχή του περιεχομένου της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου με τον Αλέξη Τσίπρα να δεσμεύεται να παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή τους και να εγκριθεί η εκταμίευση μέρους της χρηματοδοτικής βοήθειας.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων άμεσης εφαρμογής και οι εταίροι, από την πλευρά τους, δεσμεύονται για την αξιολόγηση των προτάσεων αυτών, σε μια έκτακτη σύνοδο του Eurogroup, ώστε με την εφαρμογή τους να επιτραπεί η εκταμίευση ενός μέρος της οικονομικής βοήθειας, στο πλαίσιο του προγράμματος.