Η ζωή μας έχει αλλάξει, η οικονομία αλλάζει, τα κράτη αλλάζουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους πολίτες τους και όμως ο Πρόεδρος των «Ερυθρών Σταυρών» ανά τον πλανήτη με μία τοποθέτηση – «βόμβα» δείχνει πως ίσως να μην έχουμε δει τίποτα ακόμα….
Γράφει ο Κώστας Αττιας
Οι κυβερνήσεις αδυνατούν να παρέχουν λύση στον γρίφο του κορωνοϊού καθώς και τρόπους επιβίωσης σε πάρα πολλούς ανθρώπους.
Για όσους βρίσκονται στην πιο δυσχερή θέση, τους μη προνομιούχους, όσους δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά, η κρίση του κορωνοϊού είναι πιθανό να λειτουργήσει ως ενας καταλύτης απρόβλεπτων εξελίξεων.
Εικόνες που βλέπαμε μόνο σε ταινίες μπορεί να είναι το αύριο στον «κόσμο του κορωνοϊού».
«Έχουμε πολλούς ανθρώπους που ζουν στην «μαύρη τρύπα» της κοινωνίας, σε δύσκολες γειτονιές και φοβάμαι κοινωνικά προβλήματα σε λίγες εβδομάδες, είναι μία κοινωνική βόμβα που μπορεί να εκραγεί ανα πάσα στιγμή γιατί δεν έχουν κανένα εισόδημα» δήλωσε ο Francesco Rocca.
Οι κυβερνήσεις που δεν κατάφεραν να αντιληφθούν έγκαιρα το πρόβλημα, που δεν μερίμνησαν να το ελέγξουν σε ικανό χρόνο, που δεν προετοίμασαν την άμυνα τους καλούνται να βρουν τώρα μία απάντηση σε ένα πρόβλημα που επίσης θα έπρεπε να το είχαν λύσει από καιρό.
Θα τα καταφέρουν; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα
‘Social bomb’ in big cities risks exploding as those on society’s margins struggle under #COVID19, warns @crocerossa @ifrc @Francescorocca.
This and more in our daily @UN @UNGeneva News bulletin, have a listen now: 🎧https://t.co/InsStqfMnC
— UN News (@UN_News_Centre) March 27, 2020