Έτοιμοι για το κακό σενάριο να δουν εξάπλωση του κορωνοϊού αντίστοιχη της Ιταλίας και της Ισπανίας και στη χώρα τους είναι οι βρετανοί, οι οποίοι σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις και δίνουν νέους ρόλους ακόμα και στους πυροσβέστες.
Συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρησιμοποιήσει πυροσβέστες για τη διανομή τροφίμων, την περισυλλογή νεκρών και τη μετακίνηση των ασθενοφόρων καθώς ετοιμάζεται για την κορύφωση της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 22.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
«Βρισκόμαστε απέναντι σε μια κρίση δημόσιας υγείας που δεν έχει προηγούμενο στις δικές μας γενιές. Η επιδημία του κορωνοϊού είναι πλέον μια ανθρωπιστική έκτακτη κατάσταση και οι πυροσβέστες ορθώς θέλουν να βοηθήσουν τις κοινότητές τους», δήλωσε ο Ματ Ρακ, γενικός γραμματέας της ένωσης των πυροσβεστών FBU.
«Πολλοί φοβούνται ότι οι απώλειες ανθρώπινων ζωών σε αυτή την πανδημία θα είναι συντριπτικές και οι πυροσβέστες, που συχνά διαχειρίζονται τρομερές καταστάσεις και περιστατικά, είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στη περισυλλογή των νεκρών».
Βάσει της συμφωνίας, οι πυροσβέστες θα μπορούν να περισυλλέγουν τους νεκρούς σε περίπτωση που υπάρξουν μαζικοί θάνατοι, να οδηγούν ασθενοφόρα και να μεταφέρουν τρόφιμα και φάρμακα σε ευπαθείς ομάδες.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιδημία, η Βρετανία έχει ήδη ζητήσει από δεκάδες χιλιάδες γιατρούς και εργαζομένους του κλάδου υγείας που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση να επιστρέψουν στη δουλειά, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγγραφεί ως εθελοντές για να βοηθήσουν την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS).
Σήμερα, η υπηρεσία ασθενοφόρων της πρωτεύουσας έκανε έκκληση σε πρώην μέλη πληρωμάτων ασθενοφόρων, αλλά και σε προσωπικό του κέντρου ελέγχου, προκειμένου να προσφέρουν τη βοήθειά τους, ενώ η αστυνομία του Λονδίνου ζήτησε να επιστρέψουν αστυνομικοί που συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η Βρετανία, που αρχικά υιοθέτησε μια εντυπωσιακά ήπια προσέγγιση στην επιδημία, μετράει, μέχρι στιγμής, 578 νεκρούς , ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει αυξηθεί στα 11.658. Ο απολογισμός στη Βρετανία είναι ο έβδομος υψηλότερος στον κόσμο, μετά την Ιταλία, την Ισπανία, την Κίνα, το Ιράν, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, με βάση τους υπολογισμούς του Reuters.